Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Ανάκαμψη μόνο με εθνικό νόμισμα

ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΕΠΑΜ ΔΗΜ. ΚΑΖΑΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «ΕτΔ»(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Λάρισας)

* Χρειάζεται νέα κυβέρνηση που να μην αναγνωρίζει τα δάνεια...
 Δημοσίευση: 12 Δεκ 2016 15:20

Του Φώτη Καραγιάννη

«Το εθνικό νόμισμα είναι η αφετηρία για να ανακτήσουμε οι Έλληνες ξανά την ανεξαρτησία μας και τη δυνατότητα να φροντίζουμε τη χώρα και τον λαό μας»… Ο γενικός γραμματέας του «Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου» (Ε.ΠΑ.Μ.) κ. Δημήτρης Καζάκης σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ» εξηγεί τις βασικές θέσεις της «πατριωτικής οργάνωσης» που δημιουργήθηκε στις διαδηλώσεις των «αγανακτισμένων» τον Ιούλιο του 2011, με σκοπό – όπως δηλώνει - την απελευθέρωση της χώρας από τη «νέα κατοχή»!

Ο γνωστός οικονομολόγος είναι κατηγορηματικός για την αναγκαιότητα της μετάβασης της ελληνικής οικονομίας από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα, επισημαίνοντας πως αυτή μπορεί να γίνει χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων, εφόσον υπάρχει η ανάλογη… μυστική προετοιμασία!

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

* Κύριε Καζάκη, ποιο είναι το ιδεολογικό στίγμα του Ε.ΠΑ.Μ.;

- Το Ε.ΠΑ.Μ. είναι μια εθνικοαπελευθερωτική πατριωτική οργάνωση και ως τέτοια δεν μπορεί να έχει χαρακτηριστικά δεξιού, αριστερού ή κεντρώου κόμματος. Για μας η έννοια της πατρίδας και της απελευθέρωσης είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένες με τη δημοκρατία. Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 2011 στις πλατείες, στις διαδηλώσεις των αγανακτισμένων με βάση τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής. Συναντηθήκαμε, αφήσαμε στην άκρη τις διαφορές μας και όπως έγινε στην παλιά κατοχή, έτσι και στη νέα κατοχή, αποφασίσαμε ότι «κάτι πρέπει να κάνουμε» διότι η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο!

* Έχετε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του εθνικού νομίσματος. 
Πιστεύετε ότι ο λαός είναι έτοιμος για μια τέτοια αλλαγή;

- Στο δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός επέλεξε ότι δεν μπορεί άλλο τα μνημόνια! Στο Ε.ΠΑ.Μ.είμαστε υπέρ του εθνικού νομίσματος, αλλά στην Ελλάδα συζητάμε πολύ πράγματα τα οποία στην πράξη γίνονται άμεσα! Όπως μας έμαθαν και στο Πανεπιστήμιο, τις νομισματικές αλλαγές πρώτα τις κάνεις και μετά τις συζητάς, διότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, μεγάλα ρίσκα που σχετίζονται με την κερδοσκοπία και θα πρέπει να είσαι πολύ καλά προετοιμασμένος ώστε να γίνει με ομαλότητα η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα.
Σε ό,τι αφορά στον λαό μας, θεωρώ ότι είναι περισσότερο έτοιμος από όσο όλοι φανταζόμαστε! Κι αυτό γιατί η μεγάλη πλειοψηφία έχει χάσει τα πάντα και δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα! Τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία έχει χάσει γύρω στα 70 δισ. ευρώ σε αξία υποδομών! Αυτό είναι πραγματικό τρομακτικό! Η χώρα είναι λες και την έχουν βομβαρδίσει! Χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις για να ανακάμψει και δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά!

ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

* Αυτή η ριζική μεταβολή δεν θα έχει φοβερές επιπτώσεις στην οικονομία, στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, στα εθνικά θέματα;

- Όχι, κάθε άλλο! Το εθνικό νόμισμα είναι η αφετηρία να αποκτήσουμε ξανά την ανεξαρτησία μας και τη δυνατότητα να φροντίζουμε τη χώρα και τον λαό μας. Η πορεία στη συνέχεια εξαρτάται από ποιες πολιτικές θα ακολουθήσουμε. Αυτές θα κρίνουν την επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος!
Εγώ πάντως δεν ξέρω κανένα παράδειγμα χώρας στον κόσμο, που να βρέθηκε λόγω πολέμου ή κρίσης, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα και να μην χρησιμοποίησε το εργαλείο που λέγεται εθνικό νόμισμα για να ανακάμψει! Επίσης δεν γνωρίζω καμία χώρα που να χρησιμοποίησε άλλες μεθόδους και να πέτυχε τον σκοπό της…
Εμείς αυτή τη στιγμή ως χώρα, στην οικτρή κατάσταση που βρισκόμαστε έχουμε μόνον έναν δρόμο… Το 2009 θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπήρχαν κι άλλοι δρόμοι, αλλά σήμερα το εθνικό νόμισμα είναι μονόδρομος για την ανοικοδόμηση της χώρας, διότι με αυτό αποκτάς αυτόματα δικά σου εργαλεία άσκησης νομισματικής, δημοσιονομικής και πιστωτικής πολιτικής. Εργαλεία που θα τα ελέγχεις με τον λαό συμμέτοχο, αξιοποιώντας τη δυναμική του, τις ιδέες του, τις αντιλήψεις του και βοηθώντας τον να αλλάξει νοοτροπία.

* Στην περίπτωση αυτή οι δανειστές μας θα αντιδράσουν σκληρά! Τι θα γίνει με τα χρέη της χώρας μας;

- Ναι βέβαια… Θα μας κόψουν τα δάνεια! Ε και τι μ’ αυτό; Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε ρητή διάταξη στο Σύνταγμα που να μην επιτρέπει σε καμία κυβέρνηση να δανείζεται για τρύπες του προϋπολογισμού! Ο δανεισμός θα πρέπει να είναι πάντα για συγκεκριμένο σκοπό. Όσο για τα χρέη της χώρας μας, αυτά θα πρέπει να διαγραφούν στο σύνολό τους από μια νέα κυβέρνηση, ξεκινώντας με την άρνηση αναγνώρισης των υπογραφών που έχουν μπει στις δανειακές συμβάσεις, βάσει της συνθήκης των συνθηκών, αυτή δηλαδή της Βιέννης, πράγμα που δεν συνιστά χρεοκοπία! Τονίζω ότι η συνθήκη της Βιέννης αναφέρει πως όποια σύμβαση εμπεριέχει δόλο, απάτη ή εκβιασμό, τότε είναι ως μηδέποτε γενόμενη, δηλαδή άκυρη! Βέβαια θα πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη οι πολιτικοί που υπέγραψαν, επί εσχάτη και σφετερισμό εξουσίας, ως ισχυρό επιχείρημα απέναντι στη διεθνή κοινότητα για τη μη αναγνώριση των χρεών!

ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ

* Ποια θα είναι η επόμενη μέρα της μετάβασης στο εθνικό νόμισμα;

- Για να «μπούμε» στο νέο νόμισμα χρειάζεται περίπου ένα εξάμηνο, ενώ η απόσυρση του ευρώ μπορεί να διαρκέσει μέχρι ένα έτος! Βέβαια δεν θα επιτρέπεται η συναλλαγή σε ευρώ! Θα έχει καθοριστεί η ισοτιμία του νέου εθνικού μας νομίσματος, με άλλο νόμισμα που θα αποφασιστεί και οι εξαγωγές - εισαγωγές θα γίνονται με συνάλλαγμα.
Σας λέω μάλιστα πως το πιθανότερο είναι το νόμισμά μας να είναι πιο ακριβό από το ευρώ διότι αυτό θα υποστεί ισχυρό χτύπημα! Η φυσιολογική εξέλιξη θα είναι, φεύγοντας η Ελλάδα από την Ευρωζώνη να προκαλέσει υποτίμηση του ευρώ, καθώς θα πέσουν πάνω του οι κερδοσκόποι! Αμφιβάλλω αν θα μπορέσουν να το συγκρατήσουν, αλλά ακόμη κι αν το επιτύχουν θα το κάνουν σε μια ισοτιμία χαμηλότερη του δολαρίου! Επομένως εμείς από την πλευρά μας θα βάλουμε το νέο μας νόμισμα μέσα σε ένα «καλάθι» νομισμάτων και όχι ένα προς ένα! Αυτό θα συμβάλλει στην προσέλκυση διαφυγόντων κεφαλαίων από την πληττόμενη ζώνη του ευρώ.
Το μεγάλο στοίχημα στη συνέχεια θα είναι πόσο γρήγορα θα έχουμε δυνατή βιομηχανία και βιοτεχνία στη χώρα για να υπάρξει η λεγόμενη προστιθέμενη αξία. Προϋπόθεση θα αποτελεί η γρήγορη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στον οποίο θα βασίζεις μια πολύ καλή βιοτεχνική παραγωγή και μια μικρομεσαία βιομηχανική ανάπτυξη η οποία θα στηρίζεται όμως στον επιχειρηματία εργαζόμενο! Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι οποιεσδήποτε βιομηχανίες, αλλά οι βιομηχανίες όπου ο επιχειρηματίας νοιάζεται για την επιχείρησή του και δεν είναι επενδυτής που βάζει λεφτά με σκοπό μόνο το κέρδος!

* Οι απόψεις του Ε.ΠΑ.Μ. έχουν απήχηση στον κόσμο; Ποια είναι η εικόνα από τις περιοδείες σας;

- Το ζήτημά μας δεν είναι να πείσουμε τον κόσμο, διότι όλα αυτά ήδη τα σκέφτεται, ενώ υπάρχουν και τα κατάλληλα επιστημονικά εργαλεία για να τα κατανοήσει πιο εύκολα. Το πρόβλημά μας είναι να μας γνωρίσει και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε καθώς δεν είμαστε αποδεκτοί από την πλειονότητα των ΜΜΕ! Παλαιότερα συμμετείχα σε κάποιες εκπομπές, κυρίως ραδιοφωνικές, οι οποίες όμως κόπηκαν άγρια όταν άρχιζαν να αποκτούν μεγάλη δημοτικότητα! Είναι κατανοητό, διότι εδώ παίζονται πολύ μεγάλα συμφέροντα, ωστόσο πιστεύω ότι τελικά θα νικήσουμε, διότι το στοιχείο της προσωπικής επαφής ο Έλληνας το έχει μέσα του.
Πάντως μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις που έχουν προσχωρήσει στις απόψεις μας και μάλιστα είμαστε σε επαφή μαζί τους χωρίς να μας πειράζουν οι επιμέρους πολιτικές διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με την ερμηνεία του εθνικού νομίσματος. Έχουμε έρθει ήδη σε επαφή με τη «Λαϊκή Ενότητα» με την οποία είμαστε πιο κοντά σε σχέση με τις βασικές μας θέσεις. Υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία προσπαθούμε να τα υπερβούμε και το επόμενο διάστημα θα δούμε πού θα καταλήξουμε.
Το Ε.ΠΑ.Μ. δυναμικά παλεύει προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός πατριωτικού μετώπου για τη σωτηρία της χώρας με επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Η Ευρωζώνη έχει πια χρεοκοπήσει! Όταν βλέπεις την Ε.Κ.Τ. να χρηματοδοτεί το 36% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης με δικά της ενεργητικά, αυτό σημαίνει ότι έχει χρεοκοπήσει! Την κρατάνε με χίλια ζόρια, διότι από πίσω βρίσκονται τα μεγάλα συμφέροντα κυρίως της Γερμανίας και των τραπεζών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: