Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΕΛΛΑΔΑ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ: ΤΑ ΑΝΑΠΟΔΑ!



============================================================

Ο S&P υποβάθμισε σε «CCC» τις ελληνικές τράπεζες



Στην υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς σε «CCC» από «CCC+ προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης S&P σε συνέχεια της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στις 10 Ιουνίου. 

Ο S&P επισημαίνει ότι προχώρησε στην υποβάθμιση καθώς βλέπει πιθανή τη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών μέσα σε 12 μήνες σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. 

Παράλληλα ο οίκος βλέπει αυξημένη την πιθανότητα να επιβληθούν "capital controls" στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να περιοριστεί η διαρροή καταθέσεων στο εξωτερικό. 

Επιπλέον αναφέρει ότι θέτει αρνητικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες καθώς ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση σε περίπτωση που επιβληθεί "capital control".

Κατεδαφίστηκε το σπίτι του Μενέλαου Λουντέμη



Με έναν άσχημο επίλογο έκλεισε το θέμα της αποκατάστασης της οικίας του λογοτέχνη Μενέλαου Λουντέμη, καθώς το συγκεκριμένο σπίτι στον Εξαπλάτανο Αλμωπίας κατεδαφίστηκε. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αλμωπίας επισημαίνοντας ότι ενημερώθηκε από τον Τύπο πως το σπίτι κατεδαφίστηκε με πρωτοβουλία των κληρονόμων. 

Ωστόσο, αναμένεται να υπάρχουν εξελίξεις στο μέλλον, καθώς όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Εξαπλάτανου "Μενέλαος Λουντέμης", Φώτης Αραμπατζής, αφού κατεδαφιστεί το οίκημα θα πρέπει μέσα σε τρία χρόνια να οικοδομηθεί και πάλι από τους κληρονόμους με την ίδια εξωτερική όψη. 

Επί του θέματος αυτού, ο δήμαρχος Δημήτρης Μπίνος, ότι αν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπάρξει σχετική πρωτοβουλία από την πλευρά των κληρονόμων, ο δήμος θα πρέπει να οικοδομήσει το κτίριο με την ίδια εξωτερική αρχιτεκτονική χρεώνοντας το κόστος σε αυτούς.







Σοβαρή είναι η κατάσταση της υγείας του δικαστικού επιμελητή Σπάρτης που νοσηλεύεται από την περασμένη Τρίτη στη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου των Αθηνών, μετά από «δολοφονικό» χτύπημα που δέχθηκε από άγνωστο άνδρα, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη διαδικασία κατάσχεσης σε κατάστημα στο κέντρο της Σπάρτης. 

Από τη μανία του δράστη δεν ξέφυγε και ο επιβλέπων δικηγόρος ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά. Το επεισόδιο, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 9 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης.

Οργή δημάρχων της Κρήτης με την εντολή Βούτση για τα ταμειακά διαθέσιμα



Την οργή των δημάρχων σε όλη τη χώρα έχει προκαλέσει η επιλογή του υπουργού Εσωτερικών, αντί διευκρινίσεων και διαλόγου, να τους δώσει την εντολή μεταφοράς των ταμειακών διαθέσιμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οργισμένες αναφορές από τους δημάρχους Χερσονήσου, Μινώα Πεδιάδος, Βιάννου και Μαλεβιζίου. 

Η επιστολή-εντολή έφρασε σε Δήμους και Περιφέρειες την Πέμπτη. Μάλιστα σημειώνει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, ο αριθμός των Δήμων και των Περιφερειών που έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση μεταφοράς των ταμειακών διαθέσιμων υπολείπεται σημαντικά του συνολικού αριθμού των ΟΤΑ και του συνολικού ύψους των προς μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων και ζητά από τους αιρετούς «όπως μεριμνήσετε για την αμελλητί συμμόρφωσή σας».


Δεν είχε ούτε ένεση ούτε κρεβάτι το νοσοκομείο Βέροιας και ξάπλωσε στο αυτοκίνητο



Την απίστευτη ταλαιπωρία που βίωσε στο νοσοκομείο της Βέροιας περιγράφει ο υδρονομέας του Δήμου Αλεξάνδρειας. O υδρονομέας της Μελίκης είχε την ατυχία να τον τσιμπήσει φίδι και αναγκαστικά πήγε στο νοσοκομείο της Βέροιας και την ώρα που τον εξέταζαν οι γιατροί του είπαν δεν έχουν την ένεση για να του κάνουν και πρέπει να πώς να την αγοράσει από κάποιο φαρμακείο, κάτι που έκανε η σύζυγος του υδρονομέα. Δεν φτάνει όμως αυτό, καθώς δεν υπήρχε και κρεβάτι να ξαπλώσει και αναγκαστικά ξάπλωσε μέσα στο αυτοκίνητο του.

Μετά τις ρυθμίσεις έρχεται μπαράζ κατασχέσεων



Η λήξη της προθεσμίας για ένταξη στις 100 δόσεις φέρνει την έναρξη του φοροκυνηγητού.  Η κα. Βαλαβάνη το είπε στη Βουλή, η κα. Σαββαΐδου έχει ήδη έτοιμο σχέδιο. Στις 26 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εκατό δόσεις, από τις 27 του μήνα θα «βρέχει» κατασχέσεις. Η αρχή θα γίνει από τους «μεγάλους» αλλά σιγά - σιγά τα όρια θα χαμηλώνουν. Ξεκινώντας από τους μεγαλοοφειλέτες, κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και ποινικές διώξεις βρίσκονται προ των πυλών.

Έκοψαν το ρεύμα στην On Telecoms



Νέο πάροχο πρέπει να βρουν μέχρι τις 30 Ιουνίου οι χιλιάδες συνδρομητές της On Telecoms η οποία κατέθεσε προ ημερών αίτηση πτώχευσης με στόχο την έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε να απαγορευθεί κάθε μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας μετά την απόρριψη έφεσης που είχε κατατεθεί ώστε να επικυρωθεί διαδικασία εξυγίανσης με βάση το άρθρο 106 του πτωχευτικού δικαίου. Την Παρασκευή πάντως, κόπηκε και η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.




Με απόφασή του το Ειρηνοδικείο Τρικάλων απάλλαξε μικροέμπορο της πόλης από οφειλές ύψους 59.364 ευρώ. Το Ειρηνοδικείο Τρικάλων με την υπ’ αρίθμ. 62/2015 απόφαση που εξέδωσε, διέγραψε το 90% χρέους μικροεμπόρου, ο οποίος όφειλε το συνολικό ποσό των 65.634,15 ευρώ προς δύο Τράπεζες. Ειδικότερα, το Δικαστήριο αποφάσισε την απαλλαγή του οφειλέτη από το ποσό των 59.394  ευρώ υπό τον όρο καταβολής, σε διάστημα τεσσάρων ετών, του συνολικό ποσού των 6.240 ευρώ.

Φεύγουν για Βόνιτσα τα σκουπίδια του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας



Θέμα χρόνου είναι, μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας στον ΧΥΤΑ Παλαίρου στη Βόνιτσα. Μειοδότης αναδείχθηκε η εταιρία «ΠΕΡΜΕ Α.Ε» και πολύ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η αποκομιδή και σταδιακή απομάκρυνσή τους. 

Η απόφαση για τη μεταφορά 1.000 τόνων απορριμμάτων, που εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκονται σωρευμένα σε κεντρικά σημεία και δρόμους όλων των χωριών του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, δίνει προσωρινή «ανάσα» στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, αφού υπολογίζεται ότι η παραπάνω ποσότητα αρκεί για να απομακρυνθούν τα σκουπίδια που βρίσκονται στο δρόμο και να καλυφθούν οι ανάγκες του δήμου για χρονικό διάστημα δύο μηνών, όπως εξήγησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Γιώργος Γεωργακόπουλος.

Αντιδράσεις για τη φυγή γιατρών από το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου



Την έντονη αντίδραση του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης  έχει προκαλέσει η πρόθεση του διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης να προχωρήσει σε μετακινήσεις γιατρών από το νοσοκομείο της περιοχής προς το νοσοκομείο Ιεράπετρας. Μάλιστα σε σχετική επιστολή που απέστειλαν επισημαίνουν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο νοσοκομείο τους από μια τέτοια απόφαση τονίζοντας ότι  θα κλείσει αναγκαστικά για 5 έως 7 ημέρες το μήνα αν μετακινηθεί ένας από τους 5 ιατρούς σε άλλο Νοσοκομείο, αφού θα μένουν 5 έως 7 ημέρες εφημεριών ακάλυπτες. Στο μεταξύ σε επίσχεση εργασίας από τις 22 Ιουνίου προχωρούν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί



Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις είναι οι φαρμακοποιοί, με ζητήματα αιχμής τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου το Σάββατο, εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο για την προκήρυξη άμεσης κινητοποίησης όποτε χρειαστεί, ενώ σε ψήφισμα της ζητά μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση τη μη απελευθέρωση των σημείων πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ, τη μη αύξηση της τιμής τους και τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ «ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική ασφυξία των φαρμακείων και η επιτεινόμενη αβεβαιότητα στη λειτουργία τους, που προέρχεται από την καθυστέρηση των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ». Επίσης αποφασίστηκε η διοργάνωση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης με συστράτευση των υγειονομικών και κοινωνικών φορέων από ολόκληρη την Ελλάδα.

Τραγική η οικονομική κατάσταση των Πανεπιστημίων



Σε ομόφωνο ψήφισμα έκτακτης Συνόδου τους, το Σάββατο, οι πρυτάνεις κάνουν λόγο για τραγική οικονομική κατάσταση των πανεπιστημίων της χώρας, καθώς, όπως επισημαίνουν τα ΑΕΙ έως σήμερα δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ τακτικής επιχορήγησης για το έτος 2015. Ως προς την εξαγγελθείσα αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος επιφυλάσσεται να προβεί στη διατύπωση των τελικών της θέσεων, όταν το προτεινόμενο νομοσχέδιο αναρτηθεί προς διαβούλευση. Τα δύο παραπάνω ζητήματα θα αποτελέσουν τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης και λήψης αποφάσεων της Συνόδου κατά την Τακτική Σύνοδο Πρυτάνεων στις 26-27 Ιουνίου.


Δικάζονται σήμερα 11 αγρότες



Σήμερα Δευτέρα 15 Ιουνίου δικάζονται 11 αγρότες για την συμμετοχή τους στο μπλόκο Νίκαιας το 2013, ενώ ακολουθούν συνεχόμενες δίκες αγροτών συνδικαλιστών στις 17 Σεπτεμβρίου, στις 14 Οκτωβρίου, τον Νοέμβριο και ο κατάλογος συνεχώς εμπλουτίζεται με αγροτοδικεία.

 Οι Ενωτικές και Αγωνιστικές Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή τους  αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακολουθεί την πεπατημένη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τα αγροτοδικεία και υπενθυμίζουν οτι το 2013 το μπλόκο Νίκαιας το επισκέφτηκαν και οι ίδιοι οι πρόεδροί τους Τσίπρας και Καμμένος για να μαζέψουν ψήφους προφανώς.

Παράνομη η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης



Χωρίς γιατρούς «υποδέχεται» τα επείγοντα περιστατικά στην εφημερία το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Την καταστρατήγηση του νόμου σε ό,τι αφορά τη διαλογή ασθενών στα Επείγοντα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, καταγγέλλουν η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας και η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών ΕΣΥ προς τη διοίκηση του νοσοκομείου. 

Σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους των νοσηλευτών, τους τελευταίους μήνες λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Θράκης στελεχώνεται μόνον από νοσηλευτές, οι οποίοι αναλαμβάνουν να κάνουν τη διαλογή των περιστατικών και την προώθησή τους προς εξειδικευμένους ιατρούς εφόσον κρίνεται αναγκαίο. 

Ωστόσο, η νομοθεσία ορίζει ότι η υποδοχή και η διαλογή ασθενών πρέπει να γίνεται και από νοσηλευτές και από ειδικευμένο ιατρό. Οι καταγγέλλοντες τονίζουν πως η συγκεκριμένη πρακτική αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία και ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς, καθώς οι νοσηλευτές είναι τμήμα της ομάδας διαλογής και όχι το άπαν της ομάδας αυτής, και ζητούν για τους λόγους αυτούς την εφαρμογή της νομοθεσίας.



Στον Πειραιά έφτασαν την Κυριακή το πρωί από τη Μυτιλήνη περίπου 1800 μετανάστες και πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία. Αφού έφτασαν στον Πειραιά κατευθύνθηκαν στην πλατεία Ομονοίας. Πρόκειται για νέους, μεσήλικες και γυναικόπαιδα, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχουν να μείνουν σε κάποιον συγγενή, είτε κατευθύνθηκαν στην Ομόνοια, όπου και θα παραμείνουν. Η μεταφορά των μεταναστών έγινε με έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου Blue Star 1, αλλά και με το τακτικό δρομολόγιο της γραμμής Μυτιλήνη – Χίος – Πειραιάς.

Μάνθος Τσαπέπας







Δεν υπάρχουν σχόλια: