Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Νέο δάνειο με δόσεις και προαπαιτούμενα

του Δημήτρη Μηλάκα

Τι ακριβώς σημαίνει η διάσωση της χώρας την οποία μας διαβεβαίωσαν ότι πέτυχαν με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου οι συνέταιροι στην κυβέρνηση Σαμαράς και Βενιζέλος; Νέο δάνειο -μόνο και μόνο για να ξεπληρωθούν οι τόκοι των παλαιότε-ρων- νέα μέτρα  σε βάρος των εργαζομένων και συνέχιση του ξεπουλήματος.

Με πιο απλά λόγια, την περασμένη Κυριακή οι μαριονέτες που κυβερνούν τη χώρα ικανοποίησαν και κατοχύρωσαν νομικά  με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Το «αντάλλαγμα» που η συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου εισέπραξε από τους δανειστές κατά τη συνεδρίαση του eurogrup στην Αθήνα είναι η υπόσχεση  καταβολής ενός δανείου 8,3 δις ευρώ, υπό νέες προϋποθέσεις και όρους:

·Το νέο δάνειο  θα σπάσει το ποσό των 8,3 δισ  σε τρεις δόσεις.
· Η πρώτη δόση του Απριλίου θα είναι 6,3 δισ. ευρώ τα οποία δεν θα περάσουν καν από...
τη χώρα αφού προορίζονται εξ ολοκλήρου για την πληρωμή των ομολόγων (δανεικών) που λήγουν τον Μάιο.
·Οι άλλες δύο δόσεις, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα εκταμιευτούν αργότερα  και με την προϋπόθεση ότι θα καλυφθούν έξι προαπαιτούμενα για κάθε μία απ αυτές. Με άλλα λόγια, για τα δύο δισεκατομμύρια των υπο-δόσεων απαιτούνται νέες προϋποθέσεις.

Ανάμεσα στα νέα  αυτά τα προαπαιτούμενα για την καταβολή από τους δανειστές των δύο δισεκατομμυρίων σε δύο υποδόσεις  περιλαμβάνονται:

· αλλαγές στη νομοθεσία για το εμπόριο και τις αδειοδοτήσεις
· αλλαγές στους φόρους υπέρ τρίτων,
· νόμο για τη διαφθορά,
· ενοποίηση των επικουρικών του Δημοσίου
· δημιουργία των ανεξάρτητων αρχών για τη διαχείριση των λιμανιών και των υδάτων, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων σε αυτούς τους τομείς.
· κατάθεση του νομοσχεδίου για το σπάσιμο της ΔΕΗ.
Για όποιον δε κατάλαβε η συνέχιση του δανεισμού της χώρας, τον οποίο η κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου εμφανίζει ως μεγάλη της επιτυχία και ως το τέλος της κρίσης προϋποθέτει—ανάμεσα στα άλλα- το ξεπούλημα λιμανιών, νερών και της ΔΕΗ αφού προηγουμένως το δημόσιο πληρώσει τα χρήματα που της οφείλει. Με απλούστερα λόγια, το δημόσιο, πιθανότατα θα πληρώσει και από πάνω τον ιδιώτη που θα «αγοράσει» τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, τις υποδομές της, τα  υδροηλεκτρικά της εργοστάσια, μαζί με τα τεράστια αποθέματα λιγνή...
Αν σ όλα τα πιο πάνω προσθέσει κανείς τα όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή, δηλαδή:
   ·Τη ρύθμιση  για τις τράπεζες, σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι πλήρωσαν πανάκριβα τη διάσωσή τους για να προσφερθούν καθαρές και τζάμπα στα νύν ή τα καινούργια τους αφεντικά
      · Το πλήγμα που δόθηκε στην γαλακτοβιομηχανία με τη ρύθμιση για το γάλα

  • Την δραστική μείωση των επικουρικών
  • Το τελειωτικό  πλήγμα στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών,
  • Την επέκταση και διευκόλυνση  της ενοικιαζόμενης εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και κυρίως στην οικοδομή και στα μεγάλα έργα.
  • Την κατάργηση  (όσο κι αν …διαφωνεί ο αρμόδιος υπουργός)  από 1-1-2017 τω τριετιών  που θα συμπιέσουν όλους τους μισθούς προς τον ήδη μειωμένο κατώτερο μισθό
  •  την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές,
  • Την απόλυτη κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων των  ιδιωτικών εκπαιδευτικών
  •  Τις επερχόμενες  νέες διαθεσιμότητες-απολύσεις στο δημόσιο τομέα.
Αν, λοιπόν, θέλει κανείς να έχει τα μάτια του ανοιχτά και να τα δει όλα αυτά, τότε καταλαβαίνει τι ακριβώς σημαίνει η διάσωση της χώρας την οποία μας διαβεβαιώνουν  ότι πέτυχαν με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου  οι συνέταιροι στην κυβέρνηση Σαμαράς και Βενιζέλος.
Υστερόγραφο: Καλύτερη ίσως ερμηνεία αυτής της διάσωσης θα μπορούσε να μας δώσει η  συνάδελφος  Μαρία Σπυράκη αρμόδια του κυβερνητικού ρεπορτάζ του Mega. Όμως την έχασε η δημοσιογραφία, καθώς ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα από άλλη θέση...

από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: