Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

ΠΕΡΙ ΑΙΓΑΙΟΥ: Από μια άλλη οπτική του στραητηγού που μιλούσε "έξω από τα δόντια"!



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο αείμνηστος στραητηγός Α. Σιαπκαράς, πρ. Ιερολοχίτης,  διοικητής Καταδρομών στη διάρκεια της στρατιωτικής του καριέρας, υπήρξεν από τους ελάχιστους ανώτατους αξιωματικούς διαχρονικά, που με παρρησία εξέθετε τα εθνικά ζητήματα δημόσια και δη όσα σχετίζονται με τις απειλές της Τουρκίας προς την Ελλαδα και την Κύπρο. Στο παρόν κείμενο που παρατίθεται, θεωρούμε ότι είναι μεγίστης σημασίας η τότε καταγγελία του στο ελληνικό κοινοβούλιο, που δυστυχώς πολλά από αυτήν έχουν δρομολογηθέι έκτοτε από την Τουρκία.

Ο στρατηγός ε.α. Ανδρέας  Σιαπκαράς(1908-1993) στις 17 Ιανουαρίου 1989 κατήγγειλε ότι το διάταγμα της {07-1-1989}της Τουρκίας δεν είναι νόμος , αλλά "anchluss" {προσάρτηση} σε βάρος του Ανατολικού Αιγαίου και των νήσων του και ότι αποτελεί νέο "Μόναχο", που απειλεί το Αιγαίο όσο απείλησε την Οικουμένη η στρατηγική υποχώρηση των Νταλαντιέ και Τσάμπερλαιν το 1938.

Στην αναφορά του προς τη Βουλή των Ελλήνων δήλωσε ξεκάθαρα ο στρατηγός Σιαπκαράς {βετεράνος Ιερολοχίτης και με ισχυρή προσωπικότητα στο ΝΑΤΟ}, τα εξής : "Αν η Ελλάς δεν αντιδράσει σθεναρώς υπεραμυνομένη της ακεραιότητός της, τότε σημαίνει ότι κυβέρνηση και Βουλή παραδίδουν την Ελλάδα στην Τουρκία".

Εν συνεχεία αναλύει γιατί χρησιμοποίησε τον όρο "Προσάρτηση" :
 α} Εξαρθρώνει το αμυντικό σύστημα της Ελλάδος .
* β} Καταλύει την ελληνική κυριαρχία πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου .
* γ} Καταργεί τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νήσων του Ανατολικού Αιγαίου.
* δ} Εξαφανίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω και γύρο από τα ελληνικά νησιά
* ε} Αφαιρεί ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα από τα ελληνικά νησιά .* στ}Καταργεί το F.I.R. {Flihgt Information Region} Αθηνών
.* ζ} Αίρει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από το Ανατολικό Αιγαίο.
* η} Μεταβάλλει τους νησιώτες μας του Ανατολικού Αιγαίου σε μειονότητα εντός της τουρκικής επικρατείας .
* θ} Μετατρέπει σε τουρκικές επαρχίες τις περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου και της Βορείου Κύπρου.*

Σε σχετική δε ερώτηση δημοσιογράφων στις 5 Φεβρουαρίου 1989, της εφημερίδος "ΕΘΝΟΣ" για το αν οι συνέπειες του τουρκικού νόμου είναι τόσο σοβαρές, ποία είναι η ερμηνεία που μπορείτε να δώσετε στις χλιαρές ελληνικές αντιδράσεις , απήντησεν ούτω :

 "Δύσκολο το ερώτημα . Αλλά θα προσπαθήσω να απαντήσω με σαφήνεια και παρρησία.

Δυο πράγματα πρέπει να συμβαίνουν. Ή  είναι ανίκανη η πολιτική διοίκηση να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της τουρκικής ενέργειας , ή ότι το πνεύμα του Νταβός, απαιτεί και συνειδητές ελληνικές παραχωρήσεις
στο Αιγαίο !

Η ελληνική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της στις 10 Ιανουαρίου 1989, χαρακτηρίζει την τουρκική πράξη ως απαράδεκτη ενέργεια αντιτιθεμένη προς το διεθνή νόμο.

Δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σκοπιμότητά της , ιδίως σε μια εποχή που έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για τη βελτίωση της ατμόσφαιρας και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών..

Η ελληνική κυβέρνηση όπως αποδεικνύεται από το επίσημο ανακοινωθέν και τις αντιδράσεις της, δεν σταθμίζει την τουρκική πράξη με το πραγματικό της βάρος , και δεν συλλαμβάνει το νόημά της, αφού ομολογεί ότι δεν αντιλαμβάνεται τη σκοπιμότητα της τουρκικής ενέργειας .

{Θα την είχε αντιληφθεί εάν είχε μελετήσει την αναφορά μου στη Βουλή για τις στρατηγικές συνέπειες της Συμφωνίας του Νταβός , την οποίαν κατέθεσα στις 11-3-1988 . Δυστυχώς και η αντιπολίτευση δεν σταθμίζει ορθώς την όλη κατάσταση. Αν λοιπόν δεν πρόκειται για εγκληματικά λαθεμένη εκτίμηση , είμαστε υποχρεωμένοι να διερευνήσουμε την άλλη εκδοχή, την εκδοχή δηλονότι κατά την οποίαν το πνεύμα του Νταβός, αξιώνει συνειδητή ελληνική αναδίπλωση στο Αιγαίο".

* Η αναδίπλωση που ανέφερε ο Ιερολοχίτης στρατηγός Ανδρέας Σιαπκαράς , επιβεβαιώθηκε από τη δήλωση του κ. Γ. Παπανδρέου περί Τούρκων μειονοτικών στη Δυτική Θράκη το 1999, ως υπουργός των Εξωτερικών . 31-12-2008 Φ.Π.


Δεν υπάρχουν σχόλια: