Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

To χρέος έφτασε πάλι στο επίπεδο του ... 2010!

Παρά το γεγόνός ότι η θηλειά του χρέους θα σφίγγεται από δανειστές και τοκογλύφους  όλο και πιο πολύ γύρω από το λαιμό του λαού μας μέχρι που στο τέλος να τον  πεθάνουν  από ''ασφυξία'', θα υπάρχουν ακόμη εκείνοι στο σαθρό πολιτικό μας σύστημα,  που θα συνεχίζουν να τον παραμυθιάζουν για την ανάγκη της χώρας να παραμείνει στο ευρώ και στην ΟΝΕ,  μοιράζοντάς του ψεύτικες ελπίδες, ακόμη και όταν  ο λαός θα βρίσκεται  σε αυτήν την  κατάσταση ασφυξίας.  Ίσως τώρα πολλοί  να αντιλαμβάνονται  ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες, ειδικά μάλιστα μετά τις εκλογές που ήταν το ανάχωμα των εξελίξεων  που δρομολογούσε ο ίδιος ο λαός, έχουν μπει σε ένα στάδιο προιούσης εξαθλείωσης, που θα αυξάνει μέρα με τη μέρα και οι αντιδράσεις του λαού θα γίνονται όλο και περισσότερο δραματικές. Και όλα αυτά γιατί το κοινοβουλευτικό  πολιτικό σύστημα στην πλειοψηφία του αποδέχεται, με παραλλαγές του ουσιαστικού ''αναδιάρθρωση'', μια ουτοπική πολιτική διαχείρηση του χρέους  μέσα στο ευρώ και μέσα στην ΟΝΕ, με αφοσίωση στη ξένη εξάρτηση. Το θέμα όμως είναι πότε η πλειοψήφία του Ελληνικού λαού θα καταλάβει επιτέλους ότι αυτές οι πολιτικές θα τον στείλουν μια ώρα γρηγορότερα και πότε αυτή η πλειοψηφία θα βρει τη δύναμη  να αντιδράσει, χωρίς να περιμένει πάλι το μεσία-καθοδηγητή. Όσο όμως δεν αναλαμβάνουν  οι εργαζόμενοι (για όσο καιρό ακόμα θα εγάζονται) πρωτοβουλίες για πολιτική απεργία και όσο οι άνεργοι μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία  δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή, τότε τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.Σε λίγο η στατιστική θα μετράει το ποσοστό εργαζομένων και όχι αυτό των ανέργων!  ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ, ΤΟΤΕ  ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ  ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΥΦΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΡΟΠΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΘΕΛΗΣΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!


Δ. Κυπριώτης.


 Ακολουθεί το άρθρο απο το Τμήμσ ειδήσεων defencenet.gr

Ένας φαύλος κύκλος που εξελίσσεται σε θηλειά: Παρά το "κούρεμα" παρά τα δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρών που έχει πληρώσει το ελληνικό δημόσιο, παρά την εξαθλίωση των πολιτών, το χρέος έφτασε στο επίπεδο του ... χειμώνα του 2010, πριν την είσοδο στον Μηχανισμό Στήριξης!

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας στα 303 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε το Δημόσιο χρέος στις 30/6/2012. Συγκεκριμένα το χρέος του κράτους έφτασε τα 303,527 δισ. ευρώ έναντι 280,29 δισ. ευρώ τρεις μήνες νωρίτερα. Επιπρόσθετα τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν την ίδια περίοδο στα 3,5 δις ευρω από 4,4 δις ευρω στα τέλη Μαρτίου.

Από το συνολικό χρέος το 30% έχει λήξεις μικρότερες του ενός έτους (σ.σ. πρόκειται για τα έντοκα γραμμάτια που εκδίδει η κυβέρνηση και λήξεις παλαιότερων ομολόγων) και το 69,6% θα πρέπει να αποπληρωθεί σε διάστημα μεγαλύτερων πέντε ετών. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης και τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI.
Αναλυτικότερα το 76,7% των 303 δισ. ευρώ αφορά σε δάνεια του EFSF, το 3,4% χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και το 19,9% εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

 Αυτό σημαίνει ότι ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι πολύ μεγαλύτερο από του 2010, αφού το ΑΕΠ στο μεταξύ έχει καταρρεύσει!

Δηλαδή με εξαίρεση μια ελαφρά επιμήκυνση που επιτεύχθηκε (το 69,6% που θα πρέπει να αποπληρωθεί σε διάστημα μεγαλύτερων πέντε ετών ήταν αντίστροφο) όλα τα άλλα δείχνουν καταστροφή: 

 Τα 90 δισ ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν εφέτος. Νομοτελειακά, δηλαδή, ή πάμε για νέο "κούρεμα" ή πάμε σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Η τρίτη περίπτωση να υπάρξει επιπλέον δανεισμός είναι μάλλον ανύπαρκτη, ειδικά όσο οδεύουμε σε εκλογές στην Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: