Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Η Ελλάδα μπροστά στην αβεβαιότητα. Οι παθογένειες της οικονομίας δεν κρύβονται πια!

Δημήτρης Κυπριώτης
Και τώρα η χώρα μπαίνει μπροστά στον αστερισμό της αβεβαιότητας της οικονομίας. Όχι δηλαδή ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν ποτέ βέβαια τα βήματά της, αλλά με διάφορα τρικ και πολλά πολιτικά ψεύδη, τα πάντα κρυβόντουσαν κάτω από το χαλί, έστω και αν ο κόσμος το καταλάβαινε, αλλά δεν είχε το θάρρος να αντιδράσει κατάλληλα.
Βέβαια προέχει η μάχη κατά της επιδημίας, που όπως και να έχουν τα πράγματα αυτή θα τελειώσει και το ευχόμαστε να γίνει το δυνατό συντομότερα. Από εκεί και ύστερα όμως, τι ακριβώς θα γίνει στην κατεστραμμένη ούτως ή άλλως οικονομία μας, όταν ακόμη και οι μεγάλες οικονομίες έχουν υποστεί τρομερή καθίζηση;
Η επέλαση του κορονοϊού φανέρωσε με μιας και πολύ καθαρά τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία. Και αν μέχρι χθες χρειαζόταν τεράστια και μακρόχρονη προσπάθεια για να ξεπεραστούν, τώρα τι ακριβώς να περιμένουμε, όταν μιλάμε για προβλήματα που έχουν να κάνουν με:
• Το υψηλό (τεράστιο) δημόσιο χρέος
• Το υψηλό ομοίως ιδιωτικό χρέος που είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί και περισσότερο
• Την υψηλή ανεργία, που δεν αμφιβάλλει κανείς ότι θα αυξηθεί περεταίρω
• Τη χαμηλή επενδυτική δαπάνη (τα λόγια τα μεγάλα Α. Γεωργιάδη και των προηγούμενων υπουργών αυτού)
• Τη τεράστια μείωση που θα επέλθει στα έσοδα από τον τουρισμό και τοις μεταφορές
• Την ανεπάρκεια του τραπεζικού συστήματος, που μόνο να παίρνει έχει συνηθίσει
• Τη χαμηλή παραγωγικότητα
• Την αφαίμαξη που έγινε από τους δανειστές μας, όλων των παραγωγικών μονάδων της οικονομίας και των μεγάλων εγκαταστάσεών της σε λιμάνια, αεροδρόμια κλπ.
Όλα τώρα είναι στην επιφάνεια και περιμένουμε να δούμε, πως οι εξαγγελίες που γίνονται σταδιακά από την κυβέρνηση θα καταγραφούν στα χαρτιά, ώστε να εκτιμηθούν κατάλληλα. Αλλά από τη στιγμή που ο υπουργός των Οικονομικών εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι μηδενική και ο διοικητής της ΤτΕ, ότι δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, καταλαβαίνουμε το τι θα επακολουθήσει!!!!
Καλή δύναμη σε όλους και όλες

Δεν υπάρχουν σχόλια: