Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Το "μίνι" πραξικόπημα φαίνεται ότι λήγει άδοξα. Τα προβλήματα της Τουρκίας τώρα οξυνονται.

 Του Δημήτρη Κυπριώτη

Το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε λίγες ώρες πριν το μεσονύκτυο στην Τουρκία, φαίνεται όπως όλα δείχνουν, ότι θα έχει  άδοξο τέλος για αυτούς που το σχεδίασαν και το εκτέλεσαν. 

Από νωρίς, από την αρχή της εκδήλωσή του φάνηκε, τουλάχιστον για εμάς  εδώ που το κρατήσαμε σαν επιφύλαξη, ότι δεν θα ήταν εύκολο να επικρατήσει, ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που το στήριζαν δεν απηχούσαν το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Τουλάχιστον αυτό φάνηκε από τις εξόδους των ελαχίστων αρμάτων και των στρατιωτικών δυνάμεων στους δρόμους και στα κεντρικά σημεία που ήθελαν να ελέγξουν. Μάλλον στήριξη μέρους της αεροπορίας διέθεταν  και οπωσδήποτε, οι σχεδιαστές τους δεν ήλεγχαν τους διοικητές του συνόλου των Στρατιών. Για το Ναυτικό ούτε λόγος να λέγεται.Τίποτα δεν ακούστηκε.

 Επομένως ήταν ζήτημα χρόνου και εντυπώσεων αν θα μπορούσε να επιβληθεί. Και αυτό θα μπορούσε να γίνει, αν κατόρθωναν οι εμπνευστές του πραξικοπήματος να κρατήσουν τον κόσμο μακριά και κλεισμένο  στα σπίτια του. Για αυτό φρόντισαν να κηρύξουν στρατιωτικό νόμο, αλλά οι πολίτες τελικά τους αγνόησαν και άκουσαν την έκκληση του Δημάρχου Κωνσταντινουπόλεως στην αρχή, του Ερντογάν και άλλων αξιωματούχων στη συνέχεια και ξεχύθηκαν στους δρόμους. 

Από τη στιγμή αυτή και μετά, ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για την επιτυχία της κίνησης. Έτσι ο Ερντογαν περιπλανώμενος στους αιθέρες για κάμποσες ώρες και διαμηνύοντας ότι ζητάει άδεια προσγείωσης στο ένα μετα το άλλο τα διεθνη αεροδρόμια και ασυλο από τις αντίστοιχες χώρες, πληροφορίες όμως που δεν επιβεβαιώθηκαν επίσημα από πουθενά, κέρδιζε χρόνο και εντυπώσεις.

Και όλα αυτά, μέχρι που τελικά ο λαός με την δυναμική του παρουσία στους δρόμους, σε αεροδρόμια και σε άλλα κεντρικά σημεία, δεν έκανε το πραξικόπημα επανάσταση για να μπορέσει να επικρατήσει. Και τωρα, ποια θα είναι η συνέχεια για την Τουρκία;

Εκτίμησή μας είναι ότι από αύριο θα είναι μια άλλη ημέρα για την  Τουρκία. Ο Ερντογάν προφανώς ενισχυμένος, θα νοιώθει αλλά και αντικειμενικά θα είναι παντοδύναμος, θα φανεί σκληρός, αφού  δεν θα μπορεί να κάνει και διαφορετικά, θα προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις γενικά στις ΕΔ και στον κρατικό μηχανισμό και θα τρέξει να εδραιώσει τη θέση του ακόμη περισσότερο, για να αναλάβει τις υπερεξουσίες του προέδρου. Όμως η Τουρκία ως χώρα, θα έχει αυξήσει το βαθμό ανασφάλειας και αστάθειας, η τρομοκρατία θα εδαιωθεί για τα καλά και ο εμφύλιος θα έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Ερντογάν σίγουρα δεν θα κοιμάται ήσυχος και πάντα στο μυαλό του θα τριγυρίζουν εικόνες από Τσαουσέσκου και Σανταμ Χουσείν.

Τα χθεσινά γεγονότα και όσα θα ακολουθήσουν στη συνέχεια, θα πρέπει να είναι και ένα καλό μάθημα για πολλούς Έλληνες, που όταν κανείς τους μιλάει για έξοδο από την ΕΕ και την ΟΝΕ, το πρώτο πράγμα που έχουν ως επιχείρημα για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους, στην ουσία έναντι του φόβου που τους κυριεύει, είναι η φράση." Και άμα μας την πέσουν οι Τούρκοι" Και τότε είναι που  τρελένεσαι. 

Ας δουν λοιπόν τώρα όλοι αυτοί  με ψυχραιμία, σε τι κατάσταση βρίσκεται η Τουρκία και πόσα μέτωπα έχει ανοίξει και απλά ας αναλογιστούν, αν μία τέτοια χώρα μπορεί να σκεφτεί να σου κάνει  πόλεμο, επειδή η δική σου η χώρα αποφασισε να αποκτήσει την οικονομική της και όχι μόνο ανεξαρτησία;

Δεν υπάρχουν σχόλια: