Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Στο Νταβός κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης;



Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

 

Από 20 έως 23 Ιανουαρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί για 46η συνεχή χρονιά το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, στο οποίο θα παρευρεθεί η αφρόκρεμα της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ.

Ήδη, όπως αποκαλύπτουν διάφορα ΜΜΕ στη χώρα μας, έχει συμφωνηθεί και η συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 21 και 22 Ιανουαρίου, ο οποίος μάλιστα θα έχει σημαντικές συναντήσεις. Σε δημοσίευμα του Έθνους αναφέρεται πως ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον σκληρό γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ένα ντιμπέιτ για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Δεν γνωρίζουμε αν ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τη τύχη του Γιώργου Παπανδρέου το 2010, ο οποίος σε πάνελ μαζί με τον τότε πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρo και τoν τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν είχε καταφέρει να πείσει, γνωρίζουμε όμως πως το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή του. Όπως μαθαίνουμε από καλά πληροφορημένες πηγές, και παρά τις όποιες επίσημες ανακοινώσεις ότι «το Νταβός δεν είναι πεδίο διαπραγμάτευσης», ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει πολλά για το μέλλον της διαπραγμάτευσης στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του φόρουμ. 



Σύμφωνα λοιπόν με το πρόγραμμα θα έχει συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και δεξί χέρι του Μπάρακ Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν. 



Σ αυτές τις συναντήσεις αναμένεται να ξεκαθαριστεί η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στη συνέχεια του ελληνικού προγράμματος, η μείωση /κούρεμα του χρέους (η ελληνική πλευρά θα ζητήσει τη στήριξη Μπάιντεν) αλλά και το αγκάθι του ασφαλιστικού (για το οποίο ο πρωθυπουργός ελπίζει να βρει σύμμαχο τη Μέρκελ). Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν πως στόχος του Αλέξη Τσίπρα καθώς η χώρα βρίσκεται στο δύσκολο δρόμο της διαπραγμάτευσης είναι να βρει συμμάχους, τόσο την Άνγκελα Μέρκελ με την οποία θα μπορούσαμε να πούμε πως τον συνδέει από το καλοκαίρι «πολιτική φιλία» όσο και τον Φρανσουά Ολάντ που έχει αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα σε Βερολίνο και Αθήνα. 

Παράλληλα, καθοριστικά θα είναι όσα συζητηθούν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ας μη λησμονούμε πως το 2016 είναι χρονιά εκλογών για τις ΗΠΑ, οπότε ίσως και οι οποίες υποσχέσεις γίνουν, να είναι φειδωλές. Η κυβέρνηση πάντως προσανατολίζεται να καταθέσει το ασφαλιστικό στη Βουλή μετά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, καθώς ευελπιστεί σε στήριξη από το εξωτερικό για τη συνέχεια της. Είναι γνωστό άλλωστε πως στο ευρωιερατείο δεν επιθυμούν αυτή τη στιγμή εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα έβγαζε κάτι διαφορετικό από ό,τι τώρα -ίσως μεγαλύτερη αποχή.

Ταυτόχρονα με τις διεργασίες για τη συμμετοχή Τσίπρα στο Νταβός παίζεται και ένα εγχώριο πολιτικό παιχνίδι με πρωταγωνιστή τον μπαλαντέρ Βασίλη Λεβέντη. Παιχνίδι που θυμίζει έντονα τα παιχνίδια που παιζόντουσαν πριν την οικουμενική του 2011 με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και αργότερα με τον Φώτη Κουβέλη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου γνωρίζοντας πως αποτελεί τον κατάλληλο μνηστήρα για όποια οικουμενική στο μέλλον και εκμεταλλευόμενος την απραξία της ΝΔ και τη φοβία του ΠΑΣΟΚ έχει αναγάγει τον εαυτό του σε παράγοντα σταθερότητας ελλείψει άλλων εναλλακτικών. 

Καθώς λοιπόν το επικοινωνιακό μασάζ σε βουλευτές της συγκυβέρνησης συνεχίζεται, η επικοινωνία ΣΥΡΙΖΑ Λεβέντη παραμένει σε επίπεδο πολιτικών φιλοφρονήσεων μέσω των τηλεοπτικών παραθύρων. Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφοντας από το Νταβός ευελπιστεί να δώσει κάποια ελπίδα (για παράδειγμα απομείωση του χρέους ) στους βουλευτές που προβληματίζονται για το ασφαλιστικό και τη ψήφιση του και η κυβέρνηση να καταφέρει να συνεχίσει το δύσκολο δρόμο της με 153 βουλευτές. 


Αλλά στην πολιτική και στη διπλωματία όταν κάτι παίρνουμε, σίγουρα κάτι θα πρέπει να δώσουμε ως αντάλλαγμα. Εμείς απλά να θυμίσουμε ότι θεωρείται παραπάνω από σίγουρο πως στο Νταβός θα συζητηθεί και το Κυπριακό καθώς στο φόρουμ θα παραστούν οι Νίκος Αναστασιάδης, Αχμέντ Νταβούτογλου και Μουσταφά Ακιντζί. Ενώ και το θέμα της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης είναι στην ατζέντα των συζητήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: