Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Τι συμβαίνει με την Αναδιάρθρωση ή την Επιμήκυνση του Χρέους;

Το πρόβλημα και η κρίση της Ελληνικής οικονομίας έφερε στο καθημερινό προσκήνιο των συζητήσεων, σχεδόν όλων των Ελλήνων, οικονομικούς όρους και οικονομικές απόψεις, που στο παρελθόν ποτέ κανείς δεν άκουγε σε συζητήσεις, ακόμα και μεταξύ οικονομολόγων.
Την πραγματικότητα αυτή την ενισχύουν καθημερινά τα κάθε μορφής ΜΜΕ, αλλά ειδικότερα τα τηλεοπτικά κανάλια, που “βομβαρδίζουν” στην κυριολεξία τους τηλεθεατές με αναλύσεις, εκτιμήσεις και πληροφορίες σε βαθμό υπερβολικό.
Έτσι σιγά-σιγά μέσα σε ένα χρόνο, από τότε που αναδείχθηκε το πρόβλημα της οικονομίας, τα καθημερινά μαύρα μαντάτα που ακούγαμε μέχρι που φθάσαμε στην υπογραφή Μνημονίου με τους « Εταίρους» μας και το ΔΝΤ, έχουν την πρώτη θέση και μονοπωλούν κάθε δελτίο ειδήσεων.
Χωρίς να μπω στην ουσία του Μνημονίου ή των μέτρων που έχουν ληφθεί, θέλω να σταθώ μόνο στην επικαιρότητα των νέων οικονομικών όρων που καθημερινά όλο και περισσότερο ακούγονται, που πιστεύω ότι δίνουν το προμήνυμα του νέου που επίκειται, αλλά που κατά την άποψη των ειδικών δε θα έχει σχέση με αυτό που έχει ανάγκη η χώρα για να μπορέσει να ξεφύγει από το τέλμα που βρίσκεται. Θα είναι ένα ημίμετρο σχεδιασμένο στις ορέξεις και στα συμφέροντα των ισχυρών, που σε κάποιο μόνο βαθμό, θα επηρεάζουν θετικά και τη χώρα μας.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε δυο λέξεις κυριαρχούν: Η επιμήκυνση και η αναδιάρθρωση του χρέους.

Η διαφορά που υπάρχει μεταξύ των εννοιών της επιμήκυνσης και της αναδιάρθρωσης του χρέους ενός Κράτους είναι ότι:
Όταν αναφερόμαστε στην επιμήκυνση, τότε μιλάμε για τη μείωση των δόσεων και την αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής των χρημάτων που χρωστάει το Κράτος στους δανειστές του.

Στην περίπτωση της “αναδιάρθρωσης”, μιλάμε για τη διαγραφή ενός τμήματος του χρέους και την υπογραφή νέων όρων για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

• Το ΔΝΤ λέει “όχι” στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
• Όλι Ρεν: “Ανοησίες” τα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους
• «Η Γερμανία δεν ετοιμάζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»,
• Όχι στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λένε Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον και Βερολίνο
• Λαγκάρντ: "Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους"
• Eurobank: "Δε συμφέρει κανένα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους"
• "ΔΝΤ: Δεν συμφέρει η τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους".... δε μας λένε όμως ποιους “δεν συμφέρει”; Την Ελλάδα ή αυτούς;
• Παπακωνσταντίνου: "Δεν συμφέρει η αναδιάρθρωση, δεν το συζητούμε", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι "κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές τράπεζες, τους Έλληνες πολίτες ή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη".

Όλοι οι παραπάνω, που δε δέχονται κουβέντα για αναδιάρθρωση του χρέους, δε μπαίνουν στον κόπο να μας εξηγήσουν και το γιατί, πέρα από τη γενικολογία, ότι μία αναδιάρθρωση θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά όμως, οι «φωνές» που πρεσβεύουν το αντίθετο, δίνουν τα δικά τους επιχειρήματα και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για τον πολίτη να τις ακούει, ώστε να μπορεί να βγάλει και τα δικά του συμπεράσματα και να μην οδηγείται στο μονοδιάστατο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος, εκτός από το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων του Μνημονίου που εφαρμόζεται, ή ότι η αναδιάρθρωση είναι καταστροφική.
Και αυτά τα λένε σπουδαίοι οικονομολόγοι γιατί όπως ισχυρίζονται, μέχρι τώρα ακούγαμε ότι η Ελλάδα έκανε μεν διαπραγμάτευση, αλλά δε μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό γιατί ήταν με την πλάτη στο τοίχο, ότι δε μπορούσε να πετύχει μικρότερο επιτόκιο στο δανεισμό της, ότι δεν ήταν δυνατό να γίνει επιμήκυνση, ότι…ότι κλπ.
Και ξαφνικά λες και τα πάντα άλλαξαν και τώρα και η επιμήκυνση σχεδιάζεται και η μείωση του επιτοκίου δανεισμού επίκειται. Τι ακριβώς έγινε και αυτά που δεν είχαμε πετύχει ή δε μας έδιναν, τώρα συζητούνται;
Και φωνάζουν οι έγκριτοι οικονομολόγοι (έλληνες και ξένοι):
Γιατί να μη γίνει και από τώρα μία αναδιάρθρωση του χρέους; Δε θα είναι πολύ καλλίτερα από το να γίνει 1-2 χρόνια αργότερα όταν την Ελλάδα θα την έχουν πνίξει εντελώς τα χρέη και οι τόκοι και τότε θα την αναγκάσουν, με δικούς τους πάλι όρους, να κάνει την αναδιάρθρωση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: