Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

«Γεράκια» από τη μια, Τραμπ από την άλλη και ….η γεωπολιτική θέση της Χώρας μας.



Του Δημήτρη Κυπριώτη

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής αλλά και εν πολλοίς της εθνικής ασφάλειας για την Πατρίδα μας, τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Κάθε άλλο θα λέγαμε. Και αυτό το επισημαίνουν οι έμπειροι επί των διπλωματικών και στρατηγικών αναλύσεων, με διάφορα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα.

Λόγου χάρη επισημάνσεις γίνονται για τις κυβερνήσεις του Μπαρίκ Ομπάμα και αναφέρονται  στις πολιτικές γερακιών, τόσο στην υπόθεση της Ουκρανίας και  της Λιβύης, αλλά και στις σχέσεις της με τη Ρωσία και στην Εγγύς Ανατολή.

Στην περίπτωση λοιπόν που στις εκλογές είχε υπερισχύσει η Χίλαρι Κλίντον, τότε η κυβέρνηση της «αριστεράς» του κ. Τσίπρα, το πιο φυσιολογικό που  θα έπρεπε να περιμένει, θα ήταν μια σκληρή πολιτική της κυρίας Προέδρου  στη διεθνή σκηνή, η οποία με τη σειρά της θα είχε την αμέριστη συμπαράσταση, υποστήριξη και συνεργασία με τα γεράκια του State Department αλλά και του Πενταγώνου. Όμως και η αξιωματική αντιπολίτευση τα ίδια θα περίμενε.

Το περίεργο τώρα είναι ότι,  στην ελληνική γεωπολιτική δεν είναι τίποτα σαφές. Όμως η Αθήνα έχει κάθε λόγο να στέκεται έναντι της μετεκλογικής αμερικανικής κατάστασης ευνοϊκά, αφού υπάρχει στον προεκλογικό λόγο του Τραμπ η συμφωνία  με τον Πούτιν για την υπόθεση της Συρίας, και της Ευρώπης.

Αυτό όμως δεν οδηγεί υποχρεωτικά σε πρόβλεψη για  θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα αλλά και για  την εξωτερική πολιτική που θα εφαρμόσει ο νέος Πρόεδρος. Εκείνο όμως που έχει μεγάλη σημασία για τη Χώρα μας, είναι αν υπάρχουν απαντήσεις, σε μια σειρά κρίσιμα ερωτήματα, όπως πχ. Θα αλλάξουν στοιχεία της αμερικάνικης γεωστρατηγικής και  της αντίστοιχης Νατοϊκής; Θα υπάρξουν αλλαγές στις σχέσεις με τη Ρωσία(αν και σήμερα ανακοινώθηκε το μπλοκάρισμα του μη ανοίγματος των αγορών από τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς) ;   

Και ακόμη:
Τι θα σήμαιναν  για την Ελλάδα  αυτές οι αλλαγές για τα Ελληνοτουρκικά στο Αιγαίο και γενικότερα στην Ανατολική  Μεσόγειο; Και ακόμη ένα καίριο ερώτημα. Θα συγκρουστεί τελικά ο νέος Πρόεδρος Τραμπ με τον Ερντογάν; Και ακόμη κάτι σοβαρό. Πως πρόκειται να διαχειριστεί ο νέος πρόεδρος το ζήτημα του στρατηγικού ελέγχου που ήθελε να διατηρήσει  η πολιτική Ομπάμα-Χίλαρι στη γραμμή από τα Στενά έως το Σουέζ;

Είναι  γεγονός ότι  η νίκη του «πορτοκαλί» Τραμπ, έφερε παντού στη διεθνή σκηνή τα πάνω- κάτω και όλα αυτά δεν αμφισβητούνται!.


Δεν υπάρχουν σχόλια: