Η λιτότητα βυθίζει και τις δύο χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες με τα συνεχή «πακέτα» μέτρων βρίσκονται στα πρόθυρα κοινωνικών εκρήξεων.
Στην Πορτογαλία η εξαθλίωση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως παιδιά και ηλικιωμένοι, προκάλεσε την επίσημη αντίδραση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η απόφαση του Eurogroup, τη Δευτέρα το βράδυ, για την επιμήκυνση κατά 12 μήνες της προθεσμίας για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ισπανίας ήταν θετική εξέλιξη για τη Μαδρίτη, αλλά οριστικοποίησε και το «λογαριασμό» που θα κληθούν να πληρώσουν οι Ισπανοί. Είναι αλήθεια ότι θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν έπαιρναν την επιμήκυνση, ωστόσο η λογική του μικρότερου κακού δεν αποτελεί παρηγοριά…
Χθες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ, Ολι Ρεν, χαιρέτισε, μέσω του εκπροσώπου του, το «πακέτο» των νέων μέτρων της κυβέρνησης Ραχόι, το χαρακτήρισε ως «σημαντικό βήμα» για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2012, δηλαδή τη μείωση του ελλείμματος από το 8,9% (2011) στο 6,3%.
Φυσικά, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση, όταν ρωτήθηκε από Ισπανό δημοσιογράφο πώς σχολιάζει η επιτροπή ορισμένα μέτρα του «πακέτου», όπως η μείωση των επιδομάτων ανεργίας, η μη χορήγηση το 2012 δώρου Χριστουγέννων για τους δημόσιους υπάλληλους ή ακόμη η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα.
Το «πακέτο» των οικονομιών που φτάνει τα 65 δισ. ευρώ ή 6,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα 2,5 χρόνια θα βαθύνει περαιτέρω την ύφεση για φέτος από το 1,77% που προέβλεπε η Κομισιόν και η κυβέρνηση πριν από τα μέτρα. Θα αυξήσει περαιτέρω και την ανεργία, η οποία κινείται σε «αχαρτογράφητες» περιοχές για τη χώρα τόσο στο σύνολο (24%) όσο και στους νέους κάτω των 25 ετών (52%). Θα αυξήσει δραματικά και τη φτώχεια εξαιτίας της μείωσης κατά 10% του επιδόματος ανεργίας μετά την παρέλευση έξι μηνών, αλλά και της αύξησης του ΦΠΑ κατά τρεις μονάδες.
Η Ισπανία έχει εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, ύφεσης και τραπεζικής κρίσης, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη.
Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση και στην Πορτογαλία, όπου φέτος η ύφεση εκτιμάται στο 3%, ενώ η Κεντρική Τράπεζα δεν αποκλείει να χρειαστούν και πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος φέτος.
Η ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, με έκρηξη της ανεργίας, μείωση κοινωνικών επιδομάτων, έχουν αυξήσει τη φτώχεια σε τέτοιο σημείο που προκάλεσε την επέμβαση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Nils Muiznieks.
Ο
επίτροπος επισκέφθηκε την Πορτογαλία τον Μάιο και διαπίστωσε ότι
σημαντικές ομάδες του πληθυσμού, όπως παιδιά, ηλικιωμένοι και τσιγγάνοι,
έχουν πληγεί καίρια από τη λιτότητα και απειλούνται άμεσα.
Για το λόγο
αυτό κάλεσε ευθέως την πορτογαλική κυβέρνηση να αναλάβει αμέσως δράση
για την προστασία των παραπάνω ομάδων του πληθυσμού.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κοινή συνισταμένη των χωρών της Ιβηρικής, της Ιταλίας και της Ελλάδος είναι η λειτουργία τους στο καθεστώς της ΟΝΕ και το κοινό νόμισμα το Ευρώ. Η ίαση που προσφέρεται στις χώρες αυτές είναι πανομοιότυπη. Τι στο καλό οι λαοί φταίνε για την κατάσταση αυτή; Ας ευχηθούμε να αρχίσει το δυνατό συντομότερα ένα ντόμινο κοινωνικής αντίδρασης, για να μπορέσουν οι λαοί να σπάσουν τις αλυσιδες που τους έδεσαν χωρίς να τους ρωτήσει κανένας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου