Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Νεκρός και ο δεύτερος αστυνομικός

Νεκρός είναι και ο δεύτερος από τους τέσσερις αστυνομικός που δέχθηκαν τα πυρά αγνώστων στην περιοχή του Ρέντη και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Όπως ανακοίνωσε ο Διοικητής του νοσοκομείου, Χρήστος Ρέσος, ο αστυνομικός που έφερε τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι και είχε μεταφερθεί σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο, υπέκυψε στα τραύματά του στις 21.45, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί για να τον σώσουν.
Ο πρώτος αστυνομικός ήταν ήδη νεκρός όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ οι άλλοι δυο τραυματίες είναι εκτός κινδύνου.
Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με την αστυνομία, στις 18:37 όταν το Κέντρο Επιχειρήσεων της Aμεσης Δράσης ενημερώθηκε τηλεφωνικά για διάπραξη ληστείας σε περίπτερο, επί της Λεωφ. Δημοκρατίας 337 στο Μενίδι, από τρείς δράστες και δόθηκαν στοιχεία του αυτοκινήτου στο οποίο επιβιβάσθηκαν.
Μετά από λίγα λεπτά το αυτοκίνητο εντοπίσθηκε επί της Λεωφ. Κηφισσού, με κατεύθυνση προς Πειραιά και ακολούθησε καταδίωξη από Αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και περιπολικά αυτοκίνητα.
Στις 18:50 ώρα στον παράδρομο της Λεωφ. Κηφισσού στην περιοχή Αγ. Ι. Ρέντη και ενώ η καταδίωξη συνεχίζονταν οι δράστες ακινητοποίησαν απότομα το αυτοκίνητο, αποβιβάσθηκαν από αυτό και άρχισαν να πυροβολούν επανειλημμένα με καλάσνικοφ και πιστόλι κατά των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά.
Μετά από έρευνες εντοπίσθηκε το όχημα των δραστών στην περιοχή Αγ. Ι. Ρέντη, το οποίο φέρει κλεμμένες πινακίδες και εντός αυτού βρέθηκαν όπλα (πιστόλι-καλάσνικοφ).
Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών συνεχίζονται. Προανάκριση διενεργείται από την Δ/νση Ασφάλειας Αττικής/ Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας ο Χρ. Παπουτσής
Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε συγκλονισμένος: Είμαι συγκλονισμένος γιατί είναι ένας κύκλος του αίματος που φαίνεται ότι κάποιοι επιθυμουν να τον συνεχίσουν ... Από όπου κι προέρχονται συνεχίζουν τον κύκλο τους αίματος διότι τα καλάσνικοφ οδηγούν σε ενδείξεις πολυ σοβαρές, καθώς χρησιμοποιούνται και από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος και από την τρομοκρατία.
Πρόσθεσε πως οι έρευνες συνεχίζονται ώστε να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα και τόνισε πως πρέπει το σύνολο της κοινωνίας να εκφράσει τον αποτροπιασμό του για το έγκλημα, που, όπως ανέφερε, συντελέστηκε.
Σύσσωμη καταδίκη της επίθεσης
Την καταδίκη τους για το έγκλημα στου Ρέντη εξέφρασε σύσσωμη η Βουλή, η κυβέρνηση και τα κόμματα.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος σε γραπτή του δήλωση εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την δολοφονική επίθεση.
Σε δηλώσεις του νωρίτερα ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Θανάσης Νάκος, ο οποίος επισκέφθηκε στο Νοσοκομείο του τραυματίες αστυνομικούς εξέφρασε αποτροπιασμό για την «άνανδρη δολοφονία ενός αστυνομικού και το σοβαρό τραυματισμό άλλων τριών, την ώρα που εκτελούσαν το καθήκον τους, περιφρουρώντας την ασφάλεια των συμπολιτών μας».
«Την ώρα αυτή, η σκέψη μας είναι κοντά στους άλλους τρεις νέους ανθρώπους, στους οποίους εκφράζουμε τις ειλικρινείς ευχές μας για άμεση αποκατάσταση της υγείας τους. Η σκέψη μας είναι και δίπλα στις οικογένειές τους, στις οποίες εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στη δύσκολη δοκιμασία που περνάνε» πρόσθεσε και στη συνέχεια επέκρινε την κυβέρνηση: «Η σκέψη μας είναι, όμως, και στον τρόπο με τον οποίο θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι αυτή η κατάσταση με την εγκληματικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν και δεν είναι η κατάλληλη ώρα για τον καταλογισμό ευθυνών, ίσως θα πρέπει το σημερινό τραγικό περιστατικό να αφυπνίσει την κυβέρνηση, η οποία με τη συνεχή απαξίωση της λειτουργίας και της επιχειρησιακής δυνατότητας της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει αποθρασύνει τα κάθε λογής εγκληματικά στοιχεία, παίζει κορώνα-γράμματα τις ζωές των Ελλήνων αστυνομικών και θέτει σε κίνδυνο το ύψιστο αγαθό της ασφάλειας των πολιτών».
«Η γκανγκστερική ένοπλη επίθεση εναντίον αστυνομικών επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα που σωρηδόν έχουν πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προηγουμένως, είναι μέτρα καταστολής του λαϊκού κινήματος (τρομονόμοι, κάμερες κ.α.), ενώ την ίδια ώρα οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος και τα διάφορα κέντρα που συνδέονται με αυτό αλωνίζουν», επισήμανε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ
«Είναι φυσική συνέπεια να καταθέτουμε τον πόνο μας, τη θλίψη μας και τα συλλυπητήρια για τον νεκρό αστυνομικό που έπεσε στο καθήκον. Το ερώτημα όμως είναι: Φτάνει αυτό;», διερωτήθηκε, νωρίτερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.
Όπως επισήμανε, «κάθε φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο ερχόμαστε εδώ αφιερώνουμε δύο, πέντε ή δέκα λεπτά το πολύ και καταθέτουμε αυτήν τη θλίψη. Πρέπει να λάβουμε πρωτοβουλίες ή όχι, ως Πολιτεία; Επιβάλλεται ή όχι; Αυτά είναι τα ερωτήματα».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε πως «παραμένει ακόμη ρευστό στους αστυνομικούς εάν, πώς και πότε πρέπει να χρησιμοποιήσουν το υπηρεσιακό τους όπλο. Τη στιγμή που ο δολοφόνος έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και γρηγορότερα όπλα. Φτάσαμε, λοιπόν, σήμερα να κλάψουμε ένα ακόμα παιδί. Ενώ κάποια άλλα δίνουν αγώνα στην εντατική μονάδα για να επιβιώσουν. Χρειάζεται, λοιπόν, κάποια στιγμή να βρει το πολιτικό θάρρος η κυβέρνηση, να κυβερνήσει ως κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι ως κυβέρνηση με φοβικά σύνδρομα. Παιδιά αγροτών και εργατών είναι, δεν είναι παιδιά της πλουτοκρατίας οι αστυνομικοί».
«Σκεφτείτε να ήταν ανάποδα τα πράγματα και ο αστυνομικός, κάτω από την πίεση, να είχε πυροβολήσει πρώτος, τι θα είχε γίνει τώρα και πολύ περισσότερο τι θα γινόταν αύριο. Λες και πρέπει να πονάμε περισσότερο τα παιδιά τα μεν από τα παιδιά τα άλλα. Τα ένστολα παιδιά πρέπει να εισπράττουν περισσότερη τρυφερότητα και ευγνωμοσύνη που, για ένα χιλιάρικο που τους δίνετε, αυτά τα παιδιά είναι καθημερινώς μπροστά στον κίνδυνο. Παιδιά που φίλησαν τη γυναίκα τους και το παιδί τους και σήμερα το βράδυ δεν θα γυρίσουν πίσω», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη, «πρέπει σαφώς η Πολιτεία να κάνει κάτι περισσότερο. Και όχι μόνο σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του έργου τους. Είναι και κατά πόσο αυτά τα παιδιά μπορούν να αισθάνονται ψυχολογικά ότι πίσω τους είναι η Πολιτεία. Το έγκλημα καλπάζει! Οι λαθρομετανάστες πρωταγωνιστούν! Κι εσείς αρνείστε να πάρετε πρωτοβουλίες προς αυτήν τη κατεύθυνση, μήπως και ''κατηγορηθείτε''. Κατηγορείστε όμως από την κοινωνία, για όλα αυτά που συμβαίνουν και για όλα αυτά που συνεχίζουν να επαναλαμβάνονται. Θέλω να ελπίζω ότι θα λάβετε τα μέτρα να προστατευτεί ο αστυνομικός!»
Από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης εξέφρασε την οδύνη του για την τραγωδία και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.
Τόνισε ακόμη ότι οι αστυνομικοί δίνουν τη μάχη για τον ελληνικό λαό, είναι παιδιά του ελληνικού λαού με μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία διαχρονικά δεν αντιμετωπίστηκαν από την Πολιτεία. «Αν κάτι πρέπει να μας διδάξει η τραγική αυτή υπόθεση είναι ότι χρειάζεται πολύ καλύτερη εκπαίδευση της Αστυνομίας» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: