Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Φαρσοκωμωδία η επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη στο Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.


Ο νέος θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, στο πλαίσιο του νέου Νόμου της Αυτοδιοίκησης, οδηγείται πλέον στην…..πυρά.

Για την κατάσταση αυτή έχουν ευθύνη και ο Νομοθέτης,που δεν προετοίμασε με σωστό τρόπο τις διαδικασίες εκλογής, αλλά και  οι δημοτικοί «άρχοντες», αφού όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, δεν  είναι σε θέση ακόμη να τον αποδεχθούν, επειδή τον συνδέουν άμεσα με τα στενά παραταξιακά τους συμφέροντα.

Η διευρυμένη πλειοψηφία των 2/3 που προβλέπει ο Νόμος, θα έπρεπε να αποτελεί το σημείο συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των Δημοτικών ή των Περιφερειακών Παρατάξεων, αν ήθελαν να δημιουργήσουν πράγματι ένα θεσμό, που τρόπο τινά να λειτουργεί ως μία ανεξάρτητη αρχή,στο πλαίσιο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.

Βέβαια η μεγαλύτερη ευθύνη στη διαφαινόμενη αποτυχία, αναλογεί στους Περιφερειάρχες και στους Δημάρχους, οι οποίοι αν ήθελαν ένα όργανο ανεξάρτητο, που θα διεκπεραιώνει και θα βοηθάει κατά τον καλλίτερο τρόπο στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι μικροεπιχειρήσεις, κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει τη συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, για να βρουν τη χρυσή τομή και την καλλίτερη των λύσεων.

Δυστυχώς όμως, στους περισσότερους Δήμους της Χώρας αλλά και σε αρκετές Περιφέρειες αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει εκπνεύσει η καταλυτική ημερομηνία για τη λειτουργία του νέου θεσμού και να απαιτείται πλέον νέα ρύθμιση από το Υπουργείο Εσωτερικών για να μπορέσει να στηθεί ο θεσμός.

Ο Δήμος μας βέβαια, δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί από την….ασυνεννοησία, βοηθούσης της γνωστής απολυταρχικής νοοτροπίας του Δημάρχου κ. Κασιδόκωστα και επομένως της αποτυχίας εκλογής του κατάλληλου προσώπου για τη θέση του «Συμπαραστάτη».

Υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη θέση κατέθεσαν 21 άτομα. Επειδή όμως δεν προβλεπόταν κάποια συγκεκριμένη διαδικασία για τον τρόπο επιλογής, εκτός από τη γενική κατεύθυνση ότι αυτή θα γίνει με μυστική  ψηφοφορία από τους παρόντες  δημοτικούς συμβούλους, ο Πρόεδρος του ΔΣ καθόρισε ως τέτοια, την ανάγνωση του βιογραφικού κάθε υποψηφίου. 

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της διαδικασίας, απομακρύνθηκαν από την αίθουσα συνεδριάσεων ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του ΔΣ. Σχεδόν  αμέσως, τους ακολούθησαν οι περισσότεροι των δημοτικών συμβούλων, που πήγαν για……τσιγάρο ή για να στήσουν κουβεντούλα περί άλλων θεμάτων. Παρέμειναν στη θέση τους για να ακούσουν την ανάγνωση των βιογραφικών, πολλοί λίγοι δημοτικοί σύμβουλοι, όσοι εκ των υποψηφίων για την υπόψη θέση ήταν παρόντες και ακόμη όσοι εκ των δημοτών παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση. Λες και η ανάγνωση γινόταν για να ψηφίσουν αυτοί!

Επειδή από την 1η ψηφοφορία, κανείς εκ των υποψηφίων δεν έλαβε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων των 2/3 των παρόντων, δηλαδή 20 ψήφους, επαναλήφθηκε αμέσως η 2η και τελευταία προβλεπόμενη ψηφοφορία, στην οποία ψηφίστηκαν οι εξής:

Ο κ. Γκογκοζώτος Γιάννης, Αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ, πρ. δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και πρ. νομικός σύμβουλος της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων ΕΤΑ ΑΕ, κατά μη επιβεβαιωμένες δε πληροφορίες, κάτοικος Ηλιούπολης και υποψήφιος για την ίδια θέση στο Δήμο Περιστερίου; που έλαβε 15 ψήφους.

Ο κ. Βενετσάνος Κώστας, ο γνωστός κύριος αρθρογράφος και ειδικός σύμβουλος της μεγάλης σε κυκλοφορία εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας Η ΕΒΔΟΜΗ, πτυχιούχος πολιτικών επιστημών, πρ. δημοτικός σύμβουλος Βούλας και κάτοικος Βούλας, που έλαβε 7 ψήφους.

Ψηφίστηκαν επίσης και έλαβαν η  κ .Καρρά 2 ψήφους και ο κ. Λεμονάκης 1 ψήφο.

Χωρίς να είμαστε απόλυτα βέβαιοι, αλλά με τα όσα ατύπως και παρασκηνιακά κυκλοφορούσαν εντός και εκτός της αίθουσας συνεδριάσεων του ΔΣ, την υποψηφιότητα του κ. Γκογκοζώτου υποστήριξε η μείζων αντιπολίτευση (η παράταξη του κ. Κωνσταντέλλου) και μέρος της πλειοψηφίας.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε την αξία κανενός και καμίας από τις υποψηφιότητες που είχαν αυτοπροταθεί, αλλά με βάση μόνο το αποτέλεσμα τόσο της πρώτης όσο και της 2ης ψηφοφορίας, πιστεύουμε όπως και πολλοί άλλοι, ότι  ο Δήμος μας «κλώτσησε» στην κυριολεξία την ευκαιρία που του δόθηκε, να προχωρήσει ενωμένος στην εκλογή του νεοσύστατου θεσμικού οργάνου.

Και αυτό μπορούσε να γίνει γιατί,

Υπήρχε εκείνη η προσωπικότητα, που θα μπορούσε να σταθεί υπεράνω παρατάξεων,

Είχε (η προσωπικότητα αυτή) το απαιτούμενο υπόβαθρο των γνώσεων και των προβλημάτων του Δήμου, άρα των δημοτών και των επιχειρήσεων του,

 Είναι επί σειρά πολλών χρόνων,  ενεργότατος πολίτης της Βούλας και της Περιφέρειας μας γενικότερα,

 Πρωταγωνιστεί, χωρίς προκαταλήψεις και κομματικά ταμπού, σε κάθε σωστή πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών.

Και αυτός δεν ήταν άλλος από τον Κώστα Βενετσάνο.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: