Απεργία στο… ΠΑΣΟΚ
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011, 12:57
Σαν μία ιδιωτική εταιρεία υπό πτώχευση φαίνεται να λειτουργεί το «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ, αφού δεν πληρώνει τους υπαλλήλους του, λόγω έλλειψης μετρητών, με αποτέλεσμα αυτοί να προσανατολίζονται σε απεργία και μάλιστα μέσα στις γιορτές.
Οι υπάλληλοι του κόμματος ενημερώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΟΚ και διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ότι το μόνο που θα λάβουν σίγουρα είναι το δώρο των Χριστουγέννων, αφού ως γνωστόν, η μη καταβολή του σημαίνει αυτόφωρο, έξι μήνες φυλάκιση και πρόστιμο που ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του οφειλόμενου ποσού.
Στους εργαζόμενους οφείλονται δύο μηνιάτικα και παρά την δέσμευση του κ. Σπυρόπουλου ότι θα λάβουν το δώρο στις 21 Δεκεμβρίου, αυτοί βρίσκονται σε αναβρασμό.
Τα χρέη του ΠΑΣΟΚ
Οι ιδιωτικές τράπεζες πρόσφατα δάνεισαν 40 εκ ευρώ στο ΠΑΣΟΚ και άλλα 25 στην ΝΔ, χρήματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για αποπληρωμή παλαιότερων δανείων, τα οποία όπως και τα σημερινά, δόθηκαν με εγγύηση τις… μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.
Οι ισολογισμοί των δύο μεγάλων κομμάτων, με χρέη που ξεπερνούν συνολικά τα 232 εκ ευρώ, παρουσιάζουν μεγάλη προχειρότητα και δεν αποτυπώνουν την πραγματική οικονομική τους κατάσταση. «Ουσιαστικά, πρόκειται για μία γενική καταγραφή εσόδων-εξόδων. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει διπλογραφικό σύστημα με αναλυτική καταγραφή των επιμέρους οικονομικών στοιχείων (υποχρεώσεις, ταμειακές ροές κ.ά.) και έκθεση ορκωτού ελεγκτή γεννά μεγάλα ερωτήματα για το «πόθεν έσχες» και τα γενικότερα οικονομικά των μεγάλων κομμάτων», επισημαίνουν ορκωτοί λογιστές..
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, το 2010 το ΠΑΣΟΚ είχε έσοδα 22,775 εκατ. ευρώ και δαπάνες 65,068 εκατ. ευρώ. Το 87% των εσόδων του προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς στο ταμείο του κόμματος μπήκαν 18,04 εκατ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση και άλλα 1,768 εκατ. ευρώ από την «επιμορφωτική χρηματοδότηση».
Από τις εισφορές βουλευτών και ευρωβουλευτών εισέπραξε μόλις 1,6 εκατ. ευρώ, από τις οικονομικές εξορμήσεις περίπου 753 χιλ. ευρώ και από τις εισφορές μελών και φίλων άλλα 873,7 χιλιάδες ευρώ.
Για να καλύψει τα έξοδά του, συνολικού ύψους 65 εκατ. ευρώ, το πρώτο κόμμα της ελληνικής Βουλής δανείστηκε από τις τράπεζες Αγροτική (17,3 εκατ. ευρώ), Eurobank (5,1 εκατ.ευρώ), Πειραιώς (6 εκατ. ευρώ), Marfin (7,15 εκατ. ευρώ), Αττικής (5 εκατ. ευρώ) και Εθνική (25 χιλιάδες).
Το συγκυβερνών κόμμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δαπάνησε 6,1 εκατ. ευρώ σε αμοιβές προσωπικού και …επιμόρφωση στελεχών, άλλα 2,6 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ και ενοίκια, και 10,9 εκατ. ευρώ για μετακινήσεις στελεχών, προβολή θέσεων και αδιευκρίνιστα «γενικά έξοδα». Πλήρωσε σε τόκους 6,49 εκατ. ευρώ, κατέβαλε άλλα 5,6 εκατ. ευρώ σε άγνωστες «ενισχύσεις» και δαπάνησε 33 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση δανείων.
Το σκάνδαλο των δανειοδοτήσεων
Οι δανειοδοτήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων μπήκαν στο «μικροσκόπιο» του Οικονομικού Εισαγγελέα ώστε να ελεγχθεί αν τα δάνεια είναι επισφαλή, με δεδομένο ότι δεν είναι γνωστό αν τα κόμματα θα εξακολουθούν και στο μέλλον να λαμβάνουν τα ίδια ποσά, που λαμβάνουν ως τώρα ως κρατικές επιχορηγήσεις, τις οποίες επικαλούνται ως εγγύηση για τα δάνεια.
Το πρώτο τρίμηνο του 2011 τα κόμματα έλαβαν συνολικά 13.505.000 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία σχεδόν 12.300.000 εκατομμύρια ευρώ ήταν επιχορήγηση και 1.205.000 εκατομμύρια ευρώ ήταν ενίσχυση για ερευνητικούς σκοπούς. Σύμφωνα με καταγγελίες βουλευτών το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν πάρει από τις τράπεζες ως σήμερα δάνεια συνολικού ύψους 244,2 εκατ. ευρώ.
Τι ισχύει για τον οικονομικό έλεγχο των κομμάτων
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (3023/2002) για τη χρηματοδότηση και τον έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων:
- Τα κόμματα που λαμβάνουν τακτική κρατική χρηματοδότηση δημοσιεύουν το πρώτο δίμηνο κάθε χρονιάς, ισολογισμό εσόδων και δαπανών.
- Ο έλεγχος των οικονομικών τους, όπως και των υποψήφιων βουλευτών, διενεργείται από ειδική επιτροπή της Βουλής στην οποία προεδρεύει ένας εκ των αντιπροέδρων του κόμματος και μετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα που κατέχει έδρες στο Κοινοβούλιο. Επιπλέον, συμμετέχουν και τρεις δικαστικοί, ένας από κάθε ανώτατο δικαστήριο της χώρας.
- Η επιτροπή αναθέτει τη διενέργεια λογιστικής ή οικονομικής πραγματογνωμοσύνης σε ορκωτούς ελεγκτές οι οποίοι ελέγχουν τα βιβλία των κομμάτων και συντάσσουν αναλυτική έκθεση, πριν η επιτροπή προχωρήσει σε οποιονδήποτε έλεγχο. Η ολοκλήρωση του ελέγχου από την επιτροπή της Βουλής πρέπει να γίνεται εντός τριών μηνών.
Ο νόμος προβλέπει την επιβολή κυρώσεων αν διαπιστωθούν παραβάσεις, ωστόσο μέχρι σήμερα κανένα πρόστιμο δεν έχει επιβληθεί σε κάποιο κόμμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου