Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού!Συνεχίζεται η Νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο!


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:










Του Δημήτρη Κυπριώτη
Πολλά έχουν γραφτεί για την παρουσία των Νατοικών ναυτικών δυνάμεων  στο Αιγαίο στο πλαίσιο της αποτροπής των προσφυγικών ροών. Βέβαια αυτό ήταν το πρόσχημα, γιατί οι προσφυγικές ροές φυσικά και δεν μπορούν να σταματήσουν ή να αποτραπούν από φρεγάτες. Γιατί τι θα κάνει μία φρεγάτα αν αντιληφθεί μια "λαστιχένια" βάρκα με μετανάστες; Θα κάνει χρήση των όπλων της; Προφανώς και όχι. Μας είπαν ότι θα ειδοποιεί τις δυνάμεις της FRONTEX να τρέχουν και να εμποδιζουν την προσέγγιση ή να επιχειρούν την επιστροφή στις ακτές ή από εκεί που ξεκίνησαν ή εκεί που θα πήγαιναν. Τελικά τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει ή δεν έχουμε ακούσει.
Οι ροές σταμάτησαν από τη στιγμή που το επέβαλε αυτό ο Ερντογάν, ενώ όταν έδωσε το σύνθημα πάλι ξεκίνησαν. Κια μάλιστα ο ρυθμός κανονίζεται αναλογα το πως ο σουλτάνος διατάζει.Αυτό ακόμη και οι πλέον αμύητοι το έχουν καταλάβει. Άλλος ήταν ο σκοπός της Νατοικής δύναμης και αυτόν εξυπηρετεί. Πρώτον ασκούν κυριαρχικό επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο και δεύτερον εμποδίζει και όταν απαιτηθεί μπορεί να φράξει, τη διέλευση των αντιστοίχων Ρωσικών ναυτικών δυνάμεων.
Τη συνέχιση λοιπόν της ναυτικής παρουσίας και δράσης στο Αιγαίο γ μέχρι και 31/12,/2016, αποφάσισε η Σύνοδος των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Η απόφαση ήταν ομόφωνη, καθώς οι τουρκικές διαφωνίες για τη συνέχισή της είχαν ήδη καμφθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου  σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. 
Αποφασιστικής  σημασίας προς την κατεύθυνση αυτήν ήταν όπως είναι φυσικό  η στάση μεγάλων χωρών της Ευρώπης και  κυρίως της Γερμανίας που είχε την πρωτοβουλία στην αρχική συμφωνία, αλλά και της Βρετανίας. Δεν παραλείπεται όμως  και ο ζήλος άλλων χωρών όπως της  Ολλανδίας, η οποία αυτή την περίοδο διαθέτει τη φρεγάτα «De Ruyter» ως ναυαρχίδα του στολίσκου της SNMG-2 που περιπολεί στο Αιγαίο.
 Δεν είναι τυχαία η χθεσινή εισήγηση της υπουργού Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός διακινητές ανθρώπων να δρουν ελεύθερα σε μια θάλασσα που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. 
Φυσικά η ελληνική θέση δεν θα μπορούσε να ηταν διαφορετική αυτής,αφού από καιρό έχει αφήσει τη φύλαξη των συνόρων σε'  ξένες δυνάμεις έστω και αν αυτές είναι συμμαχικές.
Από την άλλη πλευρά,ο  ίδιος ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ περιέγραψε τη δράση στο Αιγαίο ως επιτυχημένο παράδειγμα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Frontex), κάτι που έκρινε την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στους δύο οργανισμούς.
 Η τύχη της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι απολύτως συνδεδεμένη και με την επιχείρηση «Sea Guardian», η οποία θα αποτελεί τον συμμαχικό, επικουρικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, βραχίονα των ναυτικών δράσεων, που θα καταλάβουν το μεγαλύτερο κομμάτι της Κεντρικής Μεσογείου.
 Οι Τούρκοι, πάντως, εξακολουθούν να διαφωνούν με την ανάγκη συνέχισης της νατοϊκής δράσης στο Αιγαίο. Αυτό φάνηκε και από την τοποθέτηση του υπουργού Αμύνης της χώρας Φικρί Ισίκ, ο οποίος συμφώνησε μεν με την παράταση της δράσης έως τις 31 Δεκεμβρίου, αμφισβήτησε δε την ανάγκη να συνεχιστεί και στο 2017.
έτσι λοιπόν το έργο συνεχίζεταο με΄χρι να καταστεί........μόνιμο!
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: