Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ελλάδα των μνημονίων!



Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων                                    
7 Μαρτίου2014                                              
Εικοστή πέμπτη συνεδρία                                                                                                                              

Αναφορά του Cephas Lumina  Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα  του ΟΗΕ που αφορά τις διεθνείς χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις των κρατών και το εξωτερικό χρέος, σε σχέση  την πλήρη κατοχύρωση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων.
                                                                                
    ΣΥΝΟΨΗ

Από τον Μάιο του 2010, η κυβέρνηση της Ελλάδα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής ως προϋπόθεση για την εξασφάλιση συνολικής χρηματοδότησης  € 240 Δις απο  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το πρόγραμμα αποτελείται από αυστηρά μέτρα πολιτικής που συνεπάγονται βαθιές περικοπές των δημοσίων δαπανών , περικοπές θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα , αύξηση των φόρων , την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ( συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας ) , οι οποίες φαινομενικά αποσκοπούν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους της χώρας σε ένα « βιώσιμο» επίπεδο.

Παρ 'όλα αυτά , τα μέτρα αυτά, έχουν ωθήσει την οικονομία σε ύφεση και γενικότερα υπονομεύσει την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , ιδίως των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, στην Ελλάδα.

Οι περικοπές των δημοσίων δαπανών και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας ( ιδιαίτερα στους νέους ) , την αύξηση των αστέγων , τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό ( με περίπου 11 τοις εκατό του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ) , καθώς και σοβαρά μειωμένη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες , όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση.

Ο αντίκτυπος ήταν ιδιαίτερα σοβαρός στις πλέον ευπαθείς ομάδες : στους φτωχούς ,  στους ηλικιωμένους , στους συνταξιούχους και στα άτομα με ειδικές ανάγκες , τις γυναίκες , στα παιδιά και τους μετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: