Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Θα γίνει η Τουρκία το επόμενο Ιράκ;




Του Γ. Δουλάμη


Με το Κουρδικό εντός και εκτός Τουρκίας να βράζει και με τους Τούρκους Αλεβίτες να περιμένουν στη γωνία, ο Ερντογάν, ξεδιπλώνοντας τον από καιρό αποκαλυφθέντα δικό του φασιστικό εθνικοϊσλαμισμό, επέλεξε με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα να προχωρήσει σε ριζικές εκκαθαρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις, στο δικαστικό σώμα, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στα υπουργεία και σε κάθε παρακλάδι της διοίκησης, ακόμη και σε ιατρικά κέντρα.

Ένας φοβισμένος ανατολίτης αφέντης έχει αφήσει άφωνους εχθρούς και φίλους εντός και εκτός Τουρκίας και αξιοποιεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, που του επιτρέπει να πραγματοποιεί χωρίς την ελαχίστη αντίδραση αυτές τις απίθανες πολιτικές εκκαθαρίσεις δήθεν στο όνομα του λαού, τον οποίο ο ίδιος προτρέπει να βρίσκεται στις πλατείες και να εκδηλώνεται ως ασπίδα προστασίας του ηγέτη του υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής.
  
 Η φαιδρή πλευρά της υπόθεσης θυμίζει αρκετά τη Βόρειο Κορέα, όμως η ουσιαστική της πλευρά οδηγεί σε εκτιμήσεις που παραπέμπουν στο γειτονικό Ιράκ.
 
  Στην πραγματικότητα, το μέρα με τη μέρα όλο και πιο βαθύ κοινωνικό ρήγμα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για έναν εμφύλιο πόλεμο όταν η πολιτική συγκυρία και οι οικονομικές συνθήκες το συναποφασίσουν. Ήδη, τα τουριστικά έσοδα μειώνονται ραγδαίως και σκορπίζουν δυσαρέσκεια σε όσους ζουν από τον τουρισμό. Οι εξαγωγές στο πρώτο εξάμηνο μειώθηκαν 2,4%.

Το ότι μειώθηκαν και οι εισαγωγές στο ίδιο διάστημα 6,7%, με συνέπεια τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, δεν είναι απαραίτητα μια καλή εξέλιξη για μια κουρασμένη οικονομία, της οποίας ο ρυθμός επιβραδύνεται προσθέτοντας ανέργους σε ένα πολλαπλώς επιβαρυμένο κοινωνικό σύνολο.

Οι περαιτέρω προοπτικές της οικονομίας είναι περισσότερο από θολές, με την τουρκική λίρα και το χρηματιστήριο να έχουν πάρει τον κατήφορο και τους επενδυτές να στρέφουν αλλού την προσοχή τους συμβάλλοντας στη φυγή κεφαλαίων και κατευθύνοντας έτσι την από καιρό εύθραυστη τουρκική οικονομία σε μια σπειροειδή κάθοδο.
  
 Με τον Ερντογάν να ξηλώνει τα πάντα και να απειλεί Ευρωπαίους και Αμερικανούς, μετά και την απρόσμενη γι’ αυτούς ταπεινωτική στροφή του προς τη Ρωσία, η οποία καραδοκεί να εκμεταλλευτεί κάθε στραβοπάτημα ενός πολιτικά μελλοθάνατου, οι θεσμικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν κάθε λόγο να ρίξουν νερό στον μύλο, που κατά την εκτίμησή τους θα μπορούσε να τους απαλλάξει από ένα ενοχλητικό στοιχείο της παρέας, το οποίο με κάθε ευκαιρία τους απειλεί και τους εκβιάζει ή ενισχύει αντίπαλες παρατάξεις στα πολεμικά μέτωπα στη Συρία και στο Ιράκ.
   
Η πορεία που ακολουθεί αυτές τις μέρες η Τουρκία διχάζει ταχύτατα την τουρκική κοινωνία, την βάζει όμως και σε σοβαρές σκέψεις, οι οποίες ενδέχεται να δημιουργήσουν ποικίλες και ίσως πρωτόγνωρες αντιδράσεις που μπορεί να καταλήξουν σε συγκρούσεις σε ολόκληρη τη χώρα λαμβανομένου υπόψη ότι η Τουρκία έχει «μολυνθεί» και από την κατάρρευση των τζιχαντιστών στη γειτονιά της.
  
 Με δεδομένη την αγριότητα την οποία υπέστησαν οι απλοί στρατιώτες «πραξικοπηματίες» από φανατισμένα πλήθη, μπορεί κανείς να φαντασθεί το σκηνικό τρόμου το οποίο ενδέχεται να δημιουργηθεί.
  
 Αν πρόσθετα υπάρξει αξιοποίηση της κατάστασης από τους Κούρδους, τουλάχιστον στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, για να προωθήσουν το απελευθερωτικό τους κίνημα, η κατάσταση θα εξελιχθεί σε χάος και τότε δεν θα είναι μόνον οκτώ αυτοί που θα επιλέξουν να καταφύγουν στην Ελλάδα. Από έναν πληθυσμό που πλησιάζει τα ογδόντα εκατομμύρια κατοίκους, ο αριθμός των δυνητικών προσφύγων με προορισμό την Ελλάδα θα κάνει τον αριθμό των μεταναστευτικών ορδών που την έπληξε το 2015 να φαντάζει μικρός.
 
  Αυτοί που ιππεύουν σήμερα το καλάμι της εξουσίας στην Ελλάδα, αντί να ασχολούνται με το σε τι είδους ξενοδοχεία μπορούν να μένουν τα μέλη των κυβερνητικών αποστολών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ας ασχοληθούν με την προετοιμασία της δικής μας χώρας για το χειρότερο – δηλαδή για το επερχόμενο οικονομικό χάος συνοδευόμενο από τα μαύρα σύννεφα που πυκνώνουν ανατολικά της




Δεν υπάρχουν σχόλια: