Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Οδικός Χάρτης για μια Δίκαιη, Λειτουργική και Βιώσιμη Λύση του Κυπριακού






 By solon antartis,

Εδώ και σαράντα χρόνια η ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία ακολουθεί μια αυτοκαταστροφική πορεία προς τη λύση του Κυπριακού. Μέσα σε αυτές τις τέσσερις δεκαετίες έχουν ακουστεί πολλές προτεινόμενες «λύσεις». Ανάμεσα σε αυτές, ο όρος διζωνική ήταν αρχικά ένας από πολλούς που ακούονταν (κάθε λίγα χρόνια και κάποιο νέο φρούτο) · ανάμεσα τους και οι έννοιες "πολυπεριφερειακή, δικοινοτική, ομοσπονδιακή, συνομοσπονδιακή, συνιστώντα κράτη, παρθενογένεση", κοκ.

Γύρω στο 2002 άρχισε να μπαίνει στο πολιτικό μας λεξιλόγιο και μες την καθημερινότητα μας ο όρος Διζωνική ως η καθοριστική νέα συνταγή λύσης του Κυπριακού. Η πορεία προς την κατεύθυνση της διζωνικής ήταν μία σταθερή πορεία ηθικής και πολιτικής κατολίσθησης τόσο της Ελληνοκυπριακής ηγεσίας όσο και των εκάστοτε Ελλαδικών κυβερνήσεων.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα, οι πολιτικές ηγεσίες Ελλάδος και Κύπρου δεν επιθυμούν πραγματικά τη διζωνική αλλά τη διχοτόμηση έτσι ώστε «να ησυχάσουμε». Κάθε βήμα τους προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της διζωνικής έκεί οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια.

Σήμερα οι πολιτικοί που οδήγησαν την Κύπρο στο οικονομικό βάραθρο του μνημονίου προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Διζωνική θα ειρηνεύσει τον τόπο μας. Στον αντίποδα οι πολιτικοί οι οποίοι έκτισαν τις καριέρες τους πάνω στα ψεύτικα λόγια ενός συνεχούς αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση – την ίδια στιγμή που οι ίδιοι ξεπουλούν καθημερινά τον τόπο με την υποταγή στο Κεφάλειο, το μνημόνιο και την τρόικα – δεν προτείνουν καμία απολύτως βιώσιμη πορεία προς τη δίκαιη λύση που ευαγγελίζονται. Οι πολιτικές δυνάμεις δρουν ως κενά ηχεία αναπαράγοντας συνθήματα χωρίς περιεχόμενο τη στιγμή που το βάραθρο στο οποίο πέφτουμε μπορεί να είναι και το οριστικό τέλος του Ελληνισμού στην Κύπρο.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα που γεμίζει απόγνωση είναι καθήκον μας να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις οι οποίες να είναι βιώσιμες, λειτουργικές και να αγγίζουν τις ανάγκες και τις ανησυχίες όλων των συμπατριωτών μας. Η λύση θα είναι λύση μόνο αν διασφαλίζει ένα καθεστώς ειρήνης και ευημερίας για όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας.

Μία τέτοια λύση θα πρέπει να είναι:

ο~ Λύση που θα σέβεται την εθνική ταυτότητα όλων των ιθαγενών της Κύπρου και που θα αγκαλιάζει και θα σέβεται κάθε εθνική ταυτότητα στο νησί καθώς και το δικαίωμα αυτοκαθορισμού ενός εκάστου των πολιτών του.
 
ο~ Λύση που παρέχει ισχυρές προστασίες για τα δικαιώματα και ανάγκες όλων των μειονοτήτων με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες που προκύπτουν για την θρησκευτική και πολιτιστική τους ζωή, την προστασία της γλώσσας, κλπ., και η οποία μέσω της παιδείας και του πολιτικού ήθους που θα καλλιεργεί στους πολίτες της, θα επιβαρύνει ειδικά την πλειοψηφία με το καθήκον να φροντίζει και να διασφαλίζει τα πιο πάνω με οικονομικές, νομικές, συνταγματικές και πολιτικές πράξεις προς αυτό τον σκοπό.
 
ο~ Λύση που προσφέρει ισότητα σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των.
 
ο~ Λύση που προσφέρει ασφάλεια και δικαιοσύνη σε όλους τους πολίτες, τόσον ως άτομα όσον και ως οργανωμένες κοινότητες.
 
ο~ Λύση ενιαίου κράτους που να είναι πλήρως εναρμονισμένο με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε όλα όσα αφορούν ανθρώπινα, συνταγματικά και νομικά δικαιώματα.
 
ο~ Λύση που παρέχει επιστροφή όλων των προσφύγων (ή απογόνων) στις εστίες των, και εγγυάται ότι όλοι θα έχουν τη βοήθεια του κράτους να ορθοποδίσουν, να ξανακτίσουν τις ζωές τους.
 
ο~ Λύση η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα του κράτους χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση.

Το παρόν αποτελεί πρόταση μίας πορείας προς αυτή την κατεύθυνση και την υλοποίηση της. Σκοπός του είναι ο εμπλουτισμός του δημόσιου διαλόγου με ιδέες για μία πορεία προς ένα σύγχρονο δημοκρατικό και προοδευτικό κράτος απαλλαγμένο από την Κατοχή στο οποίο η ασφάλεια, η ευημερία και η ευτυχία όλων ανεξαρτήτως των πολιτών του θα είναι το κύριο ζητούμενο.
***

Προϋποθέσεις

Αποχώρηση όλων των στρατευμάτων κατοχής ~Νέα ειρηνευτική δύναμη

Προϋπόθεση οποιασδήποτε λύσης του Κυπριακού είναι η άμεση και χωρίς όρους αποχώρηση όλων των στρατευμάτων κατοχής από το νησί.

Ταυτόχρονα χρειάζεται να διασφαλιστεί το αίσθημα ασφάλειας όλων των κοινοτήτων του νησιού μας. Γι αυτό είναι θεμελιώδες να υπάρχει στο νησί μία κοινά αποδεκτή ειρηνευτική δύναμη η οποία θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στο μεσοδιάστημα μέχρι την εφαρμογή της τελικής λύσης. Αυτή η δύναμη δεν μπορεί να είναι το αγγλικό απόσπασμα της UNFICYP το οποίο και δε χαίρει της εμπιστοσύνης της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Όλοι όσοι υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία ενάντια στις ορδές του τουρκικού στρατού έχουν πικρά πείρα από το ρόλο παρόμοιων «ειρηνευτών». Το αγγλικό απόσπασμα είναι ένας εν δυνάμει τρίτος στρατός κατοχής – μετά τον τουρκικό στρατό και το στρατό των βάσεων – και χρειάζεται να αντικατασταθεί. Ένα στράτευμα προερχόμενο από ένα ή/και περισσότερα μέλη του Συμβουλίου 

Ασφαλείας όπως η Κίνα και η Ρωσία ή οποιονδήποτε άλλο επιλέξουν οι δύο κοινότητες θα εγγυόταν την αίσθηση ασφάλειας όλων των κατοίκων της Κύπρου στη μεταβατική περίοδο μέχρι την οριστική λύση.

Αποχώρηση των εποίκων

Άλλη προϋπόθεση λύσης είναι η αποχώρηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εποίκων από τα κατεχόμενα. Το ζήτημα δεν είναι ανθρωπιστικό αλλά ζήτημα εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας για το οποίο την ευθύνη φέρει η κατοχική δύναμη. Το Τουρκικό κράτος έχει την ευθύνη της απομάκρυνσης των και της μετεγκατάστασης των στην επικράτεια του.

Εξαιρέσεις μπορούν να γίνουν στις περιπτώσεις εκείνες όπου έποικοι ή παιδιά τους έχουν παντρευτεί με Τουρκοκύπριους και στις περιπτώσεις όπου έποικοι έχουν μία αποδεδειγμένη σχέση προσφοράς στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα και τον τόπο γενικά η οποία λειτουργεί προς την κατεύθυνση της κατάργησης της κατοχής και της προώθησης της Ειρήνης στο νησί.

Κλείσιμο των Βάσεων που διατηρεί η Αγγλία στην Κύπρο.

Σε ένα νησί που οραματίζεται την ειρήνη είναι αδύνατη η παρουσία στρατιωτικών βάσεων οι οποίες να θρέφουν τον πόλεμο στη γύρω περιοχή. Η αποχώρηση των αγγλικών στρατευμάτων κατοχής είναι και μία εξαιρετική πρόταση προς την κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας ώστε να αποδείξει έμπρακτα την επιθυμία της για ειρήνη στο νησί. Σε αντίθετη περίπτωση η Κυπριακή δημοκρατία οφείλει να καταγγείλει παντού τη στάση της Αγγλίας και να κυνηγήσει νομικά αλλά και με κοινούς αγώνες των δύο κοινοτήτων την απομάκρυνση των βάσεων. Ένας τέτοιος αγώνας έχει τη δυνατότητα να ενώσει τα προοδευτικότερα μέρη των κοινοτήτων μας και να αποτελέσει ουσιαστική γέφυρα για την Ειρήνη.

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Τα ΜΟΕ είναι ένα απαραίτητο στοιχείο της διαδικασίας κυρίως κατά την περίοδο στην οποία θα έχει αποχωρήσει ο στρατός κατοχής με τους εποίκους και θα επιταχυνθεί έτσι άμεσα η διαδικασία οριστικής λύσης. Τέτοια μέτρα χρειάζεται να προωθούν την ουσιαστική συγχώρεση και συμφιλίωση ανάμεσα στους ανθρώπους μας στο πρότυπο της εργασίας του Νέλσον Μαντέλα στη Νότια Αφρική.

Τα ΜΟΕ θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και δραστηριότητας από τα πιο μικρά (πχ. δίγλωσσες ταμπέλες σε όλα τα Κυβερνητικά γραφεία και τρίγλωσσες στις οδούς · θεσμοθέτηση του ρόλου του μεταφραστή παντού, τουλάχιστον για μια-δυό γενεές), μέχρι και τα πιο μεγάλα, όπως βοήθεια για ενσωμάτωση και επαναθεμελίωση των ΤΚυπριακών θεσμών (ράδιο, τηλεόραση, θρησκευτικά σωματεία, σχολεία γλώσσας, κλπ.) μες την επανενωμένη Κυπριακή κοινωνία, σε καθεστώς (status) ίσο και παράλληλο με τους ΕΚυπριακούς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πιο κάτω ορισμένα ΜΟΕ ανάμεσα στις δύο κοινότητες:

Επιτροπή Συμφιλίωσης

Δημιουργία επιτροπής συμφιλίωσης η οποία θα στελεχωθεί από μέλη των δύο κοινοτήτων τα οποία έχουν κοινωνικά αναγνωρισμένη πολυετή δράση στην προώθηση της ειρήνης ανάμεσα στις κοινότητες μας. Αποκλείονται από αυτήν άτομα τα οποία αποδεδειγμένα έχουν συμμετέχει σε χρηματοδοτούμενες από τον ιμπεριαλισμό Οργανώσεις και τα οποία προωθούν το διζωνικό ρατσισμό ως λύση του Κυπριακού. Αυτά τα άτομα χρειάζεται επίσης να αποκλειστούν από κάθε διαδικασία που αναφέρεται στο παρόν άρθρο.

Απονομή Γενικής Αμνηστείας και Εξακρίβωση της Τύχης και του Τελευταίου Αγνοουμένου

Απονομή αμνηστείας για όλα τα εγκλήματα διακοινοτικής βίας που έγιναν από Κύπριους άτακτους ή και απλούς πολίτες στο διάστημα 1950-1974 με την προϋπόθεση ότι όλοι όσοι τα έπραξαν θα βοηθήσουν έτσι ώστε να διαλευκανθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοουμένου του κυπριακού δράματος Ελληνοκύπριου ή Τουρκοκύπριου. Οι μετέχοντες στα εγκλήματα μπορούν να ενθαρρυνθούν να ομολογήσουν τις πράξεις τους μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο θα προάγει τη συμφιλίωση και θα αδρανοποιεί το μίσος. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα και στους ιδίους να λάβουν μία ουσιαστική άφεση για τα εγκλήματα τους αλλά και στην κοινωνία να προχωρήσει χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος. Για τη διαδικασία θα δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Από αυτές τις διαδικασίες αμνηστείας θα πρέπει να εξαιρεθούν οι όποιες πράξεις στρατιωτικών οποιουδήποτε στρατού, ξένου ή ντόπιου, που επιτέλεσαν εγκλήματα πολέμου στην Κύπρο. Πέραν αυτού του εύλογου χρονικού διαστήματος η δημοκρατία οφείλει να κυνηγήσει ανελέητα όλους τους αμετανόητους εγκληματίες και των δύο πλευρών και να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη.

Αποχώρηση της ΕΛΔΥΚ


Αποχώρηση του αποσπάσματος της ΕΛΔΥΚ από την Κύπρο δεδομένου ότι έχουν αποχωρήσει τα στρατεύματα κατοχής. Η αποχώρηση μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και παράλληλα με την οριστική αποχώρηση του τουρκικού στρατού ως ΜΟΕ και κατ’ ουδένα λόγο ως εξίσωση του στρατού κατοχής με το σώμα της ΕΛΔΥΚ. Η αποχώρηση της δύναμης θα σημάνει και την ουσιαστική ολοκλήρωση της απεμπλοκής των εγγυητριών δυνάμεων από το Κυπριακό.

Αποστρατικοποίηση της Κύπρου εντός των οροσειρών Τροόδους - Πενταδακτύλου

Απομάκρυνση των ενόπλων δυνάμεων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από τα στρατόπεδα που βρίσκονται σε νέες θέσεις στις δύο οροσειρές του νησιού μας και πέρα από αυτές προς βορρά και νότο.

Οι ένοπλες δυνάμεις είναι ορθό να διατηρηθούν τόσο για την ασφάλεια των κοινοτήτων όσο και την ασφάλεια της δημοκρατίας από έξωθεν απειλές. Η απομάκρυνση τους πάνω και πίσω από τις οροσειρές του Πενταδακτύλου και του Τροόδους θα δώσουν τη δυνατότητα μίας πλήρως αποστρατικοποιημένης ζώνης στην οποία να μπορεί να διεξαχθεί μία ουσιαστική επαναπροσέγγιση των ανθρώπων μας χωρίς την οποιαδήποτε αίσθηση απειλής για τον οποιονδήποτε. Ενδιαμέσως των δύο οροσειρών αλλά και σε κάθε χωριό και πόλη όπου θα επιστρέψουν οι Ελληνοκύπριοι και 

Τουρκοκύπριοι πρόσφυγες την ευθύνη της ασφάλειας των θα έχει η κοινά αποδεκτή ειρηνευτική δύναμη μέχρι και την οριστική λύση του Κυπριακού. Η ειρηνευτική δύναμη θα αποχωρήσει όταν αποκαταταθεί πλήρως η ειρήνη και η ασφάλεια σε όλη την επικράτεια του νησιού.

Εισαγωγή της διδασκαλίας της Ελληνικής και Τουρκικής γλώσσας


Άμεση εισαγωγή στο εκπαιδευτικό σύστημα του νησιού της διδασκαλίας της Ελληνικής και Τουρκικής γλώσσας για τις δύο κοινότητες. Είναι αδιανότητο να διδάσκονται τα παιδιά της Κύπρου αγγλικά από την Α’ δημοτικού αλλά να αγνοούν τη γλώσσα της κοινότητας με την οποία θα κληρονομήσουν μαζί αυτό τον τόπο. Το μέτρο χρειάζεται να αρχίσει ταυτόχρονα και για όλους τους 

εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της παιδείας καθώς και για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Επίσης θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα ώστε να προχωρήσει σε παρόμοια εισαγωγή της εκμάθησης των δύο γλωσσών. Αυτό θα μπορεί να γίνει με την αρωγή κονδυλίων από τον Ο.Η.Ε. την Ε.Ε. και άλλων πιθανών χρηματοδοτών.

Η πορεία προς τη λύση

Για να υπάρξει μία οριστική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού χρειάζεται μία ριζική αναδόμηση της κοινωνίας και των θεσμών. Μόνο μέσα σε ένα πραγματικά δημοκρατικό πλαίσιο μπορεί να οργανωθεί και να καρποφορήσει η επανένωση των ανθρώπων μας. Θεμελιώδης προυπόθεση της πορείας αυτής είναι η αλλαγή του δοτού Ζυριχικού Συντάγματος.  Αυτής της αλλαγής χρειάζεται να συντρέχουν μέτρα αποκατάστασης της δημοκρατικής διαδικασίας ανάμεσα σε όλες τις κοινότητες μας.

Το νέο Σύνταγμα της ανανεωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ένα Σύνταγμα το οποίο θα ετοιμαστεί από το λαό για το λαό. Χρειάζεται να περιλαμβάνει ποιοτικές αλλαγές όπως διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και ενίσχυσης του λαϊκού αισθήματος συμμετοχής στα κοινά καθώς και διαδικασίες αδιάβλητης κρατικής διαφάνειας. Χρειάζεται επίσης να περιλαμβάνει «μηχανιστικές» διαδικασίες όπως τη μορφή άσκησης της νομοθετικής εξουσίας: αν θα υπάρχουν δηλαδή κοινοτικές βουλές, ποιές θα είναι οι ποσοστώσεις στις προσλήψεις, κοκ. Η διαδικασία θα είναι όσο μακροχρόνια χρειάζεται λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες και τις ανάγκες όλων των κοινοτήτων της Κύπρου. Αυτής της διαδικασίας χρειάζεται να προηγηθούν κάποια βήματα.

Απογραφή πληθυσμού


Το πρώτο βήμα της διαδικασίας θα πρέπει να είναι μία επίσημη απογραφή πληθυσμού υπό την εποπτεία των πέντε μονίμων μελών του ΟΗΕ. Η απογραφή θα δόσει τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής των αρχών μίας προοδευτικής δημοκρατίας στο νησί μας. Με βάση την απογραφή θα καθοριστεί στη συνέχεια και η συμμετοχή στη Συντακτική Συνέλευση για συγγραφή του νέου Συντάγματος. Είναι η προσωπική μου άποψη ότι - για λόγους ασφάλειας και ενδυνάμωσης της αίσθησης δικαιοσύνης ανάμεσα στις μειονότητες -  τα ποσοστά συμμετοχής στη Συντακτική Συνέλευση αλλά και σε κάθε τμήμα του δημόσιου βίου θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα από το απόλυτο ποσοστό της απογραφής για την κάθε μία εκ των μειονοτήτων. Αυτή η πράξη συνειδητής εκχώρησης εκ μέρους της πλειοψηφίας θα δώσει ένα πραγματικό αίσθημα ασφάλειας σε όλες τις μειονότητες του νησιού μας.

Επιτροπή Συγγραφής νέου Συντάγματος

Μετά την απογραφή και με βάση αυτή μπορεί να δημιουργηθεί μία Συνταγματική Επιτροπή για τη συγγραφή ενός νέου δημοκρατικού Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν εκπροσώποι από όλες τις κοινότητες νομίμων κατοίκων του νησιού του νησιού – Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι, Λατίνοι, κοινοτικοί – οι οποίοι θα εκλεγούν άμεσα από τις αντίστοιχες κοινότητες. Σε μία τέτοια επιτροπή δεν είναι αναγκαία η παρουσία των «ειδημόνων» αλλά όλων των ενδιαφερόμενων μελών του λαού.

Η συγγραφή του νέου Συντάγματος χρειάζεται να γίνει με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των κατοίκων του νησιού μας χωρίς καμία απολύτως διάκριση λόγω εθνικής προέλευσης, θρησκείας, φύλου, ερωτικής προτίμησης κόκ. Στη συνέχεια το σύνταγμα θα πρέπει να επικυρωθεί με δημοψήφισμα σε κάθε κοινότητα.

Το νέο Σύνταγμα θα καθορίσει ουσιαστικά τη λύση του Κυπριακού και θα θεσμοθετήσει τη νέα εποχή για το νησί μας. Το δημοψήφισμα για την έγκριση του θα είναι ουσιαστικά και το δημοψήφισμα για τη λύση του Κυπριακού. Ενόσω διεξάγεται η διαδικασία συγγραφής του η οποία μπορεί να πάρει όσο χρόνο χρειαστεί ώστε να αναγεννήσει ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος θα μπορούν να εξελίσσονται διάφορες διαδικασίες οι οποίες θα προωθούν την ουσιαστική επανένωση.

Συγκερασμός των Θεσμών


Με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής θα πρέπει άμεσα να επιχειρηθεί ο συγκερασμός των θεσμών ενόσω διεξάγεται η διαδικασία για τη συγγραφή του νέου συντάγματος. Έτσι η δημόσια υπηρεσία της αναγνωρισμένης δημοκρατίας θα αρχίσει να στελεχώνεται με άτομα από κάθε κοινότητα του νησιού. Σε κάθε δομή και θεσμό του κράτους χρειάζεται να δημιουργηθούν κοινές ομάδες εργασίας οι οποίες μοναδικό στόχο θα έχουν τη δημιουργία μίας νέας κρατικής μηχανής η οποία με τη λύση θα στελεχωθεί από κοινού από μέλη όλων των κοινοτήτων του νησιού.
Δημιουργία Νέων Ενόπλων Δυνάμεων και Δυνάμεων Ασφαλείας

Το ίδιο ακριβώς εγχείρημα χρειάζεται να γίνει και στον τομέα των ένοπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας. Λόγω της ευαισθησίας του εγχειρήματος είναι απαραίτητη στην αρχή η δημιουργία μίας νέας κοινής δομής των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας με την ταυτόχρονη διατήρηση των ανεξάρτητων δυνάμεων. Η νέα δομή χρειάζεται να στελεχωθεί στην αρχή αποκλειστικά από εθελοντές αξιωματικούς και υπαξιωματικούς οι οποίοι θα αγκαλιάζουν στην υπηρεσία και την πρακτική τους την επιθυμία συνύπαρξης. Στη νέα δομή θα μπορούν επίσης να κατατάσσονται – στην περίπτωση των ενόπλων δυνάμεων -  εθελοντικά όλοι οι νέοι κληρωτοί οπλίτες και οπλίτριες που το επιθυμούν.

