Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Επί 12ωρο μένει... άφωνη η «Φωνή της Ελλάδας»

ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΤΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ


Θύμα στον βωμό των ανεξέλεγκτων περικοπών και της (σε κάποιες περιπτώσεις κακώς σχεδιασμένης και κοντόθωρης) λιτότητας έμελλε να πέσει, μεταξύ άλλων, και η ραδιοφωνική "Φωνή της Ελλάδας" στο εξωτερικό.

Επί 12ωρο μένει... άφωνη η «Φωνή της Ελλάδας»

Θύμα στον βωμό των ανεξέλεγκτων περικοπών και της (σε κάποιες περιπτώσεις κακώς σχεδιασμένης και κοντόθωρης) λιτότητας έμελλε να πέσει, μεταξύ άλλων, και η ραδιοφωνική "Φωνή της Ελλάδας" στο εξωτερικό. Αρχής γενομένης από τις 3 Οκτωβρίου, το εν λόγω πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας το οποίο απευθύνεται στον απόδημο ελληνισμό και ακούγεται εδώ και επτά δεκαετίες σε ολόκληρο τον κόσμο, έπαψε να εκπέμπει στα βραχέα κύματα από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα κάθε ημέρας.

Υπεύθυνες για την εν λόγω δωδεκάωρη, καθημερινή "σιγή ασυρμάτου" θεωρούνται η έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού καθώς και η έλλειψη πόρων (μη δυνατότητα καταβολής αμοιβών στους εργαζομένους).

Δεδομένων των παραπάνω, ένα από τα ιστορικότερα (ξεκίνησε να εκπέμπει το 1940) προγράμματα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας έχει φτάσει πλέον στο σημείο να αποδυναμώνεται και να χάνει τη... φωνή του εκτός των ελληνικών συνόρων. Κι αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία οι γείτονές μας (τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Σκοπιανοί) κινούνται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, ενισχύοντας την παρουσία τους στα βραχέα αλλά και γενικότερα στο ραδιόφωνο ακόμη και με ελληνόφωνες εκπομπές (για του λόγου το αληθές αρκεί μια επίσκεψη σε ραδιοφωνικούς ιστοτόπους όπως ενδεικτικά οι: www.brtk.net , www.radyoiz.com/yunanca.htm , Voden Makedonsko Radio και http://3ma-cedonianculture.listen2myradio.com).
 
Ο δεσμός με την ομογένεια

Να σημειωθεί πως η "Φωνή της Ελλάδας" απευθύνεται σε περίπου 7 εκατ. Ελληνες παγκοσμίως (απόδημους, φοιτητές, ναυτικούς, διπλωμάτες κ.ά.) μεταδίδοντας τις εξελίξεις από την πατρίδα (με το μεγαλύτερο βάρος να δίνεται στα εθνικά θέματα) αλλά και από την ομογένεια με την οποία άλλωστε διατηρεί στενούς δεσμούς (επικοινωνιακούς και πολιτιστικούς).

Μέσω των βραχέων κυμάτων, η "Φωνή της Ελλάδας" μπορεί να προσεγγίζει χωρίς κόστος τους Ελληνες ναυτικούς, τους Ελληνες ταξιδιώτες, τους Ελληνες που ζουν στις πόλεις και τα χωριά της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, καθώς και όλους όσοι είναι διασκορπισμένοι στις πέντε ηπείρους και δεν χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες.

Επιπλέον, μέσω δορυφόρου και διαδικτύου (www.ert.gr/voiceofgreece ) μπορεί να απευθύνεται στις νεότερες ηλικίες ενώ συνολικά, η εν λόγω "Φωνή" εκπέμπει σε δώδεκα γλώσσες.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η καθημερινή 12ωρη διακοπή του εν λόγω προγράμματος προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες ακροατών από ολόκληρο τον κόσμο, διαμαρτυρίες τις οποίες μετέφερε στην ελληνική Βουλή (στα μέλη της διακομματικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς) η Γιάννα Τριανταφύλλη, επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνών Ραδιοφωνικών Εκπομπών της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: