Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Τριγμοί, ρωγμές και η επερχόμενη κατάρρευση στη Γενεύη



Τριγμοί με Νόημα


► 

Ενώ κορυφώνεται η θεατρική υποκρισία των Κυβερνητικών υποστηριχτών της ρατσιστικής Διζωνικής "τελικής λύσης" τύπου απάρταϊντ για την Κύπρο στο Μέγαρο των Εθνών στη Γενεύη, οι διαμαρτυρίες της ανεξάρτητης, υπερ-κομματικής πτέρυγας της Παράταξης του ΟΧΙ άρχισαν να βρίσκουν απήχηση και μες τα κόμματα. Οι ηγεσίες του λεγόμενου "ενδιάμεσου" κομματικού χώρου δείχνουν να βρίσκουν αφόρητη την συνεργασία με το καθεστώς Διζωνιστών: τώρα, έστω και αργά προσπαθούν να συνετιστούν με αυτά που τους λέγαμε πριν φύγουν... Οι τριγμοί ακούονται μέχρι την Κύπρο.

Σε κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που υπογράφουν αρκετά σημαίνοντα άτομα της υπερ-κομματικής πτέρυγας της Παράταξης του ΟΧΙ και που δημοσιεύτηκε στον Τύπο, δηλώσαμε:

"Ως πολίτες του κράτους του οποίου απειλείται η ύπαρξη, θέλομε να σας πληροφορήσουμε ότι δεν ανεχόμαστε πλέον την διαχείριση του μέλλοντος μας εκ μέρους σας ή από οποιονδήποτε άλλο, χωρίς τη λαϊκή εντολή. Ευχόμαστε όπως οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων αρνηθούν να σας συνοδεύσουν στη Γενεύη ώστε να μη καταστούν συνυπεύθυνοι σε περίπτωση που θα υπάρξει συμφωνία για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας"
Επιστολή πολιτών στον ΠτΔ για το Κυπριακό

Οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων αγνόησαν αυτό που τους είπαμε, δηλαδή το να μην παν στην Γενεύη ώστε να μην καταστούν συνυπεύθυνοι.... Τους το είχαν ήδη πει και όλοι που είναι ενεργοί μες τις βάσεις όλων των κομμάτων τους. "Να μην πάτε", τους είπαν, "γιατί αν φανείτε συνυπεύθυνοι θα χάσουμε κάθε αξιοπιστία στα μάτια του λαού".

Τώρα, μόνο μερικές μέρες αργότερα και χωρίς να έχει αλλάξει τίποτε απολύτως και ενώ όλα στη Γενεύη κυλούν ακριβώς όπως όλοι γνωρίζαμε θα κυλήσουν, ξαφνικά τους έχει πιάσει φαγούρα να αποταυτιστούν από την διαδικασία στην οποία ήθελαν τόσο πολύ να συμμετάσχουν. Ήταν καιροσκοπισμός; Ήταν φιλοδοξία; Ήταν παραισθήσεις; Ό,τι και να ήταν αυτό που τους έκαμε να αγνοήσουν την ανάγκη να διαχωρίσουν τους εαυτούς τους από τα τεκταινόμενα και να παν γυρεύοντας στα διεθνή Μέγαρα, τώρα ξαφνικά φαίνεται ραγίζει.

Ο Γιώργος Περδίκης ξαφνικά "φακκά" το διαβατήριο του στο τραπέζι και προκαλεί τον Πρόεδρο να τον στείλει πίσω στην Κύπρο:
"...ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και εν μέσω διαφωνιών και έντονου διαλόγου αναφέρθηκε στα «τουίτς» του Γιώργου Περδίκη με αποτέλεσμα να σημειωθεί περεταίρω ένταση.

Έπειτα, ο Γιώργος Περδίκης, άρπαξε το διαβατήριο του και το έριξε πάνω στο τραπέζι μπροστά από τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, λέγοντας του πως «αν δεν με θέλετε κ. Πρόεδρε μπορώ να φύγω».
Φωνές και ένταση στο Εθνικό μεταξύ Αβέρωφ–Περδίκη και Αναστασιάδη-Πως ξεκίνησε ο καυγάς

Η κα Θεοχάρους ξαφνικά "βλέπει" αυτό που δεν μπορούσε να δει - που ήταν ορατό για όλους τους υπόλοιπους από εβδομάδες τώρα - και αποχωρεί:

Αποχώρησαν από τη Γενεύη Θεοχάρους και Γιωργάλλας 
 
Και σήμερα εκδηλώνεται μια "κάπως" αποχή - έστω συμβολική αποχή από το κόκτειλ πάρτυ - με κοινή ανακοίνωση σχεδόν όλων των κομμάτων:

Εξέδωσαν κοινή δήλωση
ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι δεν συμμετείχαν στη δεξίωση για τη διάσκεψη 

Ο μόνος που δεν αποχωρεί και δεν φαίνεται να συμμετέχει σε τριγμούς είναι ο Γιώργος Λιλλήκας:

«Την δημόσια εκτίμηση μας γι αυτή τη φάση του Κυπριακού όπως  και την κριτική μας για λάθη επί της διαδικασίας και επί της ουσίας, θα την κάνουμε μετά το τέλος της Διάσκεψης».
Συμμαχία Πολιτών: Παρόλο που διαφωνούμε, θα παραστούμε στη Διάσκεψη

Και αυτό είναι άξιον απορίας, ειδικά γιατί ήταν ο υποψήφιος Πρόεδρος για την Παράταξη του ΟΧΙ στις εκλογές του 2013. Όσον και να το εκλογικεύει ο κος Λιλλήκας, αυτή η στάση δεν συνάδει με την εκτίμηση και υποστήριξη που του έδωσε η Παράταξη σε εκείνον το προεκλογικό αγώνα. Το θέλει και μας φτύνει, ή είναι κατά λάθος; Αλλά είναι δυνατόν να χάσει αυτή την ευκαιρία συνεύρεσης σε διεθνές "επίπεδο κορυφής" με τόσες διάσημες πολιτικές προσωπικότητες;

Δεν πιστεύουμε ότι οι υπόλοιποι κομματάρχες του λεγόμενου "ενδιάμεσου" κομματικού χώρου απέχουν και πολύ από την στάση του κου Λιλλήκα, αλλά τουλάχιστον, έστω και θεατρικά, τηρούν κάποια προσχήματα. Θα χρειαστεί να κάμουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ακόμα για να μας πείσουν ότι πράγματι είναι άξιοι να ηγούνται της Παράταξης του ΟΧΙ. 

Αλλά έστω και με τους σχεδόν γελοίους τρόπους που τρίζουν τώρα, κάτι είναι και αυτό. Τουλάχιστον σημαίνει πως προσπαθούν να δείξουν ότι μας "έλαβαν υπ' όψην".

Πέτρος Ευδόκαςpetros@cyprus-org.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: