Ο ΤΡΙΣΕ (ΕΚΤ) ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΧΕ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ «ΕΚΔΙΩΞΗ» ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΑΝ ΕΘΕΤΕ ΘΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ!
Η κυβέρνηση του ΓΑΠ υπέκυψε θλιβερά στον εκβιασμό του Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ.Τρισέ, σύμφωνα με τον οποίο αν η Ελλάδα έθετε θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, τότε θα υποχρεώνετο σε έξοδο από το ευρώ, αφού η ΕΚΤ θα διέκοπτε τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
Η παραδομένη κυβέρνηση ΓΑΠ, όπως μετέπειτα οι εξωνημένες κυβερνήσεις Λ. Παπαδήμου και Α. Σαμαρά, προτίμησε να θυσιάσει στην ουσία την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό με την παραμονή στο ζυγό της τρόικας και των μνημονίων, παρά να αποφασίσει τη σχεδιασμένη αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη με τη διαμόρφωση νέου εθνικού νομίσματος.
Οι παραδομένες μάλιστα κυβερνήσεις συνεχίζουν αι πράττουν το αντίθετο από αυτό που επιβάλλει η κοινή λογική: Βαπτίζουν «σωτηρία» την υποτέλεια και την ατελείωτη μνημονιακή λεηλασία (το μνημόνιο καθόλου δεν τελειώνει όπως μας παραμυθιάζουν το 2014 αλλά συνιστά δέσμευση για τη χώρα και σκληρή επιτήρηση πολύ πέραν του 2016) και καταστροφή την έξοδο από την ευρωζώνη για την εφαρμογή μιας νέας προοδευτικής πολιτικής.
Και πράττουν το αντίθετο γιατί η αέναη μνημονιακή λιτότητα και οι νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις αντιπροσωπεύουν ένα μόνιμο και συνεχή εξανδραποδισμό, ενώ η έξοδος από το ευρώ για μια νέα προοδευτική και σοσιαλιστική πορεία θα συνοδευθεί μόνο με προσωρινές και αντιμετωπίσιμες δυσκολίες στο πλαίσιο μιας πορείας που γρήγορα θα επιφέρει την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας.
Ο ΤΡΙΣΕ (ΕΚΤ) ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΧΕ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ «ΕΚΔΙΩΞΗ» ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΑΝ ΕΘΕΤΕ ΘΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ!
Για το ενδεχόμενο να «τεθεί σε μείζονα κίνδυνο η αναχρηματοδότηση της Ελλάδας σε ευρώ» είπε προειδοποιήσει, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ την Αθήνα το 2011 εάν τεθεί ζήτημα αναπροσαρμογής του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα
με την εφημερίδα, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ είχε αναφέρει σε επιστολή του
στις 7 Απριλίου του 2011 προς τον τότε πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου: «Γράφω
για να σας ενημερώσω περί των σοβαρών κινδύνων που θα αναλάμβανε η
ελληνική κυβέρνηση αν στην τρέχουσα συγκυρία επεδίωκε την αναπροσαρμογή
του χρέους της, ακόμα και σε εθελοντική βάση. (...) Η επιδίωξη αυτής της στρατηγικής θα έθετε την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας σε ευρώ σε μείζονα κίνδυνο».
«Η
απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να αναστείλει τα κριτήρια
αξιολόγησης για χρεόγραφα που εκδίδει ή που εγγυάται η ελληνική
κυβέρνηση βασιζόταν στο τρέχον πρόγραμμα, και στην τήρησή του. Καμία αναπροσαρμογή του χρέους δεν είναι συμβατή με το τρέχον πρόγραμμα. Συνεπώς η αναστολή δεν θα ίσχυε πλέον» αναφέρεται στην επιστολή.
Ο Ζ.Κ.Τρισέ γίνεται πιο ξεκάθαρος λέγοντας πως «ακόμα και μία εθελοντική αναπροσαρμογή» θα οδηγούσε σε «σημαντικές υποβαθμίσεις όλων των χρεογράφων στην Ελλάδα», με αποτέλεσμα η χώρα «να κινδυνεύει άμεσα να χάσει το μεγαλύτερο μέρος των ενεχύρων που διαθέτει για πράξεις νομισματικής πολιτικής».
Έτσι, ο
τότε πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποιούσε πως ακόμη και η επιδίωξη της
επιμήκυνσης θα οδηγούσε τη Φρανκφούρτη να τραβήξει την «πρίζα» της μηχανικής υποστήριξης, με συνέπεια την έξοδο από το ευρώ και την ανάγκη στροφής σε εγχώριο νόμισμα ώστε να αποφευχθεί ο ξαφνικός θάνατος των τραπεζών.
Ο κ. Τρισέ αναφέρει ότι μια αναπροσαρμογή του χρέους «θα
μπορούσε να πυροδοτήσει μεγάλες ζημίες για τις ελληνικές τράπεζες, οι
οποίες, απόντων επαρκών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίησή τους,
ενδεχομένως να χρειαστεί να αποκλειστούν από πράξεις νομισματικής
πολιτικής».
Πηγή: Iskra
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου