Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΔΥΟ ΕΞΑΙΣΙΑ ΑΡΘΡΑ ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΞ ΙΣΟΥ ΥΠΕΡΟΧΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ


  ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ: ''Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ''

 Τον έχουν χαρακτηρίσει «Αϊνστάιν της γλωσσολογίας», «Δαρβίνο της εποχής μας» και «κορυφαίο διανοούμενο του κόσμου». Είναι ένας από τους σημαντικότερους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που του έδωσε και τον χαρακτηρισμό «ο αντιαμερικανός εξτρεμιστής», τον οποίο χρησιμοποιούν κυρίως οι Αμερικανοί. Η θεμελιώδης πλέον «Ιεραρχία Τσόμσκι», την οποία περιέγραψε το 1956, τον έχει καθιερώσει και ως έναν από τους σημαντικότερους γλωσσολόγους όλων των εποχών. Και όμως, παρ' ότι έχεις όλα αυτά στο μυαλό σου όταν πηγαίνεις να τον συναντήσεις, ο 83χρονος Νόαμ Τσόμσκι είναι τελικά ακόμη πιο επιβλητικός και εντυπωσιακός από τη φήμη του.

Ο Νόαμ, όπως τον αποκαλούν όλοι στο ΜΙΤ, πηγαίνει κάθε ημέρα στο γραφείο του, στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας. Εκεί βρεθήκαμε στις 3.00 το μεσημέρι, 15 λεπτά νωρίτερα από το ραντεβού μας. Η Μπεβ Στολ, η βοηθός του, μας άνοιξε την πόρτα του προθαλάμου του γραφείου του. Είναι αυτή που κανονίζει τα πάντα για εκείνον με κάθε λεπτομέρεια: «Σε πέντε λεπτά θα μπείτε στο γραφείο του, ετοιμαστείτε και ο καθηγητής θα είναι μαζί σας στην ώρα του».

Ένα γραφείο γεμάτο βιβλία παντού. Στην τεράστια βιβλιοθήκη όλα είναι τοποθετημένα σε ράφια με γραμμένη από κάτω την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Μια κατηγορία, όμως, ενώ έχει ετικέτα, είναι εντελώς κενή από βιβλία: «Intelligence». Σε κεντρικό σημείο υπάρχει μια τεράστια φωτογραφία του Μπέρτραντ Ράσελ και από κάτω γραμμένη η φράση με την οποία ξεκινά η αυτοβιογραφία του και προφανώς εκφράζει και τον Τσόμσκι: «Τρία πάθη, απλά, αλλά κατακλυσμιαία, εξουσιάζουν τη ζωή μου: Η λαχτάρα για αγάπη, η αναζήτηση της γνώσης και η ανυπόφορη θλίψη για τα βάσανα του ανθρώπινου είδους». 
 
Καθήσαμε σε ένα τραπέζι στο μέσον του γραφείου του, και ο Τσόμσκι κάθησε ακριβώς δίπλα μας. Ευτυχώς, γιατί εκτός του ότι είναι συναρπαστικό να τον έχεις κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής, είναι γνωστό ότι μιλάει πάρα πολύ σιγά. Εκτός όλων των άλλων, φημίζεται και για την απίστευτη μνήμη του, θυμάται απλώς τα πάντα, κάτι που δεν το αρνείται και ο ίδιος: «Ναι, θυμάμαι πολλά πράγματα, αλλά μερικές φορές είναι λίγο βασανιστικό, επειδή οι άλλοι συνήθως δεν θυμούνται». Μπορεί με μεγάλη ευκολία να πηγαίνει από το ένα θέμα στο άλλο σαν να «τραβάει» μέσα στο μυαλό του συρτάρια με γνώσεις και πληροφορίες. Άκουγε κάθε ερώτησή μας σκυφτός, κοιτώντας προς τα κάτω, και μόλις τελειώναμε σήκωνε αμέσως το βλέμμα του και έδινε την απάντησή του κοιτώντας μας κατάματα μέχρι τέλους.

Πάντως ο Τσόμσκι έκανε την πρώτη ερώτηση: «Αλήθεια, τι γίνεται στην Ελλάδα; Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

Ετοιμαζόμαστε να καταστρέψουμε την παγκόσμια οικονομία. Ετσι μας λένε. Όμως η Ελλάδα που είναι λιγότερο από το ένα χιλιοστό της παγκόσμιας οικονομίας θα καταστρέψει όλη την υφήλιο; Δεν είναι γελοίο αυτό;

«Πιστεύω ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: η Ευρωπαϊκή Eνωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ ασχολούνται με το να καταστρέψουν την Ελλάδα και υπάρχει σχέδιο για αυτό. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, και η Ελλάδα από μόνη της έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα. Αυτά που προτείνει η τρόικα, όμως, κάνει αυτά τα προβλήματα πολύ χειρότερα και αδύνατον να λυθούν. Σχεδιάζουν και προτείνουν πολιτικές οι οποίες δεν οδηγούν στην οικονομική ανάπτυξη και στη λύση του προβλήματος και γι' αυτό όσο προχωρούν τα μέτρα θα φέρνουν λιγότερη ελπίδα και άρα μεγαλύτερη απελπισία στον κόσμο».

Και τι θα κερδίσουν οι λεγόμενες «αγορές» από την καταστροφή της Ελλάδας;

«Ξέρετε, αυτό που ονομάζουν "αγορές", δεν είναι κάτι ακαθόριστο. Είναι οι μεγάλες τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο. Γερμανικές, γαλλικές και εμμέσως αμερικανικές τράπεζες. Η τραπεζική κοινότητα, λοιπόν, είναι αυτή που θέλει να αποπληρωθεί. Δεν τους ενδιαφέρει το τίμημα».

Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρουν στο τέλος;

«Ήδη πληρώνονται εδώ και πολλά χρόνια. Έπαιρναν πάντα και παίρνουν ακόμη αυτό που θέλουν, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ίσως είναι η καταστροφή της Ελλάδας. Η κατάσταση δεν είναι ανάλογη, αλλά υπάρχουν δύο παραδείγματα χωρών, όπως η Αργεντινή και η Ισλανδία, που δεν υπάκουσαν και πλέον πηγαίνουν καλά. Ωστόσο αυτές οι δύο χώρες είχαν το δικό τους νόμισμα, μπορούσαν να πουν "δεν δεχόμαστε τους νόμους του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος" και είχαν τη δυνατότητα να κινηθούν αλλιώς. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό, αφού δεν έχει το δικό της νόμισμα»



 ΤΟ ΛΙΚΝΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Η ΕΛΛΑΔΑ, ΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

 του Μαρκ Μαζάουερ*

Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα, καθώς το κοινοβούλιό της ψήφισε ένα διχαστικό πακέτο μέτρων λιτότητας το οποίο θα μπορούσε να έχει κρίσιμες επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Ισως προκαλεί έκπληξη που αυτή η μικρή άκρη της χερσονήσου των Βαλκανίων συγκεντρώνει τόση προσοχή.

Σκεφτόμαστε συνήθως την Ελλάδα ως την πατρίδα του Πλάτωνα και του Περικλή, με την πραγματική της σημασία να βρίσκεται βαθιά στην αρχαιότητα.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που για να κατανοήσεις το μέλλον της Ευρώπης χρειάζεται να στραφείς μακριά από τις μεγάλες δυνάμεις στο κέντρο της ηπείρου και να κοιτάξεις προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην Αθήνα.

Τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης της Ευρώπης.

Στη δεκαετία του 1820, στη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία από την οθωμανική αυτοκρατορία, η Ελλάδα έγινε ένα πρώιμο σύμβολο δραπέτευσης από τη φυλακή της αυτοκρατορίας.

Για τους φιλέλληνες, η παλιγγενεσία της αποτελούσε τον πιο ευγενή αγώνα. “Στο μεγάλο πρωινό του κόσμου”, έγραψε ο Σέλεϊ στο ποιημά του “Ελλάς”, “το μεγαλείο της Ελευθερίας τινάχθηκε και έλαμψε! “

Η νίκη θα σήμαινε τον θρίαμβο της ελευθερίας όχι μόνο επί των Τούρκων αλλά και επί όλων των δυναστών που κρατούσαν υπόδουλους τόσο πολλούς Ευρωπαίους.

Γερμανοί, Ιταλοί, Πολωνοί και Αμερικανοί έτρεξαν να πολεμήσουν υπό την γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας για χάρη της δημοκρατίας.

Και μέσα σε μια δεκαετία, η χώρα κέρδισε την ελευθερία της.

Στη διάρκεια του 20ου αιώνα ο ριζοσπαστικός νέος συνδυασμός της συνταγματικής δημοκρατίας και του εθνικισμού που ενσάρκωσε η Ελλάδα εξαπλώθηκε στην ήπειρο και κορυφώθηκε στην “ειρήνη που τερμάτισε κάθε ειρήνη” στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τρεις αυτοκρατορίες, η οθωμανική , εκείνη των Αψβούργων και η ρωσική, κατέρρευσαν και αντικαταστάθηκαν από έθνη-κράτη.

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα άνοιξε και πάλι τον δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης. Μόνο που τώρα ήταν η σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας που βγήκε στο προσκήνιο.

Σε έναν κόσμο εθνικών κρατών, εθνοτικές μειονότητες όπως ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ελλάδας και οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Μικράς Ασίας ήταν μια συνταγή για διεθνή αστάθεια.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, Έλληνες και Τούρκοι ηγέτες αποφάσισαν να ανταλλάξουν τους μειονοτικούς πληθυσμούς τους, εκτοπίζοντας περί τα δύο εκατομμύρια χριστιανούς και μουσουλμάνους προς χάριν της εθνικής ομοιογένειας.

Η ελληνο – τουρκική ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν η μεγαλύτερη οργανωμένη μετακίνηση προσφύγων στην ιστορία μέχρι τότε και μοντέλο που οι ναζιστές και άλλοι θα το επικαλούνταν αργότερα για να εκτοπίσουν ανθρώπους στην ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία.

Είναι ειρωνικό, λοιπόν, που η Ελλάδα ήταν επίσης στην πρωτοπορία της αντίστασης στους ναζιστές. Τον χειμώνα του 1940-41, ήταν η πρώτη χώρα που αντεπιτέθηκε αποτελεσματικά κατά των δυνάμεων του Άξονα, ταπεινώνοντας τον Μουσολίνι στον ελληνο – ιταλικό πόλεμο, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη επευφημούσε την Ελλάδα.

Και πολλοί χειροκρότησαν πάλι λίγους μήνες αργότερα όταν ένας νεαρός αριστερός αντιστασιακός ονόματι Μανώλης Γλέζος, σκαρφάλωσε στην Ακρόπολη ένα βράδυ με έναν φίλο και κατέβασαν τη σημαία με την σβάστικα που οι Γερμανοί είχαν πρόσφατα υψώσει.

Σχεδόν 70 χρόνια αργότερα, η ελληνική αστυνομία θα έριχνε δακρυγόνα στον κ. Γλέζο, ο οποίος διαδήλωνε κατά του προγράμματος λιτότητας. Αλλά στο τέλος, η Ελλάδα υπέκυψε στη γερμανική κατοχή.

Η κυριαρχία των ναζιστών έφερε μαζί της την πολιτική κατάρρευση, την μεγάλη πείνα, και μετά την απελευθέρωση, την βύθιση της χώρας σε έναν εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στις κομμουνιστικές και τις αντικομμουνιστικές δυνάμεις.

Μόλις λίγα χρόνια μετά την ήττα του Χίτλερ, η Ελλάδα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της ιστορίας, ως μέτωπο του Ψυχρού Πολέμου.

Το 1947, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν χρησιμοποίησε τον κλιμακούμενο εμφύλιο στην Ελλάδα για να πείσει το Κογκρέσο να στηρίξει το Δόγμα Τρούμαν και την ειρηνική δέσμευση αμερικανικών πόρων για τον αγώνα κατά του Κομμουνισμού και την ανοικοδόμηση της Ευρώπης.

Ανυψωμένη ξαφνικά σε έναν διατλαντικό αγώνα, η Ελλάδα συμβόλιζε τώρα μια πολύ διαφορετική Ευρώπη – μία Ευρώπη που είχε αυτοκαταστραφεί, και που ο μόνος δρόμος εξόδου από την ανέχεια των μέσων της δεκαετίας του 1940 ήταν ως μικρότερος εταίρος της Ουάσινγκτον.

Καθώς τα δολάρια άρχισαν να ρέουν, Αμερικανοί σύμβουλοι έλεγαν στους Έλληνες πολιτικούς τι να κάνουν και αμερικανικές βόμβες ναπάλμ έκαιγαν τα ελληνικά βουνά καθώς οι κομμουνιστές αντάρτες τρέπονταν σε φυγή.

Η πολιτική και οικονομική ένωση της Ευρώπης υποτίθεται ότι θα έβαζε τέλος στις αδυναμίες και την εξάρτηση της διχοτομημένης ηπείρου. Και εδώ η Ελλάδα έγινε σύμβολο μιας νέας φάσης στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Η πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1974 δεν έφερε στη χώρα μόνο την πλήρη ένταξη σε αυτό που θα γινόταν η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Προανήγγειλε επίσης (μαζί με τη μετάβαση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στη δημοκρατία την ίδια εποχή) το παγκόσμιο κύμα εκδημοκρατισμού της δεκαετίας του 1980 και του ’90, πρώτα στη Νότια Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία και μετά στην Ανατολική Ευρώπη.

Και έδωσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση την όρεξη για διεύρυνση και τη φιλοδοξία να εξελιχθεί από ένα μικρό κλαμπ πλούσιων δυτικοευρωπαϊκών κρατών σε φωνή για ολόκληρη την προσφάτως εκδημοκρατισμένη ήπειρο, η οποία εξαπλώθηκε κατά πολύ στο νότο και την ανατολή.

Και τώρα, σήμερα, αφ’ ότου έσβησε η ευφορία της δεκαετίας του ’90 και μια νέα ταπεινοφροσύνη χαρακτηρίζει τους Ευρωπαίους, ο κλήρος πέφτει και πάλι στην Ελλάδα ως χώρας η οποία θα προκαλέσει τους μανδαρίνους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα θέσει το ερώτημα: “ποιό θα είναι το μέλλον της ηπείρου;”.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποτίθεται ότι θα ένωνε μια κατακερματισμένη Ευρώπη, ότι θα ενίσχυε τις δημοκρατικές της δυνατότητες και ότι θα μεταμόρφωνε την ήπειρο σε μια ανταγωνιστική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή.

Είναι ίσως ταιριαστό που ένα από τα αρχαιότερα και πιο δημοκρατικά έθνη – κράτη της Ευρώπης βρίσκεται στην καινούργια εμπροσθοφυλακή, όσων θέτουν εν αμφιβόλω όλα αυτά τα επιτεύγματα.

Γιατί είμαστε όλοι μικρές δυνάμεις τώρα, και για άλλη μια φορά η Ελλάδα πολεμάει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το μέλλον.

* Ιστορικός και συγγραφέας, καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ”ΤΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS”




Συνέντευξη του καθηγητή του Howard Νίκου Σταύρου στην εκπομπή “Ανιχνεύσεις”  09.11.11 στην ΕΤ3


http://www.youtube.com/watch?v=rL6ZK1ACj-o



Δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης:
Πως βλέπετε τα πράγματα και πως τα αποτιμάτε;

Καθηγητής Νίκος Σταύρου:
Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει διεθνείς επιπλοκές δυστυχώς οι κυβερνήσεις έχουν μετατραπεί σε προσωρινούς τοποτηρητές των μεγάλων συμφερόντων. Η Ελλάδα εκλήθει  την τελευταία εβδομάδα να αναστείλει τουλάχιστον για ένα χρόνο τη δημοκρατία της, ώστε να μην επηρεάσει τις εκλογές των ΗΠΑ και του Σαρκοζί στη Γαλλία. Τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά κι αυτό δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, διότι έχουμε την περίπτωση μετατροπής όλων των οικονομικών συνισταμένων σε τσιπς για τη ρουλέτα που λέγεται χρηματαγορά.
Έχουν μετατρέψει τα πάντα και τους πάντες σε καταναλωτές και δανειζόμενους και έχουν μετατρέψει κοινωνίες αντί για κοινωνίες εθνών σε κοινωνίες δουλοπαροίκων της εποχής της τεχνολογίας. Η Ελλάδα είναι το πρώτο εργαλείο που χρησιμοποιούμε από εδώ πέρα για τη διάσπαση του ευρώ και αυτό ουσιαστικά μπορώ να το πω ξεκάθαρα, δεν είναι πολύ άσχημο για την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη να επανακτήσει τη νομισματική της εθνική κυριαρχία. Εφ όσον δεν κάνει αυτό η Ελλάδα θα είναι συνεχώς υπό την επίβλεψη της τρόικας ή κάποιων παρομοίων της στο μέλλον. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε δημοσιονομική πολιτική  που να γίνεται σε ένα μέρος και κοινωνική πολιτική που να γίνεται σε άλλο μέρος και αυτά τα δύο να συναντιούνται  κάπου. Πρέπει να θυμόμαστε ότι στις αρχές κάθε αιώνα, από τον 17ο αιώνα και μετά έχουμε ριζικές μεταλλαγές. Έχουμε δημιουργήσει στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μια τάξη συστηματικών κλεπτών δημοσίου πλούτου και μετατρέψανε τους πολίτες σε φορολογουμένους και μετατρέψανε τον  εαυτό τους σε πανίσχυρους χρηματιστές, οι οποίοι έχουν μετατρέψει τις κυβερνήσεις σε απλούς αστυνομικούς για να προστατεύουν τον πλούτο τους. Παραδείγματος χάριν, περιμέναμε τον κ. Ομπάμα να φέρει αλλαγές στις ΗΠΑ, έγινε πρόεδρος με το σύνθημα αλλαγή. Τι αλλαγές έγιναν; Οι χρηματιστές της Wall Street, στην περίοδο των 2 ½ ετών του κ. Ομπάμα, έχουν βγάλει διπλάσια λεφτά, απ όσα έβγαλαν στη περίοδο της οκταετίας του κ. Μπους. Αυτό δεν λέγεται αλλαγή. Οι κοινωνίες βρίσκονται υπό  συνεχή απειλή μετατροπής τους σε ένα αυτοκρατορικό σύστημα, το οποίο διευθύνεται από τραπεζιτικούς παράγοντες και αστυνομεύεται από εθνικά όρια.

Δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης:
Επειδή παρακολουθείτε στενά αυτά που στην Ελλάδα καλούμε εθνικά της θέματα, πιστεύετε ότι με τις εξελίξεις που εισπράττετε εκεί στις ΗΠΑ, ότι διακυβεύεται κάτι μείζον εν μέσω κρίσης, γιατί όταν είσαι σε μια κρίση είναι ευκολότερο να σε πλαγιοκοπήσει ο άλλος ή είναι μια συγκυρία ενδεχομένως ευνοϊκή γι αυτά τα ζητήματα;

Καθηγητής Νίκος Σταύρου:
Κοιτάξτε η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση και η κρίση θα γίνει πιο μεγάλη σε όλα τα επίπεδα, εφ όσον παραμένει με την ελπίδα ότι θα τη σώσουν οι Ευρωπαίοι και οι μεγάλοι παράγοντες. Η Ελλάδα κατά τη γνώμη μου έπρεπε να κηρύξει χρεοκοπία πριν  ένα χρόνο, αυτό άλλωστε το έχω γράψει και το έχω πει επανειλημμένως. Η Ελλάδα δε χρωστάει ούτε πεντάρα σε έθνη κράτη στη Γαλλία στη Γερμανία. Χρωστάει σε τραπεζίτες. Οι τραπεζίτες επένδυσαν χρήματα στην Ελλάδα σε ομόλογα και έπρεπε να αναλάβουν οι ίδιοι το ρίσκο που αναλαμβάνουμε και μείς στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Δεν τους χρωστάμε τίποτα. Χρωστούσε δηλαδή  – είχε τη διαφορά μεταξύ εισοδήματος και χρέους 260 δισεκατομμύρια ευρώ, τώρα 385. Δηλαδή τι γίνεται εκεί πέρα;
Βάλαμε και δεχτήκαμε τρεις εκτιμητές της αξιοπιστίας κρατών και πολιτών,MOODY’S, STANDART AND POORS, FISCHER. Αυτοί οι τρεις εκτιμητές είναι δημιουργήματα των τραπεζών. Τι ακριβώς θα γινόταν παραδείγματος χάριν εάν η MOODY’S δεν υποβιβάζει την αξιοπιστία της Ελλάδος ή την αξιοπιστία των ΗΠΑ; Και ποιοι τις ελέγχουν αυτές; Η MOODY’S παραδείγματος χάριν ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο αμερικανό Warren Buffet. Δηλαδή έχουμε: οι τράπεζες εκτιμούν  τα κράτη και τους πολίτες για να τους δανείσουν χρήματα χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση οι ίδιοι να λάβουν τα μέτρα τους ή να κερδίσουν, να χάσουν σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες που αυτοί προωθούν – ανοικτή αγορά – Δεν έχουμε όμως ανοικτή αγορά, έχουμε σοσιαλισμό των ανωτέρων και των ανωτάτων οικονομικών στρωμάτων. Εκείνοι παίρνουν τα κέρδη και ο φορολογούμενος παίρνει τους φόρους. Δηλαδή πηγαίνουμε προς μια εξέλιξη, όπου μετατρέπονται οι πάντες σε καταναλωτές επί πιστώσει και σε δουλοπάροικους εποχής υψηλής τεχνολογίας. Άλλωστε το κράτος έχει χάσει πλέον τον έλεγχο  αυτών των τεραστίων συμφερόντων, γι αυτό ακριβώς λέγω ότι είναι ανάγκη για την Ελλάδα να επανέλθει – να επανακτήσει κάπως την εθνική της κυριαρχία διαφορετικά ότι μιλάμε για καταστροφές. Η Ελλάδα βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση κατά τη γνώμη μου απ ότι ήταν στον πόλεμο του 1940 – 45. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διαιωνιστεί. Δεν μπορεί η κυβέρνηση της Ελλάδας να μετατραπεί σε αστυνόμο των τραπεζών της Ευρώπης και των ΗΠΑ....


Ευχαριστούμε τους καθηγητές Noam Chomsky, Mark Mazower και Νίκο Σταύρου και θα επιδιώξουμε μια στενή επικοινωνία μαζί τους καθώς και μ’ εκείνους τους ανθρώπους της διανόησης που διακατέχονται από ανιδιοτέλεια και από αισθήματα δικαίου. Θα τους ενημερώσουμε αναλυτικά για τους αγώνες του Ελληνικού λαού και κυρίως ότι ο Έλληνας μάχεται να ανακτήσει την εθνική του κυριαρχία, που έχει απολεσθεί πλήρως λόγω της εκχώρησης της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής σε αλλότρια και σκοτεινά κέντρα της διεθνούς τοκογλυφίας και του χρηματιστικού κεφαλαίου. 
Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του  πρωθυπουργού του Καναδά, ο οποίος έβαλε τη χώρα του σε τροχιά ανάπτυξης, στην εναρκτήρια ομιλία του στο κοινοβούλιο το 1935 όπου είχε επισημάνει πως: Άπαξ ένα έθνος  εκχωρήσει τον έλεγχο του νομίσματος του και της πίστωσης, δεν έχει καμία σημασία ποιος θεσπίζει τους νόμους του κράτους. Η τοκογλυφία άπαξ και επικρατήσει θα συντρίψει οποιοδήποτε έθνος. Μέχρι να επανέλθει ο έλεγχος του νομίσματος και της έκδοσης χαρτονομίσματος και της πίστωσης στην κυβέρνηση και αναγνωρισθεί ως η πιο περίοπτη και ιερή ευθύνη, όλες οι συζητήσεις για εθνική ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία του κοινοβουλίου και της δημοκρατίας είναι ανώφελες και μάταιες. Αυτά είπε διότι η τράπεζα του Καναδά ήταν ιδιωτική και αμέσως την κρατικοποίησε και εξέδωσε το δικό του νόμισμα.
Σε αντιδιαστολή με αυτά που ο εβραίος τοκογλύφος Mayer Amschel Rothschild  είχε δηλώσει το 1790 από την ιδιωτική κεντρική τράπεζα του στην Φρανκφούρτη:  Επιτρέψτε μου να εκδίδω και να ελέγχω τα χρήματα ενός έθνους και δεν με νοιάζει ποιος γράφει τους νόμους.

Την ίδια ακριβώς γνώμη με τον William Lyon Mackenzie King έχουν οι κορυφαίοι καθηγητές  οικονομίας σ’ όλο τον κόσμο, που δεν διαπλέκονται, ο νομπελίστας Paul Krugman και άλλοι.

Ανδρέας Γιαννουλόπουλος
Καρδιολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια: