|
Θα ενώνονταν τα δίκτυα ηλεκτρισμού και τηλεφωνίας. Ακόμα δεν ενώθηκαν.
Θα εδημιουργείτο μια κοινή αγορά στη νεκρή ζώνη. Ούτε γι’ αυτήν υπάρχει κάτι το νέο.
Το Βαρώσι; Γι’ αυτό μην ρωτάτε καθόλου.
Αν προχωράμε με αυτή την ταχύτητα χελώνας, θα φτάσουμε άραγε σε λύση «εντός μηνών»;
Μετά τη Λεμεσό, οι Ακιντζί και Αναστασιάδης πήγαν και στην Αμμόχωστο. Άκουσαν μουσική. Και εκεί όλοι μυρίστηκαν την ευχάριστη μυρωδιά της ειρήνης. Οι δύο ηγέτες φαίνεται να έχουν γίνει πολύ καλοί φίλοι. Στις φωτογραφίες υπάρχει το κλίμα ότι έχει έρθει λύση και ειρήνη στην Κύπρο. Δεν νομίζω ότι μια μέρα θα μπορούσαν να περιέλθουν σε μια κατάσταση που να κατηγορεί ο ένας τον άλλον και για να πω την αλήθεια δεν το εύχομαι καθόλου αυτό. Πρόκειται για μια ωραία φιλία. Νομίζω ότι καταλαβαίνουν πολύ καλά ο ένας τον άλλον και γνωρίζουν μέχρι πού μπορούν να πάνε. Σίγουρα κατ’ ιδίαν διεξάγουν ειλικρινείς συνομιλίες και διαβιβάζουν ο ένας στον άλλο τα προβλήματά τους.
Μήπως μπορεί αυτή η φιλία να παρομοιαστεί με εκείνην του Ντενκτάς με τον Κληρίδη; Βεβαίως και μπορεί. Μάλιστα, η δική τους ήταν μια πιο προχωρημένη φιλία. Αν δεν ήταν έτσι, μήπως ο Ντενκτάς θα παρέδιδε στον Κληρίδη όλη την οικογένειά του με την έναρξη των συγκρούσεων του 1963 και θα του ζητούσε να τους στείλει σώους και αβλαβείς στην Άγκυρα από το αεροδρόμιο Λευκωσίας; Ο Κληρίδης ήταν πιο προσηλωμένος από τον Ντενκτάς σε αυτή τη φιλία. Ο Ντενκτάς δεν έκανε στον Κληρίδη τα καλά που του έκανε ο Κληρίδης. Οι Ακιντζί και Αναστασιάδης έχουν κάτι άλλο το οποίο δεν υπήρχε ανάμεσα στους Ντενκτάς και Κληρίδη. Αμοιβαία κατανόηση. Και πίστη στη λύση και την ειρήνη όσα εμπόδιο και αν υπάρξουν. Νομίζω ότι είναι και οι δύο ειλικρινείς πάνω σε αυτό το θέμα. Και όπως είπε και ο Άιντε, ανησυχώ και εγώ μόνο για κάποιο «εξωτερικό σοκ».
Πώς είναι η κατάσταση στο περιουσιακό; Μιλάνε για αποζημίωση, ανταλλαγή και επιστροφή. Θα συσταθεί μια επιτροπή περιουσιών, λέει, για επίλυση των διαφορών. Ποια είναι τα κριτήρια; Κατηγοριοποιήθηκαν; Γίνεται λόγος από τη μια για τον χρήστη και από την άλλη για τον πραγματικό ιδιοκτήτη της περιουσίας. Μήπως είναι δυνατόν να μαζευτούν κάτω από το κεφάλαιο «χρήστες» όλοι όσοι κατέχουν επί του παρόντος περιουσία; Υπάρχουν κάποιοι που άφησαν περιουσία στον νότο και πήραν αντάλλαγμα γι’ αυτήν στον βορρά. Υπάρχουν κάποιοι που αν και δεν άφησαν περιουσία στον νότο πήραν πολλή περιουσία στον βορρά. Υπάρχουν κάποιοι που παρά το γεγονός ότι πώλησαν την περιουσία τους στον νότο, απολαμβάνουν περιουσίες λάφυρα στον βορρά. Και το σημαντικότερο, υπάρχουν και περιουσίες που βρίσκονται στα χέρια του πληθυσμού από την Τουρκία. Δεν είναι δυνατόν να τους βάλουμε όλους αυτούς στο ίδιο καλάθι, έτσι δεν είναι; Στη συμφωνία μήπως θα θεωρηθούν άκυροι όλοι οι πλαστοί τίτλοι ιδιοκτησίας;
Όσον αφορά την επιτροπή περιουσιών, μήπως μεταβιβάζεται στον λαό η επίλυση του προβλήματος; Αν είναι έτσι, τότε το έργο μας είναι δύσκολο. Μήπως θα λύσει ο λαός αυτά που δεν μπορεί να λύσει η διοίκηση; Όπως η επιτροπή αποζημιώσεων ακίνητων περιουσιών, ούτε αυτή μπορεί να είναι επιτροπή στην οποία δεν θα μεσολαβούν πολλοί άρπαγες. Κατά την επίλυση αυτού του προβλήματος πρέπει να βρίσκεται μπροστά το δίκαιο και όχι η πολιτική. Μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε το δίκιο του σε αυτόν που το δικαιούται.
Ποια είναι η πιο ωραία κουβέντα που ακούσαμε μέχρι σήμερα κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων; Ο καθένας θα διαμένει όπου επιθυμεί. Επομένως, θα υπάρχει ελευθερία εγκατάστασης, διακίνησης, διαμονής και απόκτησης περιουσίας. Και νομίζω αυτός είναι ο δρόμος που θα μας πάρει από τη διζωνικότητα στην μία ενιαία περιοχή. Σε αυτό το νησί θα απαλλαχτούμε από τους διαβόλους μας ενόσω απελευθερωνόμαστε…
30/07/2015
politis-news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου