Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες, μέλη και φίλοι του ΕΠΑΜ,
Έχουν περάσει οκτώ μήνες από κείνο το πρωϊνό της 16/7/2011, στην Αργυρούπολη, ημέρα που συγκροτήθηκε το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ) για να οργανώσει τις αντιστάσεις και τον ενωτικό αγώνα του λαού, πέρα και πάνω από ιδεολογικούς διαχωρισμούς, ενάντια στο καθεστώς κατοχής.
Από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής μας, όπως είχαμε δεσμευθεί και στην αρχή σαν Πρωτοβουλία Πολιτών ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ, διακηρύξαμε ότι επιδιώκουμε τον πολιτικό χαρακτήρα ενός μεγάλου κοινωνικο-πολιτικού μετώπου που προσπαθεί να κινητοποιήσει την ίδια την κοινωνία από την βάση. Είχαμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι, μέχρι το Πρώτο Συνέδριό μας, τα καθοδηγητικά όργανα που εκλέχθηκαν στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη θα είναι προσωρινά και ότι οι κατά τόπους πυρήνες θα συγκροτούνται αυτόνομα στην βάση ανοικτών αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών.
Ένα αυθεντικά παλλαϊκό μέτωπο για την ανατροπή της κατοχής, την κατοχύρωση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας γεννιέται και προχωράει μόνο όταν εκφράζει αυθεντικά την κοινωνία. Και η κοινωνία την εποχή της Ιδρυτικής Διακήρυξης βρισκόταν στον απόηχο του Συντάγματος, της πολύχρωμης Βαβέλ των πλατειών, του υπαρξιακού σοκ της αφύπνισης μιας κοινωνίας μετά από πολλά χρόνια αφασίας και αδράνειας, του πολιτικού μπάχαλου των πολυποίκιλων κινημάτων και της δυσπιστίας απέναντι στον ρόλο των οργανωμένων συλλογικοτήτων.
Βήμα-βήμα, στην αρχική φάση του φθινοπώρου, το ΕΠΑΜ στήθηκε στα πόδια του μέσα από την δημιουργία τομέων και πυρήνων παναττικά και πανελλαδικά και προσπαθήσαμε όλοι να δημιουργήσουμε τάξη μέσα από το χάος, ένα χάος που αντανακλούσε την συνείδηση που υπήρχε μέσα στην ελληνική κοινωνία. Τότε, με την δυναμική που μας έδινε η ζωντανή καθημερινή επικοινωνία του Δημήτρη Καζάκη με το κοινό μέσα από την εκπομπή του Ράδιο 9, και τις συχνές ομιλίες του στην επαρχία και την Αθήνα, αποκτήσαμε εύρος μέσα στην κοινωνία δυσανάλογο με τις οργανωτικές μας δυνατότητες.
Το κίνημά μας, παρά τις ευνοϊκές συνθήκες, σ’ εκείνη την φάση καθυστέρησε οργανωτικά λόγω των προχειροτήτων, της ασυνεννοησίας, της πολιτικής απειρίας και των προβλημάτων από την συνύπαρξη αγωνιστών από διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές και κομματικές αφετηρίες. Σ’ αυτή την κρίσιμη φάση ήταν που χρειάστηκε να «δέσει» οργανωτικά το μέτωπο, ξεκαθαρίζοντας τις καταστάσεις εκείνες που υπονόμευαν το παλλαϊκό του εύρος και δυναμίτιζαν την πολιτική φυσιογνωμία του.
Με το που αρχίσαμε να γνωριζόμαστε μεταξύ μας, να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον και να ωριμάζουν οι πυρήνες και η ζύμωση των τοπικών ΕΠΑΜ με την κοινωνία, το Μέτωπό μας ανέπτυξε δυναμική. Συμμετείχαμε ενεργά σε απεργιακούς αγώνες, σε καταλήψεις, κινητοποιήσεις, δράσεις ενημέρωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης, στον ξεσηκωμό των γειτονιών της Αττικής με τις πορείες αντίστασης, κάναμε επαφές με άλλα κινήματα για ένα Μέτωπο του ΟΧΙ, είμαστε παρόντες σε όλα τα μεγάλα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας, με αποκορύφωμα την παρουσία μας την εβδομάδα των μεγάλων συγκρούσεων του Φεβρουαρίου, από την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου μέχρι την δραματική Κυριακή της 12ης Φεβρουαρίου, που το ΕΠΑΜ πραγματοποίησε μαζική και δυναμική παρουσία στην Παλαιά Βουλή και το Σύνταγμα.
Το ΕΠΑΜ έτσι άρχισε να μετατρέπεται σε μάχιμη πολιτική οργάνωση δείχνοντας ότι στις τάξεις του βρίσκονται αποφασισμένοι Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, που είναι έτοιμοι να παλέψουν πραγματικά για τον λαϊκό ξεσηκωμό. Γι’ αυτό τον λόγο ξεκίνησε η στοχοποίηση του ΕΠΑΜ με ψευδεπίγραφες κατηγορίες και με αρκετά προβοκατόρικα και διαστρεβλωτικά των θέσεών του δημοσιεύματα.
Ήταν η ώρα να ολοκληρωθεί η οργανωτική μας συγκρότηση, να πάψουμε να είμαστε πολιτικά ασύντακτοι, καθώς τα σημάδια στον πολιτικό ορίζοντα δείχνουν κάτι περισσότερο από πιθανή την περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και την νομιμοποίηση της καταστολής των κοινωνικών αντιστάσεων. Η επιτάχυνση της διαδικασίας απόφασης μέσα από τους πυρήνες για την «νομική μορφή» του ΕΠΑΜ έγινε, αφ’ ενός μεν, για να μπορέσει αμεσοδημοκρατικά κάθε μέλος του ΕΠΑΜ να αποφασίσει και όχι δι’ αντιπροσώπων στο Συνέδριο και, αφ’ ετέρου γιατί εκτιμήσαμε ότι τις επόμενες εβδομάδες η καταστολή μπορεί να πάρει τόσο εκτεταμένες διαστάσεις, όπως δείχνουν και δηλώσεις πολλών καθεστωτικών παραγόντων εν όψει της 25ης Μαρτίου, ώστε να χρειάζεται επειγόντως η νομική θωράκιση του Μετώπου.
Η ολοκλήρωση της καθολικής ψηφοφορίας της Κυριακής, 11 Μαρτίου, μεταξύ όλων των ηλεκτρονικά εγγεγραμμένων μελών μας, ήταν ένας σταθμός στην οκτάμηνη παρουσία του ΕΠΑΜ, καθώς ήταν η πρώτη φορά που η οργανωτική ραχοκοκαλιά του Μετώπου αντιμετώπισε και έφερε ικανοποιητικά σε πέρας μια τόσο ευρεία και απαιτητική διαδικασία. Η απόφαση, με την συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών μελών μας, να λάβει το ΕΠΑΜ την νομική μορφή του κόμματος, διατηρώντας την πολιτική μορφή του Μετώπου, είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην ολοκλήρωση της οργανωτικής και πολιτικής μας συγκρότησης που θα λάβει τα τελικά της χαρακτηριστικά στο Πρώτο Συνέδριο του ΕΠΑΜ, στις αρχές Απριλίου (6-8 Απριλίου, στο ΣΕΦ, εκτός απροόπτου).
Στην πορεία προς το Συνέδριο ολοκληρώθηκε ο Διάλογος για την Οργανωτική Δομή του Μετώπου, που κράτησε πάνω από δύο μήνες με συζητήσεις μέσα στους πυρήνες και τις επιτροπές, υποβολή προτάσεων από πολλά μέλη μας και αναρτήσεις στο διαδικτυακό φόρουμ. Στην συνέχεια, από την επομένη της Παναττικής, θα συγκροτηθεί ειδική Επιτροπή Οργανωτικού-Καταστατικού αποτελούμενη από όσους έχουν ήδη κάνει προτάσεις επί του Οργανωτικού και 3-4 εκπροσώπους των προσωρινών επιτροπών η οποία θα προετοιμάσει την πρόταση για το Καταστατικό στο Συνέδριο.
Κατά την διάρκεια των εργασιών της Παναττικής συλλέγονται υπογραφές για την κατάθεση της Αίτησης νομικής μορφής του Κόμματος και ενός τυπικού Καταστατικού στον Άρειο Πάγο (χρειάζονται 250 υπογραφές με πλήρη στοιχεία) και γίνονται οι διεργασίες του Συντονιστικού της Οργανωτικής Γραμματείας του Συνεδρίου για την επιλογή των μελών της.
Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα συγκληθούν ξανά οι προσωρινές Επιτροπές του ΕΠΑΜ ώστε να βγει ο Κανονισμός Διαδικασίας του Συνεδρίου (πώς
θα γίνονται οι συζητήσεις, εκλογή προεδρείου, ορισμός συνεδριών κλπ). Το Πρώτο Συνέδριό μας πρέπει να είναι ένα μάχιμο και αποφασιστικό Συνέδριο που θα γίνει με βάση τις τελικές καταστάσεις εγγεγραμμένων μελών μας της ψηφοφορίας της 11ης Μαρτίου συν όσους συμπληρωματικά εγγράφηκαν
μέχρι σήμερα, στην Παναττική.
Για τον λόγο ότι στην ψηφοφορία της Κυριακής παρουσιάστηκε ένα υψηλό ποσοστό, λίγο πάνω από το 40% με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα, μη προσελθόντων εγγεγραμμένων μελών, θα γίνει επίσης άμεσα σύγκλιση όλων των συντονιστών και των συντονιστικών των πυρήνων για την καλύτερη οργάνωση του Συνεδρίου. Πρέπει να ξεκαθαριστεί αν ανάμεσα στα μέλη που δεν προσήλθαν υπάρχουν πολλοί νεο-εγγεγραμμένοι που θέλουν να μείνουν απλώς φίλοι του ΕΠΑΜ, ή φταίει το ότι δεν ενημερώθηκαν επαρκώς για την ανάγκη προσέλευσής τους, όπως επανειλημμένα είχε τονισθεί από τις ανακοινώσεις της Εφορευτικής.
Είναι γεγονός ότι, από την στιγμή που το Μέτωπο άρχισε να δουλεύει εντατικά, ο κόσμος μας ίσως δεν είχε τον χρόνο να αφομοιώσει τα προτάγματα που τέθηκαν. Όμως, αν μια λύση είναι να αυτομαστιγωθούμε για τις ελλείψεις μας, μια άλλη και καλύτερη είναι να εντείνουμε μαζικά την δουλειά μας. Χρειάζεται πλέον η προσωπική επαφή των συντονιστικών με όλα τα εγγεγραμμένα μέλη καθώς από εδώ και πέρα θα είναι καθοριστικός ο ρόλος τους. Δεν μπορούμε να στηρίζουμε τα πάντα σε ένα Ίντερνετ, σε ένα e-mail, σε ένα τηλέφωνο. Όταν πλησιάσεις το κάθε μέλος προσωπικά αλλάζει η συμπεριφορά του κι αυτό φάνηκε από το πόσο ενθουσιώδης ήταν η αντίδραση των ενεργών μελών μας όταν κλήθηκαν να ψηφίσουν.
Η εκλογή των αντιπροσώπων απευθείας από τους πυρήνες πρέπει να γίνει με πολύ υψηλά ποσοστά απαρτίας. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη εμπειρία και ανέβασμα του μέσου όρου της δουλειάς των συντονιστικών οργάνων. Όσοι πυρήνες δεν επιτύχουν ικανοποιητικά ποσοστά παρουσίας των μελών στις συνελεύσεις τους ίσως να μην μπορέσουν να εκπροσωπηθούν στο Συνέδριο. Τα πρακτικά των συνελεύσεων που θα εκλέξουν αντιπροσώπους θα δοθούν από τους πυρήνες στην Οργανωτική Γραμματεία του Συνεδρίου για να τηρηθεί η τάξη της σωστής προετοιμασίας του Συνεδρίου.
Ο κάθε πυρήνας δίνει δεσμευτική εντολή στους αντιπροσώπους του, γι’ αυτό πρέπει να επιλεγούν από κάθε πυρήνα πρώτης τάξεως μαχητές που έχουν δείξει ότι είναι μπροστάρηδες στην δουλειά του Μετώπου. Σκοπός είναι οι σύνεδροι να μπορούν να μεταφέρουν άρτια την εμπειρία τού κάθε πυρήνα και να είναι προσωπικότητες ικανές και άξιες να εκλεγούν στα Καθοδηγητικά Όργανα του ΕΠΑΜ.
Η λειτουργία των προσωρινών επιτροπών –Πολιτικής και Οργανωτικής- του ΕΠΑΜ σταματά με την έναρξη του Συνεδρίου. Η μόνη εισήγησή τους που θα υπάρξει στο Συνέδριο θα είναι ο Απολογισμός των προσωρινών Κεντρικών Οργάνων. Τα μέλη των απερχόμενων Επιτροπών, για να παρίστανται στο Συνέδριο ως σύνεδροι, πρέπει να προταθούν από τους πυρήνες τους, αλλιώς θα έλθουν ως παρατηρητές.
Τα θέματα του Συνεδρίου θα τα εισηγηθούν Ειδικές Επιτροπές που θα εκλεγούν στο Συνέδριο. Η Οργανωτική Γραμματεία του Συνεδρίου είναι όργανο που θα ασχοληθεί με την προετοιμασία του Συνεδρίου, θα αποτελείται από συναγωνιστές και συναγωνίστριες των πυρήνων της Αττικής και ΔΕΝ επεξεργάζεται θέσεις. Το Συνέδριο είναι πολιτικό όργανο που θα αποφασίσει για ζητήματα τακτικής με βάση τις πέντε ιδρυτικές αρχές μας που παραμένουν ίδιες και απαράλλακτες και την μετωπική φυσιογνωμία μας.
Με στόχο να μεταβληθούμε γρήγορα σε μια παλλαϊκή μάχιμη οργάνωση, που θα έχει την δυνατότητα να διεμβολίσει την κεντρική πολιτική σκηνή, στο Συνέδριο θα πρέπει να τεθούν οπωσδήποτε τα εξής θέματα Ημερήσιας Διάταξης:
Α) Ολοκλήρωση της διεργασίας και απόφαση για το Καταστατικό
Β) Η πολιτική των συμμαχιών του Μετώπου με άλλες δυνάμεις και κινήματα
Γ) Η στάση του ΕΠΑΜ απέναντι σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές
Βέβαια, θα μπορεί να προταθεί για την ημερήσια διάταξη οποιοδήποτε άλλο θέμα επικαιρότητας ή να βγει ψήφισμα-τοποθέτηση του ΕΠΑΜ δεσμευτικό στην πορεία του για κάποιο πολιτικό ζήτημα που θα κριθεί αναγκαίο. Στην τελική συνεδρία της Κυριακής θα γίνει η εκλογή των νέων Κεντρικών Οργάνων.
Στο Συνέδριο δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική φυσιογνωμία του ΕΠΑΜ αλλά θα επαναπροσδιορισθεί και θα επικαιροποιηθεί ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα, με τακτικές συμμαχιών και μετωπικών δράσεων, σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία για το λαϊκό κίνημα.
Το Πρώτο Συνέδριο του ΕΠΑΜ πρέπει να είναι ένα ιστορικό Συνέδριο και οι πολιτικές προσδοκίες από αυτό είναι μεγάλες. Καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε μια πρόκληση πρωτόγνωρη στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά δεχόμαστε τέτοια επίθεση και απειλή. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει από την Ιδρυτική μας Συνδιάσκεψη, οι εξελίξεις τρέχουν. Το καθεστώς ημέρα με την ημέρα σκληραίνει την στάση του για να καθυποτάξει κάθε φωνή αντίστασης του Λαού μας από όπου κι αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πλέον ούτε ελάχιστος χρόνος για εφησυχασμό απέναντι στους τοκογλύφους και στο Μαύρο Μέτωπο των δωσιλογικών δυνάμεων. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ.
ΤΟ ΕΠΑΜ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!
Αθήνα, Σ.Ε.Φ.
14-3-2012
[Εισήγηση που έγινε στην Παναττική Συνδιάσκεψη]
Από το Λ.Αποσκίτη
Μέλος της προσ. Πολιτικής Επιτροπής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου