Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Ένα στα δέκα Σχολεία στην Αττική, θα συγχωνευθεί!


Πριν από δύο εβδομάδες, σε σχόλιο που είχαμε δημοσιεύσει σχετικά με το θέμα της εφαρμογής σχεδίου "Καλλικράτη" στα σχολεία της χώρας, με την ευκαιρία διαφενομένων προθέσειων του Υπουργείου Παιδείας, αρκετοί φίλοι μας είχαν σχολιάσει εκείνη τη δημοσίευσή μας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα σχόλια που είχαν γίνει τότε, υπήρξαν ορισμένοι που πίστευαν ή που εκτιμούσαν ότι η σχετική ρύθμιση για τα σχολεία, θα είχε εφαρμογή μόνο στην Περιφέρεια της Ελλάδας.

Είχαν δε καταλήξει σε αυτό το λογικό συμπέρασμα, επειδή όπως όλοι γνωρίζουμε , στην  Ελλάδα λειτουργούν σε πολλές περιοχές μονοθέσια ή διθέσια σχολεία, κάτι το οποίο είναι και αντιπαιδαγωγικό και αντιοικονομικό. Λογικά λοιπόν μία συγχώνευση σχολείων κάτω από συγκεκριμένους όρους και προυποθέσεις, θα μπορούσε να μπει στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ των αρμοδίων φορέων  και των τοπικών κοινωνιών.

Στο άρθρο μας   αυτό όμως είχαμε επισημάνει ότι, αν ένα σχέδιο τύπου  "Καλλικράτης" εφαρμοστεί και για  τα σχολεία, αυτό δε θα μπορούσε να αφήσει την Αττική απ΄έξω και  ότι θα έπρεπε στο Δήμο μας να είχε ξεκινήσει  κάποιου είδους συζήτηση, προκαταρκτκής ή προληπτικής μορφής. 

Ειδιαίτερα όμως ο Δήμος μας, στην γενική του έννοια και ολότητα , έχει κάθε λόγο να βρίσκεται  πάντοτε "εν εγρηγόρσει" σε παρόμοια ζητήματα που αφορούν τη σχολική κοινότητα, για τον επιπρόσθετο λόγο, ότι και στις 3 Πόλεις του  το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι πολύ σημαντικό, που επιβαρύνεται μάλιστα χρόνο με το χρόνο περισσότερο, από τη ραγδαία αύξηση που παρουσιάζει ο πληθυσμός της περιοχής μας.

Ξέχωρα όμως από την πραγματικότητα αυτή, υπάρχει και το πολύ μεγάλο και άλυτο ακόμη θέμα  της στέγασης του 3ου Γυμνασίου-Λυκείου Βούλας, που εξακολουθεί να κρατάει σε αναστάτωση γονείς και παιδιά, αφού οι βασικοί υπεύθυνοι για τη διμιουργία αυτής της κατάστασης(προηγούμενες τοπικές διοικήσεις και αρμόδια Υπουργεία), παριστάνουν τους "ανήξερους", ή φαίνεται να ξεχνούν τις δεσμεύσεις τους.

 Πιστεύουμε λοιπόν, πριν να είναι πολύ αργά και πριν τα πράγματα γίνουν τετελεσμένα, η νέα δημοτική αρχή αλλά και οι δημοτικές παρατάξεις, πρέπει να "τρέξουν", να ανησυχήσουν και να "ψάξουν", τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί και αν αυτό θα αφορά και το Δήμο μας.

Οφείλουν έγκαιρα να συνεννοηθούν για το πως θα αντιμετωπίσουν, πρώτα από όλα την κατάσταση που εκρεμεί σε σχέση με το 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο,δηλαδή το πιο φλέγον σχολικό θέμα  στη Βούλα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα παραμελούνται όσα άλλα σχετικά προβλήματα και στη συνέχεια, ποιες θα είναι οι αντιδράσεις σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων, αφού εδώ το πρόβλημα που θα προκύψει θα είναι τεράστιο και από την έλλειψη των αιθουσών και από το θέμα των αποστάσεων. 

Διαφορετικά, ας προετοιμάζονται οι γονείς και τα παιδιά τους να οδεύσουν προς τα ......ιδιωτικά σχολεία!

Ακολουθεί το σχετικό άρθρο από την εφημερίδα " Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Του Απόστολου Λακασά 

Περίπου το 1 στα 10 νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στην Αττική θα συγχωνευθεί!
  
Η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου το τελευταίο διάστημα, έχει μπαράζ συσκέψεων με στελέχη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανά περιφέρεια και σήμερα θα μελετηθεί ο εκπαιδευτικός «Καλλικράτης» στην Αττική.

 Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τις περίπου 2.500 σχολικές μονάδες που λειτουργούν στην Αττική θα συγχωνευθούν οι περίπου 250.

Πανελλαδικά οι συγχωνεύσεις θα κινηθούν περίπου στο 5%, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και ίδρυση νέων σχολικών μονάδων (κυρίως νηπιαγωγείων) ή και αύξηση των τμημάτων στις υπάρχουσες σχολικές μονάδες στην περίπτωση που ο μαθητικός πληθυσμός έχει αυξηθεί (π. χ. στη Δυτική και Ανατολική Αττική).

Από την άλλη, στελέχη του υπ. Παιδείας που μίλησαν χθες στην «Κ», αντέκρουσαν ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, ότι το πανελλαδικό ποσοστό των σχολείων που θα συγχωνευθούν θα προσεγγίσει το 30%, ενώ θα δημιουργηθούν και σχολεία με έως και 700 μαθητές.
  
Τα ίδια στελέχη τόνισαν στην «Κ» ότι η υπουργός κ. Άννα Διαμαντοπούλου έχει δώσει οδηγία, οι σχολικές μονάδες που θα προκύψουν από συγχώνευση να έχουν το ανώτερο 15 τμήματα μαθητών και όχι πάνω από 400 μαθητές.

Σε κάθε περίπτωση θα τηρηθούν οι ρυθμίσεις για τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, που είναι έως 25 για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και έως 30 για τη δευτεροβάθμια.

Τέλος, η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων δικαίωσε τους γονείς 14χρονης μαθήτριας, ζητώντας από τους καθηγητές της να της επιστρέψουν τετράδιο με προσωπικές σημειώσεις.

Συγκεκριμένα, την ώρα των Θρησκευτικών ο καθηγητής διαπίστωσε ότι η έφηβη αμελούσε το μάθημα και ασχολούνταν με άσχετες σημειώσεις στο τετράδιό της.
  
Ο καθηγητής της το αφαίρεσε και κοινοποίησε το γεγονός στον σύλλογο διδασκόντων, ο οποίος αποφάσισε να κρατήσει το τετράδιο ώστε το περιεχόμενό του να συνεκτιμηθεί για τη διαγωγή της μαθήτριας στο τέλος της χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: