Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Ενώ ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση πείνας, ξοδεύτηκαν παγκόσμια 1.7 ΤΡΙΣ Δολ., για αγορές όπλων!







 Δημήτρης Κυπριώτης

Στην αρχή της 10ετίας του 1990, υποτίθεται ότι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου θα άδειαζε τα οπλοστάσια και θα έβαζε τέλος στις περισσότερες πολεμικές συγκρούσεις. Μάλλον όμως, ατύχησαν όσοι έκαναν αυτές τις…. λογικές σκέψεις.


Ακριβώς μετά από μια περίοδο υποχώρησης στον ξέφρενο ρυθμό που είχαν αποκτήσει τα εξοπλιστικά προγράμματα των μεγάλων δυνάμεων,  που οφειλόταν  μάλλον σε αναγνωριστικές τακτικές, έκαναν την εμφάνησή τους οι «νέες απειλές» για την ανθρωπότητα.


Ο «πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία» στάθηκε η αφορμή για  τις επεμβάσεις της βαριάς στρατιωτικής βιομηχανίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Και από εκεί ξεκινώντας, φτάσαμε στο σήμερα, όπου μια νέα συμμαχία  βρίσκεται αντιμέτωπη με το Ισλαμικό Κράτος, τον  ISIS και πολεμάει στη Συρία.


Από την άλλη πλευρά, η ρωσική πολεμική βιομηχανία, αφού προηγουμένως συνήλθε από  το ξάφνιασμα που υπέστη από το γκρέμισμα της δικής της αυτοκρατορίας ως Σοβιετική Ένωση, άρχισε σιγά –σιγά να βρίσκει την «πατημασιά» της και να θυμάται τον παλιό καλό εαυτό της, σε ότι αφορά στον εξοπλιστικό τομέα, εμπλουτισμένη τώρα όμως με νέες τεχνολογίες, που άφηναν  πίσω τους  τα «βαριά σιδηρικά» της προηγούμενης γενιάς των οπλικών της συστημάτων.


Η «σοσιαλιστική» Γαλλία, δεν σταμάτησε ποτέ να τρέχει για να εξασφαλίζει την υπογραφή  συμβολαίων πώλησης  όπλων, από τον Περσικό Κόλπο μέχρι την Ασία, ενώ οι ανατέλλουσες νέες  ισχυρές οικονομικές δυνάμεις της Κίνας και της Ινδίας, έχουν ήδη προ πολλού αρχίσει να κάνουν όνειρα, ως οι νέες πολεμικές περιφερειακές δυνάμεις.


Τέλος,  Γερμανία και Ιαπωνία, έχοντας βγάλει από πάνω τους κάθε κόμπλεξ ηττημένου από το Β΄ΠΠ, είναι έτοιμες πλέον να δώσουν τις δικές τους εξαιρετικές επιδόσεις στην παραγωγή και στην πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων.


Όπως μας ενημερώνει η ετήσια έκδοση του «Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη» (SIPRI), «το έτος 2014  έδωσε  τους περισσότερους πολέμους από το 2000 και μετά». Και αντί να μειωθούν οι παγκόσμιες πολεμικές δαπάνες, αυξήθηκαν κατά το 1/3 σε 10 χρόνια και έφτασαν περίπου στο αστρονομικό ύψος των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!  



Αν εξετάσουμε δε  την κατανομή αυτού του ποσού γεωγραφικά, θα διαπιστώσουμε, σύμφωνα με την παραπάνω έκδοση,  ότι υπερδιπλασιάστηκαν οι δαπάνες αυτού του είδους στην Βόρεια Αφρική και στην Ανατολική Ευρώπη και αυξήθηκαν κατά 2/3 στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Ασία.


Οι ΗΠΑ, ενώ είχαν αρχίσει εκστρατεία για τη μείωση των εξοπλισμών, άρα και των δαπανών αυτών, ξεκινώντας από την ολική απόσυρση των δυνάμεών τους από το Ιράκ το 2011 και σε μεγάλο αριθμό από το  Αφγανιστάν, αύξησαν και πάλι τον προϋπολογισμό τους και τον έφτασαν στο επίπεδο του 2007. Δηλαδή, σε απόλυτους αριθμούς στα 610 δις. Δολάρια, (περίπου στα 574 δις ευρώ),ποσό  που αντιστοιχεί στο 1/3 των παγκόσμιων πολεμικών δαπανών!!


Ο όγκος των πωλήσεων όπλων τα τελευταία 5 χρόνια, είναι ο πιο σημαντικός από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όπως αναφέρεται στο  SIPRI. Οι ΗΠΑ κατέχουν την  1η θέση της παγκόσμιας αγοράς στην περίοδο 2011-2013, που αντιστοιχεί στο  32,8%. Και ακολουθεί  η Ρωσία με 25,3%, με τις  δύο αυτές χώρες να  έχουν φτάσει στο σημείο να προτείνουν οπλικά συστήματα δοκιμασμένα στα πεδία των μαχών!! Ακολουθούν σε μεγάλη όμως απόσταση η Κίνα  με 5,9%, η Γαλλία με 5,6% και η Γερμανία με 4,7%.


Από την πλευρά τώρα των αγοραστών, η Ινδία είναι μακράν η πρώτη σε αγοραστική δύναμη και την ακολουθούν η Σαουδική Αραβία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αυστραλία.


Στοιχεία από “Le Monde Diplomatique”

Δεν υπάρχουν σχόλια: