Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα: Ήρθε, Άκουσε, Είδε και …απήλθε


Του Δημήτρη Κυπριώτη

Κανείς δεν θέλει να είναι μεμψίμοιρος από μια επίσκεψη στη χώρα μας ενός ηγέτη ξένου κράτους και μάλιστα από τα λεγόμενα και «ισχυρά». Το αντίθετο θα λέγαμε και εμείς, αν οι επισκέψεις αυτές είχαν να αφήσουν και κάτι καλό για τα συμφέροντα της χώρας μας, ειδικά δε σε μια περίοδο μεγάλης δοκιμασίας του Ελληνικού λαού.

Θυμόμαστε από παλιά παρόμοιες επισκέψεις ηγετών, ειδικά των μεγάλων χωρών με παγκόσμια δύναμη ισχύος, που εκτός από το φολκλορικό τους χαρακτήρα, άφηναν πάντα μια οσμή δουλικότητας απέναντι τους, όπως  και πολλές… παραχωρήσεις. Και ποιο ήταν το αντάλλαγμα; Τις περισσότερες φορές ένας καλός λόγος στο επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης και τίποτα παραπάνω. 

Μετά την αναχώρηση γινόταν η συνήθης εκμετάλλευση του γεγονότος από την εκάστοτε κυβέρνηση και μετά… μην τους  ξαναείδατε ούτε τους ηγέτες, ούτε τις χώρες τους, αλλά  ούτε και τους δικούς μας να  ξαναπούν το παραμικρό. Απλά να θυμηθούμε  τον ντόρο που έγινε από τον τελευταίο  «μεγάλο επισκέπτη» μας, τον πρόεδρο των ΗΠΑ ,  Μπαράκ   Ομπάμα…


Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό το συμπέρασμα είναι ίσως υπερβολικό και δεν είναι έτσι τα πράγματα. Καλοδεχούμενη η διαφοροποίηση, αλλά ας δούμε το θέμα με ψυχραιμία και καθαρά, χωρίς ιδεολογήματα ή κομματικά συμφέροντα. Γιατί συνήθως αυτά είναι που μας έχουν  με τις «τσίμπλες» στα μάτια και δεν μπορούμε να δούμε την πραγματικότητα.

Πόσοι και πόσοι ξένοι ηγέτες δεν άκουσαν στους εθιμοτυπικούς λόγους των δείπνων ή των επισήμων  εκδηλώσεων τους αντίστοιχους δικούς μας, να μιλάνε για τις απροκάλυπτες και εκτός Διεθνούς Δικαίου προκλήσεις της Τουρκίας; Πόσοι δεν άκουσαν για τα στρατεύματα κατοχής στην Κυπριακή Δημοκρατία και της παράνομης κατοχής του 38% του εδάφους της από Τούρκους εποίκους; Και πόσες υποσχέσεις και κατανόηση δεν  έδειξαν και για πολλά άλλα  θέματα;

Και τώρα, έχουμε επιπλέον υποσχέσεις για το θέμα του χρέους, κατανόηση και λύπη για όσα περνάνε οι Έλληνες από τη μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει κυριολεκτικά τη χώρα, υποσχέσεις  για τεχνική βοήθεια  για να εφαρμοστούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, υποσχέσεις για επενδύσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και στη μείωση της ανεργίας  και τόσα άλλα ωραία λόγια.

 Και τι γίνεται με όλα αυτά τα όμορφα  και σπουδαία; Μήπως έχουμε δει κάποια πρόοδο  εκτός από τη λεκτική αναγνώριση και τις άλλες  τόσες λεκτικές υποσχέσεις των ξένων ηγετών; Μήπως είδαμε να λύνονται τα προβλήματα με την Τουρκία; Μάλλον το αντίθετο θα λέγαμε, αφού αυτά αυξάνονται κάθε φορά και περισσότερο; Μήπως είδαμε να γίνεται κάτι με το μη βιώσιμο χρέος που έχει στην κυριολεξία  ξετινάξει τη χώρα; Μήπως είδαμε μεταρρυθμίσεις να γίνονται, που να εξυπηρετούν  τον Έλληνα  πολίτη, τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τη νεολαία, την υγεία, την παιδεία, την εργαζόμενη μητέρα;   Απολύτως τίποτα δεν έγινε. Ή μάλλον έγινε. Έγιναν όσα δεν είχαν γίνει στη διάρκεια του πολέμου.

Μειώθηκαν οι γεννήσεις και αυξήθηκαν οι θάνατοι, η Ανεργία έφθασε σε τεράστια μεγέθη, πάνω από 3-4 φορές μεγαλύτερη του μέσου όρου των άλλων κρατών της Ευρώπης, η Μετανάστευση αγγίζει πλέον τα όρια τα μεταπολεμικά, η Υγεία μόλις και μετά βίας συντηρεί τις δομές της και αλίμονο σε όποιον αρρωστήσει, ενώ  η Παιδεία ψυχορραγεί… Ο κατάλογος των προβλημάτων της εξαθλίωσης των Ελλήνων  δεν σταματάει εδώ, αφού  είναι μεγάλος αλλά και γνωστός πλέον στο λαό.

Σε αυτό ακριβώς το κλίμα βρέθηκε για δύο σχεδόν 24 ώρα και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Ε. Μακρόν και τα πράγματα δεν μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Ήλθε  μετά «Βαΐων και Κλάδων» ως ο άλλος «Μεσσίας» που φέρνει στην τσάντα του επενδύσεις, για αυτό άλλωστε και ο μύθος που προηγήθηκε της μεγάλης κουστωδίας των επιχειρηματιών που τον συνόδευαν, είδε το κλίμα,  άκουσε τους λόγους της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, έκανε την …. απλοϊκή του  βόλτα στο Σύνταγμα προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού και την ενίσχυση του προφίλ του,  δίνοντας ταυτόχρονα το «μπόνους σταθερότητας» στην Ελλάδα και στην κυβέρνηση  και απήλθε …. δοξαζόμενος μετά της κ. Μπριζίτ.

Όμως η φυγή όπου φύγει, αλλά οι επενδύσεις;  η κουστωδία που τις έφερνε; οι εδώ 40 μεγαλοσχήμονες του επιχειρείν που ανέμεναν; Τι ακριβώς έγινε και δεν ακούσαμε τίποτα το ιδιαίτερο; Μα έδωσαν τις επιθυμίες τους για το μεγαλύτερο ξεπούλημα Οργανισμών (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ) αλλά και του  management  αυτών, αφού το θέλουν όλο το πακέτο και θα περιμένουν τώρα την ειδοποίηση για να… ….αγοράσουν. Και αυτό είναι σίγουρο ότι θα γίνει, αφού όλα έχουν συζητηθεί – συμφωνηθεί και απομένει μόνο η κατάλληλη φόρμουλα για να δοθεί στο… πόπολο. Και αν δεν το κλείσουν τώρα , έρχεται ο Κυριάκος και μην ανησυχείτε, αφού και αυτός το έχει συμφωνήσει.

Όμως η επίσκεψη, εκτός από την εξασφάλιση των οικονομικών των εταιρειών της Γαλλίας,  είχε και μία  άλλη επιδίωξη  για τον Γάλλο πρόεδρο. Έχει να κάνει με τα συμφέροντα και τη διαμόρφωση ισχύος μέσα στο νέο κλίμα που ετοιμάζεται στην ΕΕ, με την νέα συνθήκη που ετοιμάζουν. Και ο Μακρόν θέλει να έχει το λόγο μιας μεγάλης δύναμης, μόνο που η Γαλλία έχει παύσει να είναι τέτοια και οικονομικά και γεωπολιτικά. Έχει παραδοθεί στις αγκάλες των αγορών και της Γερμανίας. Όμως δεν είναι λίγο να έρθει για να αφήσει και αυτός το αποτύπωμά του στην αποικία του χρέους, όπως άλλωστε είχε κάνει  και ο προκάτοχός του Φ. Ολάντ.

Εκείνο όμως που παρέλειψε να κάνει ο Γάλλος πρόεδρος, αλλά δεν είδαμε και δεν ακούσαμε για την ακρίβεια κανέναν Τσίπρα κανέναν Παυλόπουλο να του το θυμίζει ήταν να πει ένα τεράστιο  ευχαριστώ για τη διάσωση των Γαλλικών τραπεζών, όταν ο πολύ βαρύς Ε. Βενιζέλος, ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ,  προχώρησε στο PSI που καταδίκασε ταμεία και καταθέτες στη στέρηση των αποταμιεύσεων τους.

Αντί όμως αυτής της υπενθύμισης, ακούσαμε  πολύ καλά, στο δείπνο που παρέθεσε η Προεδρία, τον ίδιο τον ΠτΔ για πολλοστή φορά να τονίζει, με ιδιαίτερη μάλιστα έμφαση και να διαβεβαιώνει τον Γάλλο ομόλογό του, για την πίστη του Ελληνικού λαού στην Ευρωπαϊκή ιδέα και στο Ευρωπαϊκό όνειρο, παρά και πάνω από τις μεγάλες θυσίες που έχει υποστεί.

Αλήθεια,  πως ακριβώς το έχει διαπιστώσει αυτό ο κ. πρόεδρος και πως έχει βγάλει τόσο ασφαλή συμπεράσματα για το τι ακριβώς θέλει ο Ελληνικός Λαός; Μήπως έχει καμία σφυγμομέτρηση στα χέρια του;  Αδύνατο. Μήπως του το λένε τα εκατομμύρια των Ελλήνων στις διάφορες τελετές που παρίσταται; Και αυτό φαντάζει θολό. Τότε; Τότε και το πιθανότερο είναι, ότι μάλλον  πρόκειται  για τη  δική του πίστη και το δικό του όραμα. Κάτι βέβαια που του έδωσε τη δυνατότητα να είναι σήμερα ο πρώτος πολίτης αυτής της χώρας και να μιλάει εξ΄ ονόματος των πολιτών της και μάλιστα χωρίς να τους ζητάει και την άποψή τους.

Τα πράγματα όμως, το ξέρει και ο ίδιος ο ΠτΔ, ότι  δεν είναι έτσι,  αφού τη  μία και μοναδική φορά που ζητήθηκε η άποψη, η γνώμη, η ψήφος  του Ελληνικού λαού για το αν θέλει αυτήν την Ευρώπη με αυτά τα πλάνα για την Ελλάδα, ο Ελληνικός λαός, παρά και ενάντια σε « θεούς και δαίμονες» που του είχαν πέσει επάνω του και από παντού, αυτός στάθηκε όρθιος, άφοβος και έδωσε την συντριπτική απάντηση του ΌΧΙ στο τεράστιο ποσοστό του 62%. Αυτό πως και το ξέχασε ο ΠτΔ, όταν δεν ξεχνά το παραμικρό από τις μεγάλες ομιλίες του που γίνονται μάλιστα και από στήθους;

Στον απολογισμό της η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι  θα μιλήσει για την αναγνώριση του έργου της  από τους ηγέτες της Ευρώπης και για την εμπιστοσύνη που της δείχνουν για όσα έχει πράξει και ότι έτσι θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των αγορών προς δόξα όλων αυτών, αλλά σε απόγνωση της πλειοψηφίας των  Ελλήνων. Και αυτό δεν είναι εικασία, είναι  η πραγματικότητα που κάθε μέρα κάθε καλοπροαίρετος την αντιμετωπίζει στο δρόμο.


Εμπρός,  τώρα για τη Θεσσαλονίκη για να εορταστούν εκεί και τα επινίκια της  επίσκεψης Μακρόν. 

ΥΓ: Το γεγονός  ότι δεν σχολιάστηκε στο κείμενο αυτό η κατάπτυστη απόφαση για χρήση χουντικού Νόμου, για ακόμη μια φορά, για να αποκλειστούν επί ώρες οι περισσότεροι δρόμοι της Αθήνας και για να απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις, αλλά να επιτραπεί η χρήση χημικών ενάντια σε διαδηλωτές, δεν σημαίνει ότι έχει περάσει απαρατήρητη η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ότι δεν θα τους βαραίνει για πολλά χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: