Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Ευρώπη-Ελλάδα-Τουρκία:ένα "γεωπολιτικό" τρίγωνο!



Δεν καταλαβαίνω γιατί κάνει εντύπωση η "φιλική" διάθεση από την πλευρά της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ αλλά και άλλων Ευρωπαίων πολιτικών προς τον Τούρκο προεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φυσικά και τον θέλουν ως συνεργάτη τους. Φυσικά και θα τάξουν γη και ύδωρ (όχι, δεν θα δώσουν ας το ξεκαθαρίσουμε ) στην Τουρκία. Αν όλοι αυτοί που έχουμε για πολιτικούς ηγέτες διαβάζαν ιστορία θα γνώριζαν πως η Τουρκία αποτελεί τον κύριο κόμβο εμπορίου, ενέργειας και γεωστρατηγικής επίβλεψης της Μεσογείου.



Φυσικά, επίσης, δεν θέλουν δυνατή μια Τουρκία και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν πρόσεξε κάποιος τις δηλώσεις της Μέρκελ για την ένταξη της Τουρκίας, είπε πως θα ανακινήσει τα άρθρα, σχετικά αλλά επί της ουσίας δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα. Ούτε καν στο θέμα βίζα που ανέφερε απλά πως θα επανεξεταστεί. Την Τουρκία την θέλουν ως Μεγάλο Ασθενή στην ευρύτερη περιοχή και όχι ως χώρα ρυθμιστή.


Τι γίνεται,όμως, όσον αφορά την χώρα μας. Έχει οριστικοποιηθεί δυστυχώς η δορυφοριοποίηση μας σε σχέση με τη Τουρκία και η Ελλάδα αργά αλλά σταθερά  θεωρείται πλέον μέρος του προβλήματος της  Μ.Ανατολής γεωπολιτικά. Η πλήρης οικονομική εξάρτηση και η ανικανότητα πολιτικών που επιδοκιμάζονται εκλογικά από ανίκανους πολίτες έχει φέρει την χώρα ως τελευταίο τροχό αμάξης σε κάθε επίπεδο. Προσωπικά όταν πριν από τις εκλογές είχα αναφέρει πως το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνο και θα απομόνωνε την Ελλάδα, είχα γίνει στόχος έντονων αντιδράσεων.  Μέσα σε 10 μήνες έχουμε χάσει κάθε είδους ισχύ και το μόνο που μένει είναι είτε να δεχτούμε ό,τι μας λένε ή να μας επιβάλουν ό,τι μας λένε.

Όσον αφορά τις ισορροπίες ισχύος στην περιοχή μας, πραγματικά αυτό το coercive defence (με την έννοια πως θα πονούσε πολύ όποιος τολμούσε πράξη εναντίον μας) μέρα με την μέρα μειώνεται με δραματικό τρόπο. Και όσο μένουμε στο ΝΑΤΟ δεν θα χάσουμε έδαφος με την έννοια άλλης σημαίας, αλλά οι γκρίζες ζώνες επιρροής και ελέγχου θα γίνουν όλο και πιο μεγάλες,όλο και πιο πολυεθνικές. Ειδικά σε νησιά που θα θεωρούνται "Ευρωπαϊκά σημεία υποδοχής" πρώτα και μετά έδαφος με Ελληνικά σύνορα επί χάρτου.


Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: