Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Έληξε το 1ο Σεμινάριο Στελεχών του Ε.ΠΑ.Μ.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Έκλεισε η αυλαία του σεμιναρίου των στελεχών του ΕΠΑΜ για τους Πυρήνες της Αθήνας, με μια ολοήμερη εκδρομή που πραγματοποίησαν 110 περίπου μέλη του στις Μυκήνες την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου.

Η εκδρομή εξελίχθηκε σε  μια πολύ επιτυχημένη εξόρμηση-ξενάγηση-διασκέδαση, που συνδύασε τόσο την ενημέρωση των στελεχών του ΕΠΑΜ σε ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά θέματα, όσο και την διασκέδαση, που περιελάμβανε  ένα υπέροχο πικ-νικ με σπιτικές λιχουδιές των ίδιων των μελών, τραγούδι, αλλά και θαλάσσιο μπάνιο.!

Τα μαθήματα του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν τα 4 Σαββατοκύριακα  του Ιουλίου, στα υπέροχα από κάθε άποψη γραφεία του ΕΠΑΜ του Βόρειου Τομέα της Αθήνας, με την αμέριστη φροντίδα και φιλοξενία  που παρείχαν  στους σπουδαστές, μέλη του Συντονιστικού του Πυρήνα ΕΠΑΜ Αμαρουσίου-Πεύκης-Λυκόβρυσης, τα οποία και θερμά ευχαριστούμε.

Στο σεμινάριο δήλωσαν συμμετοχή 115 άτομα και το παρακολούθησαν συστηματικά σε όλη τη διάρκειά του  90  άτομα.  Ιδιαίτερα  τις Κυριακές που ήταν ημέρα της κύριας εισήγησης, παρευρίσκετο  το σύνολο σχεδόν των σπουδαστών, σε αντίθεση με τα Σάββατα, που ήταν ημέρα παρουσιάσεως των εισηγήσεων των σπουδαστών και ο αριθμός  ήταν ελαφρά μειωμένος.

Ο κύκλος του σεμιναρίου περιελάμβανε τις παρακάτω 4 ξεχωριστές ενότητες:

1. Περί Οργάνωσης γενικά: (Επαναστατικά Κινήματα, Εθνικές Επαναστάσεις, Κομματικές Οργανώσεις, Μέτωπα .Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα)

2. Το Δημόσιο Χρέος: (Δημιουργία, Εξέλιξη, Αντιμετώπιση. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα)

3. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ): (Δημιουργία, Εξέλιξη, Προοπτικές)

4. Περί Δημοκρατίας γενικά: (Συντάγματα, Θεσμοί, Συντακτική Εθνοσυνέλευση)

Κύριος εισηγητής και των 4 ενοτήτων ήταν ο ΓΓ της ΠΓ του ΕΠΑΜ Δ. Καζάκης, ο οποίος, κάθε Κυριακή, με εισηγήσεις που κυμαίνονταν σε διάρκεια από 5 έως 7 ώρες,  με τον ιδιαίτερα απλό, και άμεσο τρόπο μετάδοσης γνώσεων  που έχει, καθήλωνε στην κυριολεξία το ακροατήριό του για τόσες ώρες!  Και αυτό το κατόρθωσε  με την  πληρότητα των εισηγήσεών του από κάθε άποψη (ιστορική, κοινωνική, πολιτισμική, οικονομική), αλλά και με τον  τρόπο που εκείνος  ξέρει, να κρατάει  το ακροατήριο του σε εγρήγορση,  ακόμα και σε ακραίες καταστάσεις,  όπως αυτές του σεμιναρίου, όταν  ο υδράργυρος μέσα στην αίθουσα  πολλές φορές ''κτύπαγε κόκκινο'',  παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ανεμιστήρων!

Από την άλλη μεριά, τα στελέχη του ΕΠΑΜ, ως  σπουδαστές του σεμιναρίου, κάθε Σάββατο είχαν  αναλάβει να παρουσιάζουν τις δικές τους εισηγήσεις  πάνω στην ενότητα που είχαν διδαχθεί την προηγούμενη Κυριακή, αφού  είχαν το χρόνο να προετοιμασθούν κατάλληλα  όλη την εβδομάδα πάνω στη  βιβλιογραφία που επέλεγαν, αλλά και σε αυτήν που τους είχε προτείνει ο εισηγητής.  Μετά από κάθε παρουσίαση οι σπουδαστές- εισηγητές έπαιρναν βαθμολογία από τους υπολοίπους για τον τρόπο της παρουσίασης, για  τη μεταδοτικότητα που είχαν και για  την πληρότητά της εργασίας που παρουσίασαν.

Το χαραχτηριστικό με τους σπουδαστές  ήταν, ότι ενώ στην αρχή δειλά-δειλά ανελάμβαναν εργασίες σχετικά λίγοι, στο τέλος του σεμιναρίου αρκετοί  ήταν εκείνοι που έμειναν δυσαρεστημένοι, επειδή δεν μπόρεσαν να τις παρουσιάσουν, αφού όλοι σχεδόν είχαν προετοιμάσει τουλάχιστον από μία εισήγηση και δεν υπήρχε ο χρόνος πλέον για την παρουσίαση. Όμως και αυτές που δεν παρουσιάστηκαν μαζί με όλες τις άλλες,  παραδόθηκαν  στον εισηγητή, για να εκδοθούν συνολικά από το ΕΠΑΜ και να είναι στη διάθεση όλων των μελών του.

Περισσότερες λεπτομέρειες για  μερικές από τις εισηγήσεις,  μπορείτε να βρείτε στη νέα ιστοσελίδα του ΕΠΑΜ (epamhellas.gr) στην ένδειξη : Η Σχολή του Ε.Πα.Μ

Οι στόχοι που είχαν τεθεί για το σεμινάριο πιστεύουμε ότι επιτεύχθηκαν απόλυτα ή τουλάχιστον σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφού:

1ο.Παρουσιάστηκαν, στα στελέχη του ΕΠΑΜ που παρακολούθησαν το σεμινάριο, εισηγήσεις που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα  πολύ σοβαρών θεμάτων τόσο σε βάθος όσο και σε πληρότητα, που συνοδεύτηκαν  από μοναδική και δυσεύρετη πολλές φορές βιβλιογραφία.

2ο. Διδάχθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει ένας εισηγητής να διερευνά τις πηγές του, να τις επεξεργάζεται, να προετοιμάζεται για την παρουσίαση της εισήγησής του και τέλος ο τρόπος με τον οποίο θα  πρέπει να την παρουσιάζει, ώστε να κερδίσει το ακροατήριό του.

3ο. Το σεμινάριο ανέδειξε έναν αρκετά σημαντικό αριθμό στελεχών του ΕΠΑΜ, που υπερέβη τις προσδοκίες των διοργανωτών του,  που απέδειξαν ότι  μπορούν και πρέπει να σηκώσουν το βάρος της ενημέρωσης μεγάλων ακροατηρίων.

Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι:

Το σεμινάριο στελεχών του ΕΠΑΜ πέτυχε τους στόχους που είχαν τεθεί από την αρχή και για το λόγο αυτό ο προγραμματισμός που γίνεται τώρα για την επανάληψή του, προβλέπει  σεμινάρια  6μηνης διάρκειας, με εξέταση  της δυνατότητας να διεξαχθούν εκτός από την Αθήνα και σε άλλες Περιφέρειες της Χώρας, ώστε  να δοθεί η ευκαιρία να τα παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα  μέλη του ΕΠΑΜ.

Τελειώνοντας αυτόν το σύντομο απολογισμό του σεμιναρίου, ευχαριστούμε όλα τα στελέχη του ΕΠΑΜ  που συμμετείχαν σε αυτό και το παρακολούθησαν με αμείωτο το ενδιαφέρον τους, παρά τον καύσωνα που επικράτησε σε όλη σχεδόν τη διάρκειά του.

Δημήτρης Κυπριώτης
Α΄ Συντονιστής  ΠΓ ΕΠΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια: