Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Reuters: Βαρύ στην τσέπη της ΕΚΤ πέφτει το Grexit.

 

 Σχόλιο: 

Ο υπουργoς Οικονομικων Γ. Βαρουφaκης, δhλωσε πρoσφατα oτι, η τυχoν αποχωρηση μας απo το ευρω και η επιστροφη της χωρας στο εθνικο της νομισμα θα έχει καταστροφικα αποτελεσματα. Πολυ καλα.

Δεν θα ηταν ομως καλλιτερα αν μας ελεγε και ποια ειναι τα επιχειρηματα που εχει και στηριζει αυτην την αποψη, ωστε  να υπαρξουν και οι καταλληλες απαντησεις της αντιθετης αποψης και ετσι να δοθει η ευκαιρια στον καθε πολιτη να μαθει, να κρινει και να αποφασισει μονος του τι ειναι καταστροφικο και τι οχι; 

Και επειδη δεν περιμενουμε απο τον κ.Βαρουφακη, οπως και από αλλους που ενστερνιζονται την ιδια αποψη με αυτον, να μας δωσουν απαντησεις, θεωρησαμε σωστο να παραθεσουμε μιαν  αναλυση του  Reuters, σχετικα με το τι σημαινει αποχωρηση της Ελαδας απο το ευρω!

Δε γινεται κάτι θα ξέρουν και αυτοί.!


Reuters
 Ζημίες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να επιφέρει στην ΕΚΤ μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Ο λογαριασμός αυτός θα είναι ανεξάρτητος από τις απώλειες που θα έχουν τα κράτη της ευρωζώνης από μια ελληνική χρεοκοπία.

Μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να επιφέρει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζημίες δισεκατομμυρίων, μια τρύπα που θα κληθούν να καλύψουν η Γερμανία και άλλα μέλη της ευρωζώνης, επισημαίνει ανάλυση του Reuters.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά η αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις έχει παρακινήσει την ΕΚΤ να εξετάσει τον αντίκτυπο πιθανού «Grexit» και να αποκαλύψει έναν πιθανότατα αρκετά μεγάλο λογαριασμό για την κεντρική τράπεζα.

Οποιεσδήποτε απώλειες θα είναι επιπρόσθετες από τα όποια χρέη δεν πληρώσει το ελληνικό δημόσιο και θα επιμερισθούν στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, καθώς η ΕΚΤ ανήκει από κοινού σε όλα τα μέλη της.

«Αν βγει μια χώρα, οι υπόλοιπες θα πρέπει να απορροφήσουν τα κόστη» υποστήριξε ο Σταύρος Ζένιος, ακαδημαϊκός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Αυτοί που θα μείνουν πίσω θα έχουν μεγαλύτερο βάρος. Οι ζημίες θα απορροφηθούν από τα υπόλοιπα κράτη μέλη, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Είναι σε θέση να αντέξουν το κόστος ;» υπογράμμισε ο ίδιος.

Το ακριβές μέγεθος του ρίσκου για την ΕΚΤ δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί, καθώς η απόσυρση της στήριξης στην Ελλάδα θα εγείρει μια σειρά από νομικά ζητήματα που θα χρειαστεί χρόνια να απαντηθούν, σημειώνεται στην ανάλυση του Reuters.

Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι η συνολική έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα ανέρχεται στα 104 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, στο οποίο περιλαμβάνονται τα 38 δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και από τον ELA της ΤτΕ ΕΛΛ -2,24%, αυξάνεται διαρκώς.

Ωστόσο το νούμερο αυτό δεν αντανακλά το πραγματικό μέγεθος της έκθεσης της ΕΚΤ στην Ελλάδα. Σε περίπτωση χρεοκοπίας θα υπάρξει ένα πλήγμα από την «υπερβολική έκθεση» (ovedraft) της Eλλάδας στο ευρωσύστημα μέσω του συστήματος πληρωμών «Target 2″.

Δεν υπάρχουν σχόλια: