Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Και νέα δεσμά τα άλλα 21 προαπαιτούμενα...





Με την υπογραφή του πρωθυπουργού για να παραμείνει το ΔΝΤ




Δεν πρόλαβε καλά καλά να τελειώσει το πολύμηνο μαρτύριο της... δεύτερης αξιολόγησης και ξανά στον σταυρό ο ελληνικός λαός, με νέα δεσμά, κατ’ απαίτηση του ΔΝΤ, για να δεήσει να πει το «ναι» στο αίτημα της κυβέρνησης να παραμείνει στο πρόγραμμα, να μη μας ε­γκαταλείψει...


Και δεν είναι τίποτε δευτερεύοντα τα νέα μέτρα, που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι του χρόνου τον Ιούνιο και θα φέρουν κι άλλο σφίξιμο στο ζωνάρι...

Στην επιστολή προς το ΔΝΤ, την οποία υπογράφουν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επισυνάπτεται λίστα με 21 δεσμεύσεις – νέες παραχωρήσεις, μεταξύ των οποίων είναι το να μπουν άμεσα καπέλο στον υπουργό Οικονομικών «ανεξάρτητοι ελεγκτές», που θα έχουν τον χειρισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, και να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Κατά τα άλλα, είμαστε ανεξάρτητο κράτος, με το ΔΝΤ και τους... «θεσμούς» να αποφασίζουν για εμάς...

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεσμεύεται – αυτή είναι η... κυριαρχία που έχει η Ελλάδα:

1. Να υιοθετήσει έως τον Σεπτέμβριο νομοθεσία με την οποία θα τίθεται ανώτατο όριο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017 και το 2018 και θα διασφαλίζεται πως όποιες συμβάσεις μετατραπούν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με δικαστικές αποφάσεις δεν θα επηρεάζουν τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2018-2021.

2. Να ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό των συντάξεων (Δεκέμβριος 2017).

3. Να διορίσει ανεξάρτητους ελεγκτές για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (Σεπτέμβριος 2017).

4. Να εξισώσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων (Δεκέμβριος 2017).

5. Έως τον Σεπτέμβριο να υιοθετηθούν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που θα προβλέπουν ότι προκειμένου να υπάρχει απαρτία για να αποφασιστεί απεργία θα πρέπει να συμμετέχει το 50% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία.

6. Να ολοκληρώσει την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των αγορών (toolkit III).

7. Να υιοθετήσει οριζόντια μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί η αδειοδότηση επενδύσεων.

8. Να νομοθετήσει την άρση των περιορισμών (γεωγραφικών, τιμολόγησης, εγκατάστασης κ.λπ.) σε σημαντικά επαγγέλματα, όπως παροχής υγείας, νομικών υπηρεσιών κ.ά.

9. Να εφαρμόσει πλήρως το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

10. Να θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους.


Και έπεται συνέχεια...


Στην επιστολή, η οποία απευθύνεται στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, αναφέρεται ότι το νέο πρόγραμμα που ζητάει η κυβέρνηση θα έχει διάρκεια 13 μηνών και... 12 ημερών (!) και θα περιλαμβάνει νέα χρηματοδότηση 1,6 δισ. ευρώ – κι άλλο δάνειο, δηλαδή. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι η... διευκόλυνση θα λήξει στις 31 Αυγούστου 2018! 

Ακόμη, υπάρχει ρητή δέσμευση ότι αν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους θα παρθούν... διορθωτικά μέτρα, η δε υλοποίηση του προγράμματος θα αξιολογείται από το ΔΝΤ ανά εξάμηνο, με την πρώτη αξιολόγηση στις 15 Φεβρουαρίου 2018 και τη δεύτερη τον Δεκαπενταύγουστο (της Παναγίας – βοήθειά μας). 

Δεν μένει, όμως, μόνο εκεί η κυβέρνηση. Παραθέτει στην επιστολή τα μέτρα που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί για τη διετία 2019-2020!


Βάζουν Επίτροπο στη ΔΕΗ!


Το παζλ της... πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδας συμπληρώνεται με την επιβολή επόπτη (στην ουσία Επιτρόπου) στη ΔΕΗ. Αποδεχθήκαμε να συμμετέχει από δω και πέρα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην κατάρτιση της λίστας με τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Και γενικά θα έχει εποπτικό ρόλο σε όλον τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΔΕΗ, με τη Διοίκησή της σε ρόλο κλητήρα..


Από το ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: