Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Η αναθεωρημένη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας για το 2016!








Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την αναθεωρημένη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας για το 2016 με τις απειλές των "πολύχρωμων" επαναστάσεων και τις βιολογικές απειλές να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Βέβαια στην συνθήκη δεν απέφυγε να μην αναφέρει και την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με το ΝΑΤΟ. «Η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων του NATO […] με την αύξηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των κρατών-μελών, την περαιτέρω επέκταση της συμμαχίας και το πλησίασμα των στρατιωτικών υποδομών της στα ρωσικά σύνορα δημιουργούν μία απειλή για την εθνική ασφάλεια», αναφέρεται.

Ήδη από το 2014 η Μόσχα ανακοίνωσε πως τροποποιεί το στρατιωτικό της δόγμα προκειμένου να λάβει υπόψη της την κρίση στην Ουκρανία και τη NATOϊκή παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη.

Στα υπόλοιπα της Στρατηγικής για την Ρωσική Ασφάλεια για το 2016 περιγράφονται σε 9 σημεία:

1. “Πολύχρωμες επαναστάσεις” και διαφθορά

Σε πολύ υψηλή θέση βρίσκονται τα ζητήματα της υποκίνησης των πορτοκαλί επαναστάσεων και της διαφθοράς. Μάλιστα για το ποιοί θα μπορούσαν να εμπλακούν αυτοί περιλαμβάνονται κοινωνικές ομάδες εθνικιστικής απόχρωσης ή θρησκευτικά θρησκευτικά κινήματα ενώ δεν ξέχασε να αναφέρει τα προβλήματα που δημιουργούν οι διάφορες ΜΚΟ και μεμονωμένα άτομα που παρουσιάζονται σαν "απελευθερωτές" σε συνδυασμό με τις μυστικές υπηρεσίες.

2. Οι ΗΠΑ έχουν περιπλέξει την κατάσταση με τα βιολογικά όπλα

Πρόβλημα ενδέχεται να δημιουργηθεί με τις χώρες που κατέχουν πυρηνικά ή χημικά όπλα αλλά κατακρίθηκε και η αμερικανική ανικανότητα για το μη σταμάτημα στην επέκταση κτήσης και χρήσης βιολογικών όπλων από διάφορες χώρες και οργανώσεις που συνορεύουν με την Ρωσία.

3. Η επέκταση του NATO 

Η Μόσχα έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές ότι αντιλαμβάνεται την επέκταση του NATO στα εδάφη του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας ως απειλή για την ασφάλεια και τα συμφέροντα της, ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, την οποία αντιλαμβάνεται ως τμήμα της ιστορικής ζώνης επιρροής της να κα ιη Ρωσία ανέφερε ότι θα ήθελ να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

4. Ουκρανία

ΗΠΑ και ΕΕ υποστηρίζουν το πραξικόπημα στην Ουκρανία που έχει οδηγήσει στον βαθύ διχασμό της κοινωνίας και πλέον η Ουκρανία θεωρείται παράγοντας αποσταθεροποίησης στα ρωσικά σύνορα.

5. Το ζήτημα των πυρηνικών όπλων

Η Ρωσία έχει αναφέρει ότι μπορεί να είναι πιο διαλλακτική στις συζητήσεις για το πυρηνικό οπλοστάσιο στα πλαίσια όμως αμοιβαίων παραχωρήσεων με τις υπόλοιπες χώρες: "Τα πυρηνικά όπλα στα χέρια μας διασφαλίζουν την Ειρήνη"

6. Κυβερνοπόλεμος

Μεγάλη σημασία δίνεται στις κυβερνοεπιθέσεις και τον πόλεμο των πληροφοριών καθώς οι Ρώσοι αναφέρουν ότι γίνεται μεγάλος αγώνας για προστατευτούν τα συμφέροντα από πολλές απειλές

7. Η χρήση των ενόπλων δυνάμεων

Η αναθεωρημένη στρατηγική επιτρέπει την χρήση των στρατιωτικών δυνάμεων όπου άλλα μέσα διευθετήσεις και στήριξης των εθνικών συμφερόντων έχουν αποτύχει.

8. Οικονομία

Η οικονομική σταθερότητα είναι σε επικίνδυνο σημείο και πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα ενώ θα πρέπει να χτυπηθεί η διαφθορά. Στόχος είναι η αύξηση της αυτάρκειας ώστε να μην επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες.

9. Τα ζήτημα με το μέλλον της οικονομίας

Τέλος η στρατηγική αναφέρει για το μέλλον της οικονομίας και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθεί ισχυρή ανάπτυξη με ενίσχυση των δεσμών με Κίνα, Ινδία, Λατινική Αμερική και Αφρική.

  Πηγή: http://www.pronews.gr/portal

Δεν υπάρχουν σχόλια: