Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Η Εκπομπή ΑΕ έπρεπε να είναι στο Κόκκινο

 

Σχόλιο: Το κείμενο που ακολουθεί προέρχεται από το blog Κεράσια και Κρίνοι και συμφωνούμε στο γενικό σύνολο των διατυπώσεών του. 

 

Θα σταθούμε όμως σε κάποιες αναφορές, με κάθε καλή δάθεση, για να αποδώσουμε ίσως με περισσότερη  ακρίβεια  ορισμένα στοιχεία.Συγκεκριμένα: 

 

Ο Δημήτρης Καζάκης  ποτέ του δεν έκρυψε την "πολιτική του καταγωγή" και τα πιστεύω του. Από τη στιγμή όμως που ανέλαβε τη "σταυροφορία" της ενημέρωσης του κόσμου, ως πρώτο και κύριο μέλημά του δεν ήταν και δεν είναι ο "προσηλυτισμός" σε κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία  και για αυτό το λόγο και το ΕΠΑΜ συστήθηκε και συγκροτήθηκε, όχι στη βάση κάποιας αριστερής ή δεξιάς ιδεολογίας, αλλά στη βάση συγκεκριμένων προταγμάτων, που είτε κάποιος τα αποδέχεται και εισέρχεται στις τάξεις του, είτε τα απορίπτει και "ψάχνει" να βρει αυτό που τον ικανοποιεί.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να γνωρίζει ότι το ΕΠΑΜ δεν λειτουργεί στη βάση μιας τυπικής  κομματικής οργάνωσης και δεν έχει αυτά τα τυπικά χαρακτηριστικά που διακατέχουν όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου.

 

Όπως αναλύονται και τα αρχικά του το ΕΠΑΜ, είναι ένα Μέτωπο  Ενιαίο και Παλλαικό με οριζόντια και όχι κάθετη οργάνωση. 

 

Ύστερα από 2 και πλέον χρόνια λειτουργίας του  Μετώπου,  πιστεύουμε ότι είναι πολύ μεγάλο  κατόρθωμα το γεγονός ότι σήμερα στο ΕΠΑΜ κυριαρχεί ο Πατριωτικός -Δημοκρατικός λόγος μεταξύ  των μελών και φίλων του. 

 

Έτσι, σε κάθε περίπτωση οι "σειρήνες" του κάθε είδους διαχωρισμού του Ελληνικού λαού σε δεξιά, κεντροδεξιά, κεντρώα, κεντροαριστερά ή αριστερά σχήματα, δεν συγκινούν και αφήνουν αδιάφορα (με κάθε καλή διάθεση του λόγου)τα μέλη του, αφού πρωτεύοντα ρόλο στη σημερινή συγκυρία, αυτό που κυριαρχεί στο Μέτωπο και παλεύει για την επιτυχία του, είναι ένας εθνικοαπελευθερωτκός αγώνας  που τελειώνει  με  μία νέα Συντακτική Εθνοσυνέλευση και τη ψήφιση νέου Συντάγματος, οπότε παύει και η αποστολή του!

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Εκπομπή ΑΕ δεν αρνήθηκε να εκπέμψει πρόγραμμα σε όποιον σταθμό(ασχέτως κομματικής αποχρώσεως) είχε την καλή ή όποια άλλη πρόθεση για να της δώσει μικρόφωνο, σε σημείο μάλιστα που κάθε φορά οι "άσπονδοι" φίλοι του ΕΠΑΜ,  να  προσπαθούν να βρίσκουν  τρόπο για να πουν  ότι το ΕΠΑΜ έγινε δεξιο ή αριστερό!!

 

Μετά από τα παραπάνω, συμφωνούμε με την γενική αντίληψη του κειμένου που ακολουθεί και ιδιαίτερα  σε ότι αφορά στην κριτική που ασκείται για τον υπόψη  σταθμό.

 

 


Αριστερός δεν είναι αυτός που φτιάχνει ένα ακόμα μαγαζάκι και βάζει και σεκιούριτι απ' έξω να μην μπούνε τίποτα παρείσακτοι. 



Είναι κόντρα σε αυτό που αντιλαμβάνομαι ως προοδευτικό, αριστερό, επαναστατικό, να φιμώνεις αγωνιστές επειδή δεν είναι της γραμμής σου. 



Την ίδια ώρα που ο Δημήτρης Καζάκης ούτε καν υπάρχει για το Κόκκινο 105.5, έχουνε δικές τους εκπομπές οι κατά τα άλλα συμπαθέστατοι Σταμάτης Κραουνάκης, Ηλίας Μαμαλάκης, πρόσωπα κοινής αποδοχής εξαιτίας της καλής δουλειάς τους στον τομέα του ο καθένας, που δεν προέρχονται απαραίτητα από το σκληρό πυρήνα του κόμματος, αλλά που δεν μπορεί να πει κανείς οτι προσθέτουν κάτι ρηξικέλευθο στην αφύπνιση που αποτελεί αδήριτη ανάγκη αυτό τον καιρό. Συμβάλλουν όμως  αναμφισβήτητα σε μια καλή αισθητική καλλιέργεια.



Ωστόσο, ένα πρόσωπο σαν τον Δημήτρη Καζάκη, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες μπορεί να έχει κανείς, έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην υπόθεση της αποδόμησης του φετίχ του ευρώ και στην εκλαΐκευση της οικονομικής επιστήμης, μια δουλειά πολύ επώδυνη αλλά και άκρως επαναστατική, όταν όλα τα media έκαναν τα πάντα για να κρατήσουν στο σκοτάδι τον κόσμο ως προς τα οικονομικά ζητήματα και την κατάσταση στην Ελλάδα.



Πρόκειται για πολύ κακά δείγματα που δίνει η αριστερά, όχι μόνο στο ραδιόφωνο βέβαια... Αλλά ας μείνουμε στο μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης. Το Κόκκινο δεν είναι παρά ένα καλό, αστικό ραδιόφωνο, στα χνάρια του παλιού, καλού κρατικού ραδιοφώνου. Το βήμα ανήκει σε 5-6 ημέτερους, που υποψιαζόμαστε πώς απέκτησαν πρόσβαση στον αέρα των ερτζιανών. Οι πολίτες, τα κινήματα, φιλοξενούνται επιλεκτικά, ευγενικά, αλλά δεν έχουν βήμα οι "ανώνυμοι" παρά με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει και σε άλλα μέσα, δηλαδή με γραπτά μηνύματα που ίσως και να διαβάζονται. Αυτό το ραδιόφωνο δεν έχει καμιά εναλλακτική δομή επί της ουσίας.



Σχετικά είχαμε αναφερθεί και την εποχή της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, όταν ο σταθμός μετέδιδε αναπαράγονας την ίδια τρομοκρατία με τα κυρίαρχα media, χωρίς αναφορά στη δυνατότητα μη πληρωμής, ένα κίνημα από τα κάτω που εκείνες τις μέρες ήταν γνωστό μέσα από το διαδίκτυο. Η οικονομική αφαίμαξη του ελληνικού σπιτιού είναι άκρως πολιτικό ζήτημα και μάλιστα αιχμής. Αποτελεί μέγιστη πολιτική πράξη η άρνηση πληρωμής, όπως και η υπακοή στους νόμους αυτού του κράτους και το Κόκκινο διάλεξε.



Πολλές φορές όταν κάνεις κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση είναι οτι ναι, δεν είμαστε τέλειοι, αν ήμασταν θα τους είχαμε ρίξει. Ο.κ. ακόμα κι αν υποθέσουμε οτι τα πράγματα είναι τόσο απλά και ... αγνά ... γι αυτό έχουμε χρέος να ασκούμε κριτική, εξάλλου η κριτική είναι η μήτρα της ελεύθερης σκέψης και της χειραφέτησης.



Το μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης λειτουργεί ως καθρέφτης αυτού και αυτών που θέλει να εκφράσει. Σε αυτόν τον καθρέφτη βλέπουμε να αντανακλάται μια αριστερά που όλο και περισσότερο συμβιβάζεται, ίσως για να γίνει αρεστή, ως στρατηγική, ίσως και από καθαρή επιλογή. Μια αριστερά που αντί να αλλάζει τον κόσμο, προσαρμόζεται περισσότερο εκείνη στο κατεστημένο. Τελικά προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα, προς τους συμβιβασμούς ή προς τις ρήξεις; 



Θα δείξει. Εμένα, που σε όλη μου τη ζωή στήριζα την αριστερά της μειοψηφίας, του 4%, θα μου επιτρέψετε και πάλι να μην πάω με το ρεύμα, ιδιαίτερα όταν το ρεύμα αλλάζει κοίτη και τραβάει γι αλλού... Ίσως είναι η μοίρα της εξουσίας να συμβιβάζεται και να διαφθείρεται. Και τότε πάντα πρέπει να παραμένουν κάποιοι ρομαντικοί που να δείχνουνε το δρόμο. Όλα χρειάζονται, και την εξουσία να "πάρουμε" και την ουσία να μη χάσουμε.



Το Κόκκινο να ανοίξει τα μικρόφωνα στον επαναστάτη και - κατά την προσωπική μου γνώμη - άκρως αριστερό, Δημήτρη Καζάκη, με τις όποιες διαφωνίες, δεν πειράζει. Αυτή θα ήταν μια κίνηση που αν μη τι άλλο θα προσέδιδε πολύ μεγάλο κύρος και αίγλη στην αριστερά, που θα δικαίωνε αυτόν τον τίτλο, που θα πλάταινε τις συμμαχίες. Εξάλλου η Εκπομπή ΑΕ φιλοξενήθηκε μέχρι σήμερα και σε γνωστά ραδιόφωνα και με συνεργάτες επώνυμους και καταξιωμένους δημοσιογράφους όπως τον Μάνο Κακλαμάνο.



Ένας οξυδερκής και διαβασμένος δημοσιογράφος της Κρήτης, ο Γιώργος Σαχίνης έγινε γνωστός στο πανελλήνιο δίνοντας επανειλημμένα βήμα και στον Καζάκη. Ο καταξιωμένος από την ΕΡΤ Κώστας Αρβανίτης γιατί το φοβάται;
update

Υστερόγραφο: από τη συνέντευξη του Στάθη στο Δρόμο της Αριστεράς: " Ο άλλος τρόπος είναι επειγόντως να αποκτήσει η Αριστερά δικά της Μέσα Ενημέρωσης που δεν θα είναι αριστερά με την παραδοσιακή έννοια, δηλαδή να τα κατευθύνει και να τα καθοδηγεί ως κομματικό παράρτημα. Πρέπει να είναι μέσα απαλλαγμένα από μικροκομματισμούς. Νομίζω ότι αυτό επίσης είναι καινούργιο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, να δημιουργήσει ελεύθερα Μέσα Ενημέρωσης".

Πηγή: Κεράσια και Κρίνοι

3 σχόλια:

harisamp είπε...

O Καζάκης μπορεί να ξέχναγε που βρισκόταν και να μίλαγε για εθνικό νόμισμα. Τα κάνει κάτι τέτοια, Άιντε να τον συμμαζέψεις μετά. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι βασισμένη στο ευρώ. Ο Βαρουφάκης και think tank γύρω απο τον Τσίπρα θα πάθαιναν εγκεφαλικά κατά συρροή. Άσε που μπορεί να έμπαινε σε πειρασμό επιλογής το συριζαίικο πόπολο και να κολαζόταν. Ας μην παίζουμε με τη φωτιά.

Ανώνυμος είπε...

άουτς!!!

Δημήτρης Κυπριώτης είπε...

Ένα ελεύθερο ραδιόφωνο πιστεύουμε ότι μπορεί να δέχεται ακόμη και την αντίθετη άποψη, άρα...