Η Επιστροφή της Περιουσίας 'Ολων των Προσφύγων


Το κράτος χρειάζεται άμεσα να μεριμνήσει για την επιστροφή των περιουσιών σε όλους τους πρόσφυγες τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελέυθερες περιοχές. Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να αποφασίσουν τι θέλουν να πράξουν με την περιουσία τους απολαμβάνοντας όλων των δικαιωμάτων που παρέχει το διεθνές δίκαιο. Το κράτος έχει την ευθύνη να διασφαλίσει όλους τους νόμιμους πολίτες του που τώρα διαβιούν εξ' ανάγκης στην περιουσία του νόμιμου ιδιοκτήτη. Αυτοί μπορούν να μετακινηθούν στη δική τους περιουσία στην αντίστοιχη πλευρά ή σε οικισμούς που θα ανεγερθούν για τη στέγαση τους σε περίπτωση που δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Δημιουργία ταμείου υδρογονανθράκων.


Η δημοκρατία χρειάζεται άμεσα και χωρίς χρονοτριβή να δημιουργήσει ένα ταμείο υδρογονανθράκων. Στο ταμείο θα κατατίθενται όλα τα έσοδα από την εκμετάλλευση και πώληση των υδρογονανθράκων αναλογικά για όλες τις κοινότητες της Κύπρου για το μεσοδιάστημα  πριν από την οριστική λύση.

Τα ποσά που ανήκουν στην ΤΚυπριακή κοινότητα θα πρέπει να δεσμευτούν ώστε στο μεσοδιάστημα να τα χρησιμοποιεί η νόμιμη Κυβέρνηση προς όφελος όλων (περισσότερα για αυτά πιο κάτω) αλλά και ώστε το κατοχικό καθεστώς να μην μπορεί να τα αγγίξει. Το συσσωρευμένο ποσό θα το πάρει η ΤΚυπριακή κοινότητα μετά την οριστική λύση. Επιπλέον, αν η νόμιμη Κυβέρνηση θα είναι στα χέρια μιας πολιτικά ώριμης, ανθρωπιστικής και νούσιμης ομάδας ανθρώπων, αυτά τα έσοδα θα μπορούν να αξιοποιηθούν και προς την λύση. Από αυτά θα αφαιρείται αναλογικά ό,τι ξοδευτεί από την νόμιμη Κυβέρνηση για όλους τους Κύπριους με βάση τα της επόμενης παραγράφου.

Θα πρέπει από τώρα, η νόμιμη Κυβέρνηση να δεσμευτεί (τρέμω αυτή την λέξη!), ότι τα πρώτα κέρδη από τους υδρογονάνθρακες (έσοδα μείον τα έξοδα) θα επενδυθούν στην υγεία και την παιδεία, καθώς και σε υποδομές που στοχεύουν ΟΧΙ στην αύξηση της κερδοφορίας του Κεφαλαίου αλλά στην:
 
ο~ βελτίωση ποιότητος ζωής του πληθυσμού,
 
ο~ επαναθεμελίωση της αυτάρκειας της εντόπιας παραγωγής,
 
ο~ απεξάρτηση από τουρισμό και ξένο Κεφάλαιο,
 
ο~ (και μετά την οριστική λύση) σε αμυντική θωράκιση της Κύπρου

Αν και όταν γίνει επανένωση, τα ποσά που θα είναι στο ταμείο για τους ΤΚύπριους, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ξοδευτούν σε παρόμοιες κατευθύνσεις και κάτω από τις ίδιες κατευθυντήριες γραμμές.

Διαγραφή των Χρεών προς Τρίτους


Στο διάστημα της πορείας προς τη λύση τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία θα ζητήσει επίσημα από τους δανειστές της τη διαγραφή όλων των χρεών της ως βήμα προς την προώθηση της ειρήνης και της προόδου στο νησί. Το προηγούμενο της διαγραφής των χρεών της Γερμανίας μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε το αναγεννημένο κράτος να ορθοποδήσει οικονομικά άμεσα. Σε περίπτωση που οι δανειστές αρνηθούν τότε η δημοκρατία να προχωρήσει σε διεθνή καταγγελία αυτών των δανείων ως "απεχθές χρέος", και ακολούθως σε μονομερή διαγραφή όλων των προηγούμενων χρεών.

Κοπή νέου τοπικού νομίσματος ~ Αναγέννηση της οικονομίας

Η μετεξέλιξη της παρούσας Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα αναγεννημένο σύγχρονο κράτος μπορεί να οφεληθεί τα μέγιστα από τη κοπή ενός νέου τοπικού νομίσματος και την έξοδο από την Ευρωζώνη εάν και εφόσον έχει αποκατασταθεί μέσα από τη διαδικασία που αναλύσαμε πιο πάνω η οικονομική αυτάρκεια του νησιού. Με δεδομένη την ύπαρξη και την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου του νησιού είναι δυνατή η δημιουργία ενός ισχυρού τοπικού νομίσματος το οποίο δε θα άγεται και θα φέρεται από τις αγορές αλλά θα αποτελεί ένα παράγοντα σταθερότητας και ευημερίας για το νησί μας. Προτείνουμε το όνομα «τάλαντο» για το βασικό νόμισμα.

Απαραίτητη προυπόθεση είναι να εκλείψει ο οικονομικός ιμπεριαλισμός από την βιομηχανία του φυσικού αερίου. Υπάρχουν πολλές χώρες με κοιτάσματα πολλών ειδών, που ενώ τυπικά ανήκουν σε αυτές, σχεδόν όλος ο πλούτος πάει στις ιμπεριαλιστικές χώρες. Για παράδειγμα Νιγηρία και ουράνιο, Χιλή και μεταλλεία, Βενεζουέλα (πριν τον Τσάβες) και πετρέλαια...  Θα πρέπει να διασφαλιστεί το ότι ο πλούτος θα εισπράττεται τοπικά από τους Κύπριους, πριν καν σκεφτούμε το θέμα συναλλάγματος.
 
Εάν η προϋπόθεση αυτή υλοποιηθεί με τη συνεργασία λαού και πολιτικής ηγεσίας ο συνδυασμός της διαγραφής των χρεών με την κοπή του νομίσματος έχει άμεσα τη δυνατότητα της χρηματοπιστωτικής αναγέννησης της οικονομίας. Αυτό από μόνο του βέβαια δεν είναι αρκετό. Μπορούν ταυτόχρονα να δημιουργηθούν νέες δομές οι οποίες θα προωθούν την επαναπροσέγγιση και τη συνεργασία και οι οποίες θα αναστήσουν την πραγματική παραγωγική τοπική οικονομία.

Δημιουργία Κοινόβιων Χώρων Εργασίας σε Όλους τους Τομείς της Ανάπτυξης

Η δημοκρατία με τη δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης νέων αναπτυξιακών έργων μπορεί να ενθαρρύνει την κοινή εργασία των πολιτών σε συνεργατικές επιχειρήσεις, αγροτικές και βιομηχανικές μονάδες και γενικά σε όλους τους τομείς της Οικονομίας. Το κράτος μπορεί να δώσει ουσιαστικά κίνητρα για όλους τους ανθρώπους των κοινοτήτων μας που επιθυμούν να εργαστούν και να ζήσουν μαζί. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην αναβίωση της υπαίθρου μέσα από τη δημιουργία κοινών αγροτικών μονάδων. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από διάφορους και διαφορετικούς ανάμεσα τους τύπους διαρύθμισης των παραγωγικών μονάδων: συνεργατικές, κοινοβιακές, κοινοκτήμονες, κρατικές, κοινωνικές, ιδιωτικές ως συλλογική περιουσία των εργαζομένων, κοκ.

Μέσα στο λαό μας υπάρχει η ανάμνηση αυτής της συνεργασίας. Μπορεί για παράδειγμα κάποια γειτονικά χωριά να εξειδικευθούν στην παραγωγή αρωματικών-θεραπευτικών βοτάνων και μαζί να χειρίζονται τη μικρή μονάδα βιομηχανικής παραγωγής αιθέριων ελαίων, βαμμάτων και φαρμάκων που θα προκύπτουν από τη συμπαραγωγή τους. Μπορεί ακόμη να στελεχωθούν ξανά τα μεικτά χωριά της Κύπρου με νέους ανθρώπους που θα επιθυμούν να ζήσουν και να εργαστούν μαζί. Η διαδικασία αυτής της αναδόμησης εμπεριέχει τη δυνατότητα μίας ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης.

Απόλυτος Διαχωρισμός του Κράτους και της Εκκλησίας


Σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος δε νοείται η επέμβαση της όποιας εκκλησίας η θρησκευτικής οργάνωσης στα κρατικά ζητήματα. Χρειάζεται άμεσα να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας και να επιστραφεί στο λαό η κτηματική περιουσία που οικειοποιήθηκαν οι θρησκευτικές κοινότητες προ της δημιουργίας του κράτους. Όλα όσα τελικά θα πρέπει να επιστραφούν στον λαό (και όχι μόνο τα εκκλησιαστικά), θα πρέπει να τεθούν υπό την ιδιοκτησία αμεσοδημοκρατικών κοινωνικών -  και όχι κρατικών - θεσμών (αρχών, συμβουλίων, ομάδων, επιτροπών, ιδρυμάτων, μη-κερδοσκοπικών εταιρειών, κοκ), και το καθήκον του κράτους είναι να διαφυλάττει και  προστατεύει αυτές τις ρυθμίσεις από σφετεριστές.

Όλα τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν οι θρησκευτικές κοινότητες της Κύπρου πριν από τη δημιουργία του σύγχρονου κράτους από τις δωρεές πιστών χρειάζεται να επιστρέψουν άμεσα στην αρμοδιότητα των κοινωνικών θεσμών οι οποίοι θα τα χρησιμοποιήσουν προς όφελος της ανάλογης κοινότητας στην οποία ανήκουν. Στις θρησκευτικές κοινότητες θα παραμείνουν μόνον οι ναοί, οι μονές και οι γαίες πέριξ των.

Αποποινικοποίηση της Κάνναβης και Άμεση Χρήση της για την Ανάπτυξη της Οικονομίας

Η αποποινικοποίηση της κάνναβης τώρα και όχι μετά από δεκαετίες έχει τη δυνατότητα να αναγεννήσει την ύπαιθρο, να δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, να προωθήσει την ιατρική και φαρμακευτική έρευνα και να τονώσει τον τουρισμό. Κυρίως όμως έχει τη δυνατότητα μέσα από την ορθή χρήση να μεγαλώσει μία νέα γενιά ανθρώπων στο νησί μας οι οποίοι να είναι πραγματικοί φορείς του πνεύματος Αγάπης και Ειρήνης που γεννά η δράση του ψυχοδηλωτικού αυτού φυτού. Η επένδυση στην υγεία του πληθυσμού μας, στην προσωπική και συλλογική αυτογνωσία και στην απεξάρτηση από τα τοξικά δηλητήρια – φάρμακα, τσιγάρο, αλκοόλ – μέσα από τη συνειδητή χρήση της κάνναβης μπορεί να οδηγήσει το σύνολο του πληθυσμού μας σε νέες δημιουργικές ατραπούς. Οι δεκάδες χιλιάδες φίλοι της κάνναβης όλων των κοινοτήτων μπορούν να αποτελέσουν μία ουσιαστική γέφυρα ανάμεσα μας ενσαρκώνοντας τα Υπέροχα και τα Ωραία που μπορούν να μας καθοδηγήσουν για ένα καλύτερο μέλλον.

Ενδυνάμωση της Ομοφυλόφιλής Κοινότητας Μέσα από Ουσιαστικές Νομοθετικές Ρυθμίσεις


Η καταδιωκόμενη ομοφυλόφιλη κοινότητα είναι μία από τις ιδιαίτερες κοινότητες του νησιού μας διότι μέσα στους κόλπους της συντελείται ήδη η ουσιαστικότερη επαναπροσέγγιση. Η καταδικασμένη και κυνηγημένη ομοφυλόφιλη κοινότητα ένθεν και εκείθεν του συρματοπλέγματος περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία εκείνα τα οποία επιθυμούμε να δούμε να αγκαλιάζονται από ολόκληρη την νέα κοινωνία.

Ο Έρωτας ανεξαρτήτως φύλου περιλαμβάνει σήμερα και τον έρωτα πέρα από την εθνική ταυτότητα. 
Η ενδυνάμωση της ομοφυλόφιλης κοινότητας μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα επιτρέπουν και θα προστατεύουν το γάμο και την τεκνοποιϊα καθώς και την υιοθεσία θα είναι ένα τεράστιο βήμα ολόκληρης της κοινωνίας μας προς μία λύση αδιάβλητη.
***
Επίλογος

Αναγνωρίζω ότι πολλά από τα πιο πάνω είναι έπεα πτερόεντα για μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού μας αλλά και για την πολιτική εξουσία που διαφεντεύει το νησί μας στον κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό «βορρά» και τον κατεχόμενο από το Κεφάλαιο και τη διαπλοκή «νότο».
Παραθέτω όμως το παρόν ως τροφή για διάλογο για όλους και όλες που επιθυμούν μία ουσιαστική επανένωση της πατρίδας μας και την αποφυγή του ρατσιστικού βαράθρου στο οποίο πλέον πέφτουμε σε ελεύθερη πτώση.

Οι σκέψεις και οι απόψεις σας καθώς και οι όποιες διαφωνίες είναι ευπρόσδεκτες.

  Σόλων Αντάρτης ~ solon_antartis@yahoo.com                     
   ~~~~~~~~~~~~~

Δεν υπάρχουν σχόλια: