Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Το μειωμένο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ!



Γράφει ο Δημήτρης Κυπριώτης                             

Από χθες οι έχοντες δική τους ιδιοκτησία έλαβαν τα νέα σημειώματα της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε 5 δόσεις και διαπίστωσαν ότι πράγματι υπάρχει  αισθητή μείωση των ποσών που καλούνται να πληρώσουν, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Και τώρα διερωτόμαστε:  τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι πολίτες με αυτόν το ληστρικό νόμο, να πηδήξουν από τη χαρά τους; Θα μου πείτε όμως ότι ‘έτσι δείχνουμε αχάριστοι, αφού οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν κάνει τίποτα απολύτως για να απαλλάξουν τους πολίτες από αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο φορολόγησης της κατοικίας και τώρα η ΝΔ κάνει πράξη την προεκλογική της δέσμευση και εμείς πάλι διαμαρτυρόμαστε.
Αν το δούμε έτσι, ναι τότε είμαστε «αχάριστοι» Αλλά  για να ξαναθυμηθούμε τι ακριβώς συμβαίνει με το αναγκαστικό αυτό χαράτσι και να δούμε αν θα πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι:
Αυτός ο φόρος-χαράτσι, επιβλήθηκε από την αλήστου μνήμης  συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  και τότε ο μεγάλος εγκέφαλος, αντιπρόεδρος τότε αυτής της συμμαχίας Ε. Βενιζέλος, επέβαλε την είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με όλες τις συνέπειες και τις μεγάλες αντιδράσεις που υπήρξαν από τον κόσμο.
Στη συνέχεια, το Σεπτέμβριο του 2014, με τις ψήφους των βουλευτών της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε, στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για το χαράτσι του «Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ), όπου   σε σύνολο 95 βουλευτών υπέρ ψήφισαν 51, κατά 38 και 6 παρών.
Στη συνεδρίαση αυτή αναδείχθηκε η  αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι βουλευτές στη διάρκεια των ομιλιών τους προσπάθησαν να «πείσουν» ότι στο πλαίσιο της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων μπορεί να υπάρξει για το λαό ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα!
Εξίσου όμως υποκριτική ήταν και η στάση των βουλευτών της συγκυβέρνησης, που επιδίωξαν να φανούν «ευαίσθητοι»,  ζητώντας «διορθώσεις» στον ΕΝΦΙΑ,  όταν  τον περασμένο μόλις Δεκέμβριο, είχαν υπερψηφίσει και με τα δύο χέρια τον βάρβαρο αυτό νόμο!
Να σημειωθεί δε, ότι για να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, η μεν ΝΔ αντικατέστησε 6 βουλευτές του Γ' Θερινού Τμήματος, το δε ΠΑΣΟΚ αντικατέστησε  3 βουλευτές!
Και το ανήκουστο:  Αν και ψήφιζαν έτσι ως βουλευτές συγκυβέρνησης ή αν οι βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ κρατούσαν μια στάση του «ναι μεν αλλά», αμφότεροι  συμφωνούσαν ότι ο Νόμος είναι άδικος και πρέπει να καταργηθεί!! Για τέτοια άθλια κοροϊδία των πολιτών μιλάμε!
Για να είμαστε όμως δίκαιοι για τη στάση των κομμάτων τότε, σημειώνουμε ότι μόνο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ δήλωνε ξεκάθαρα ότι «είναι ένας άδικος νόμος που πρέπει να καταργηθεί, αφού οι ανάγκες στέγασης, πρώτης, δεύτερης κατοικίας και  αναψυχής, όπως και η αγροτική γη, πρέπει να είναι στοιχεία αφορολόγητα».
 Έκτοτε όμως όλα ξεχάστηκαν και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έσκισε τα μνημόνια , κατάργησε και το ληστρικό αυτό νόμο τον ΈΝΦΙΑ!
Έτσι λοιπόν και σήμερα η ΝΔ,  φυσικά και κάνει ένα βήμα σε σχέση με το ανύπαρκτο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως  δεν κάνει το ουσιαστικό βήμα που θα ήταν  η κατάργηση αυτού του ληστρικού νόμου, ώστε τότε  να δικαιολογήσουμε και εμείς οι «αχάριστοι»,  μια πραγματική ανακούφιση των φορολογουμένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: