Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Ο αρθρογράφος της Milliyet Μετίν Μουνίρ δηλώνει: "Ο Νταβούτογλου πρέπει να φύγει"

 


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Σφοδρή κριτική δέχεται ο Αχμέτ Νταβούτογλου για την εξωτερική πολιτική που ασκεί στο υπουργείο του. Ο αρθρογράφος της Milliyet Μετίν Μουνίρ τον κατηγορεί πως μέσα σε ελάχιστα χρόνια «κατάφερε» να κάνει όλες τις χώρες εχθρικές απέναντι στην Τουρκία.
«Η κυβέρνηση ακολουθεί την βλακώδεις πολιτική του Νταβούτογλου. Η πολιτική Νταβούτογλου σχετικά με τη Συρία θα προκαλέσει το εξής αποτέλεσμα. Ακόμη και αν φύγει ή και αν μείνει ο Άσαντ η Τουρκία θα χάσει! Το Ιράν και η Συρία θα στηρίξουν το PKK όλο και περισσότερο καθώς η Άγκυρα στηρίζει την αντιπολίτευση στη Συρία. Το Κουρδικό ζήτημα θα μεγαλώσει τόσο πολύ που θα απειλεί στην κυβέρνηση. Η κίνηση των Κούρδων στο Β.Ιράκ που εγκυμονεί ανεξαρτησία μελλοντικά θα επηρεάσει και τους Κούρδους της Συρίας. Η χαζή πολιτική του Νταβούτογλου φτάνει στην κορύφωση της καθώς η Τουρκία σπάει τις σχέσεις της με το Ιράν λόγω της Συρίας, με τη Βαγδάτη οι σχέσεις χάλασαν μαζί με τις κακές σχέσεις με το Ισραήλ. Τα σύνορα μήκους 1672 χιλιομέτρων στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της χωρας έχουν έναν μόνο σύμμαχο το Κουρδικό Βόρειο Ιράκ».
Και καταλήγει με σκληρό τρόπο ο Μουνίρ.
«Αν ο Νταβούτογλου δεν φύγει ή αν δεν μαζέψει τα μυαλά του θα φέρει μεγάλα ντέρτια στην Τουρκία και στον Ερντογάν. Να το θυμάστε…» καταλήγει ο Τούρκος αρθρογράφος.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παρά τις αντίθετες απόψεις, πολλές φορές και από τις στήλες αυτές, είχαμε αναφερθεί στο αλλοπρόσαλο και υπερφίαλο ''Δόγμα Νταβούτογλου'' που δε θα αργούσε  να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Πολλοί όμως συμπατριώτες μας, ακόμη και  αναλυτές του είδους, ισχυρίζονταν και υπερθεμάτιζαν την πολιτική αυτή, παρουσιάζοντάς την κιόλας σαν υπόδειγμα εξωτερικής πολιτικής, επισείοντας μάλιστα και τον κίνδυνο της χώρας μας σε περίπτωση εφαρμογής πολιτικών με πορεία ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη από ξενες δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: