Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Το παρασκήνιο μιας "συγγνώμης".Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Γιατί ζήτησα συγγνώμη στον Ερντογάν!

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Ο Τούρκος αρθρογράφος/αναλυτής Murat Yetkin περιγράφει στην τουρκική HURRIYET το παρασκήνιο της επικοινωνίας Νετανιάχου – Ερντογάν υπό τις παραινέσεις Ομπάμα ενώ αναφέρεται και σε ποιες περιπτώσεις οι πολιτικές ισορροπίες πρόκειται να αλλάξουν μετά την επαναπροσέγγιση των δύο κρατών.

«Στις 22 Μαρτίου στις 16.00 το μεσημέρι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε απευθείας τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και μετά από ολιγόλεπτη συζήτηση έδωσε το ακουστικό στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι δύο πρωθυπουργοί αποφάσισαν το Ισραήλ να απολογηθεί για το επεισόδιο στο πλοιάριο Mavi Marmara καθώς και να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων. Παράλληλα το Ισραήλ θα χαλαρώσει τον αποκλεισμό στη λωρίδα της Γάζας, ενώ η Τουρκία θα διαμεσολαβήσει στην εξεύρεση λύσης στο θέμα με τους Παλαιστίνιους. Στο τέλος της συνομιλίας των δύο ο Ομπάμα φανερά ικανοποιημένος ξαναπήρε το τηλέφωνο και είπε στον Ερντογάν: «Θα τα πούμε σύντομα» εννοώντας την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο».

Σύμφωνα με τον Murat Yetkin, το σημείο που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση είναι το γεγονός ότι η Ισραηλινή απολογία ήρθε μερικές μόλις ώρες μετά την πρωτοβουλία Ερντογάν να ξεκινήσει διάλογο με τους Κούρδους του PKK, με εκείνους να προχωρούν σε κατάπαυση πυρός. Ουσιαστικά αφήνεται να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ προσέφεραν στις δύο χώρες ανταλλάγματα κάτω από το τραπέζι για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη συμφωνία.

«Η συγκεκριμένη συμφωνία θα αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες στην περιοχή και θα υπάρξουν επιπτώσεις στο θέμα της Συρίας, του Ιράν, του Ιράκ αλλά και ενδεχομένως στο Κυπριακό» καταλήγει!



Εξηγήσεις μέσω των social media έδωσε πριν λίγο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για το ότι αποφάσισε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τον Τούρκο ομόλογό του για όσα διαδραματίστηκαν το 2010 στην επιχείρηση των Ισραηλινών κομάντο στο πλοιάριο Mavi Marmara με αποτέλεσμα το θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η προσπάθεια επαναπροσέγγισης είχε διάρκεια τριών ετών υπό την πίεση των ΗΠΑ. Ωστόσο διευκρίνισε ότι ο βασικός λόγος που αποφάσισε να πάρει την συγκεκριμένη απόφαση είναι το θέμα της Συρίας. Σύμφωνα με τον ίδιο το καθεστώς Άσαντ καταρρέει και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος όπλα μαζικής καταστροφής να «περάσουν» στα χέρια τρομοκρατών (Ιράν, Χεζμπολάχ εννοεί).

«Η κατάσταση στην Συρία επέβαλλε μια αναπροσαρμογή της εξωτερικής πολιτικής μας. Τουρκία και Ισραήλ συνορεύουν με την Συρία», τόνισε, θέλοντας ουσιαστικά να επισημάνει ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους. Παράλληλα αναφέρθηκε στον ορατό κίνδυνο μιας παγκόσμια τσιχάντ που επρόκειτο να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους στην άμυνα του Ισραήλ.   

Ωστόσο παραδέχτηκε εμμέσως ότι παραμένει στις σχέσεις των δύο κρατών μια επιφυλακτικότητα που πρόκειται να εξανεμιστεί σταδιακά. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: