Κυριακή 7 Απριλίου 2019

"ΕΡΑΣΤΗ" ΕΓΚΩΜΙΟΝ

Νίκος Ι. Καραβέλος
Δικηγόρος-Συγγραφέας                                                                      



Εραστής! Ίσως ο σημαντικότερος ανθρώπινος τύπος, που προκόβει και ευημερεί κατά την περίοδο κορύφωσης της δημοκρατικής αυταπάτης.
Απαντάται και στις γενικές πολιτικές εκλογές, όμως μεγαλουργεί συνήθως σε τοπικό επίπεδο.
"Εραστής" είναι αυτό που λένε λαϊκότροπα, "ο Αγαπητικός", όταν λέμε δε "Εραστής", εννοούμε το πρόσωπο που "πουλάει έρωτα" σε πρόσωπα πνευματικά και ψυχικά ανώριμα.
Ο "Εραστής" επιβάλλεται, αν είναι παλιός, δια της φήμης του, αν είναι δε καινούριος, δια της προβολής. Δεν έχει σημασία αν είναι καλός "πυροβολητής", αν είναι εξασφαλισμένη η διάρκεια και η ευθυβολία του. Αρκεί που το δηλώνει ο ίδιος.
Δεν μας λέει πως είναι ωραίος, λέει σεμνά πως τον θέλουν τα θηλυκά και η πόλη του!
Όσο πιο μικρός ο χώρος ,τόσο περισσότερο γίνεται πιστευτός.
Γι' αυτό παρατηρείται ο "Εραστής" να έχει πέραση στο χωριό.. Έτσι παραμένει μέχρι σήμερα η έκφραση: "Εραστής του χωριού!"
Μολονότι το φαινόμενο προκαλεί γέλιο, δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο ρόλος του "Εραστή" μας. Διότι ο άνθρωπος αυτός ξέρει να προβλέπει τις ανάγκες του θηλυκού και της πόλης του.
Κατέρχεται ο ίδιος ως "Εραστής", όπως κατεβαίνει ως υποψήφιος!. Για να μας ζαλίσει επιδεικνύοντας (και όχι αποδεικνύοντας) τα "προσόντα" του. 
Μιλάει για τις ικανότητες του, την αντοχή, την πείρα, το "μέγεθος", την τεχνική που τον συντηρεί!
Λέει για την πολιτική του καπατσοσύνη, την αντοχή του στα κοινά, την οπλοκαπνισμένη του πείρα, το "μέγεθος" της αγάπης του προς τον λαό, την τεχνική που τον εκλέγει..
Κι αν αποδεικνύεται ανίκανος, κι αν βγει ψεύτης, το φταίξιμο δεν είναι δικό του, αλλά των ίδιων των γυναικών και του λαού.
Ο "Εραστής" στο ερώτημα, "γιατί το κάνεις;" απαντάει απλά: "γιατί το θέλουν οι γυναίκες" ή ακόμη: "γιατί το θέλει η πόλη".
Τον διακρίνει ακόμη και τούτο: επειδή θεωρεί εαυτόν "Εραστή", του αναγνωρίζει ερωτικά δικαιώματα επί της πόλεως, και αντιστρόφως, επειδή πιστεύει πως είναι σπουδαίος πολιτικός, έχει την πεποίθηση, ο μαύρος, πως όλες οι γυναίκες τον θέλουν!
Ετούτη, λοιπόν, την μεγάλη κοινωνική σημασία των "Εραστών'', επιχειρήσαμε με τις πενιχρές μας δυνάμεις να εγκωμιάσουμε, για να αποστομώσουμε τους εμπαθείς.
Εκείνους, δηλαδή, που, με τρόπο χολερικό ισχυρίζονται κακοηθέστατα, πως οι δραστήριοι αυτοί συμπολίτες μας, αποτελούν, είτε σε προσωπικό είτε σε πολιτικό επίπεδο, την πιο χαρακτηριστική περίπτωση "Αερογάμηδων"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: