Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Επίκαιρη Ημερίδα από το ΕΠΑΜ Βραδυφλεγής βόμβα το Μεταναστευτικό Ζήτημα


Από την εφημερίδα « ΕΒΔΟΜΗ της Ανατολικής Αττικής»*

Η ενεργός και πολυπληθής συμμετοχή στην ημερίδα, ακόμη και από τις ακριτικές περιοχές (Θράκη, νήσοι) ανέδειξε το ενδιαφέρον για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό Ζήτημα στο χώρα μας.

Την ημερίδα είχε οργανώσει το Ενιαίο Πατριωτικό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ) την περασμένη Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Τιτάνια στην Αθήνα. Η αίθουσα παρέμεινε κατάμεστη μέχρι το τέλος της ημερίδας, που έφθασε τις πρώτες βραδινές ώρες.

Ενδεικτικά για την οικονομία του χώρου και όχι αξιολογικά αναφέρουμε, για τη θεματολογία τους και τη σειρά παρουσίας τους:

την Δρ. Δικηγόρο Κέρη Μαυρομάτη, η οποία αναφέρθηκε στην παράνομη μεταφορά προσφύγων, δια θαλάσσης, από πλευράς διεθνούς δικαίου και στις ευθύνες των χωρών αποπλεύσεως (Τουρκία, εν προκειμένω),

τον δικό μας Κώστα Βενετσάνο, που επικεντρώθηκε στις Γεωπολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές επιπτώσεις του φαινομένου, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, Αποσπάσματα της ομιλίας του δημοσιεύονται στο τέλος του παρόντος),

τον πανεπιστημιακό καθηγητή Ηλία Σταμπολιάδη, ο οποίος επεσήμανε τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης στην ελληνική κοινωνία.

Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση της προέδρου πολιτιστικού Συλλόγου των Πομάκων Ξάνθης, Εμινέ Μπουρουτζή, με τις επισημάνσεις της και τα «παράπονά» της, για το ελληνικό κράτος.

Το «μεταναστευτικό» ως όπλο χειραγώγησης και ελέγχου των χωρών «υποδοχής», ήταν το θέμα του εξαίρετου νομικού και δικηγόρου Νίκου Καραβέλου.

Θαυμάσια ανάλυση για την παράνομη μετανάστευση και το πώς φτάσαμε ως εδώ, ώστε να διερωτόμαστε αν υφίσταται γεωπολιτική απειλή, έκανε ο συγγραφέας - τουρκολόγος Νίκος Χειλαδάκης.

Τα αίτια της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης ήταν το αντικείμενο της εμπεριστατωμένης ανάλυσης που έκανε ο Θέμος Στοφορόπουλος, πρώην πρεσβευτής,

και βέβαια η γλαφυρή, όπως πάντα, και τεκμηριωμένη ανάλυση του Γεν. Γραμματέα του Ε.ΠΑ.Μ. Δημήτρη Καζάκη, για την «Κοινωνική και πολιτική ταυτότητα του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος», που αναλύθηκε κατά την εισήγηση της ημερίδας.

Η θεματολογία παρουσιάστηκε σε τρεις ενότητες με προεδρεύοντες στην μεν πρώτη τον Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο, Πρέσβης ε.τ., επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του ΕΠΑΜ της δεύτερης ενότητας συντονιστής – προεδρεύων ήταν ο Δημήτρης Κυπριώτης στρατηγός ε.ά. οργανωτικός Γραμματέας του ΕΠΑΜ., και της τρίτης, ο δικηγόρος Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


*O πολίτης δ' ἁπλῶς οὐδενὶ τῶν ἄλλων ὁρίζεται μᾶλλον τῷ μετέχειν κρίσεως καὶ ἀρχῆς. Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ. (το κύριο γνώρισμα του πολίτη είναι η συμμετοχή στην απονομή δικαιοσύνης και στην άσκηση εξουσίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: