Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Η τελευταία δημοσκόπηση της GPO και τα εύλογα ερωτηματικά μας.

ΣΧΟΛΙΟ: 

Δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λιγο, νέα δημοσκόπιση της εταιρείας GPO με τα ανάλογα ευρηματα που τη συνοδεύουν, όπως αναλυτικά παρουσιάζονται παρακάτω: 

Σίγουρα με μια πρώτη ματιά, αυτό που παρουσιάζεται είναι λίγο πολύ και αυτό που διαπιστώνεται από κάθε καλόπιστο που ζει στη χώρα αυτή. 

Δηλαδή ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη πάρει κεφάλι, αλλά τα ποσοστά του, παρότι είναι υπέρτερα της ΝΔ σημαντικά, εν τούτοις δεν είναι τα αναμενόμενα, όταν έχεις να κάνεις με μια εν δυνάμη ''δύναμη εξουσιάς'' και μάλιστα σε συνθήκες προιούσης αποσύνθεσης του κυβερνητικού συνασπισμού. 

Επίσης είναι  κατανοητά και τα προγνωστικά για τα λοιπά κόμματα.Όμως εκεί που δυστυχώς αποκρύπτεται η πραγματικότητα, είναι η μη αποκάλυψη τριών βασικών στοιχείων.

1. Ποιος και για ποιου το λογαριασμό έγινε η έρευνα της κοινής γνώμης, ώστε να εκτιμηθούν δεόντως και τα ευρήματα.

2. Ποιος ήταν ο αριθμός, συνολικός ή  επι τοις %, του συνολικού αριθμού των ερωτηθέντων που αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στη δημοσκόπιση και,

3. Ίσως το πιο σημαντικό, γιατί μαζί με τα ερωτήματα που δόθηκαν σε ότι αφορά τη θέση των ερωτηθέντων για τα συστημικά κόμματα τα εντός της Βουλής, δεν μπήκε και μια σειρά αλλη κομμάτων που έχουν λάβει μέρος στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις;

Φυσικά, αν μια ερώτηση που θα περιελάμβανε το ερώτημα:  ''Ποιο από τα παρακάτω κόμματα ψηφίζεις, αν την επόμενη Κυριακή γινόντουσαν εκλογές'' και στην απάντηση βρισκόντουσαν και κόμματα εκτός Βουλής, τότε είναι σίγουρο ότι σαφώς και το αποτέλεσμα που έχει βγει από τη συγκεκριμένη δημοσκόπιση θα ήταν πολύ διαφοροποιημένο σε σχέση με την αδιευκρίνιστη ψήφο, όπως αυτή παρουσιάζεται στη συγκεκριμένη, αλλά και στις περισσότερες από αυτές.

Κακά τα ψέμματα, η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε πολύ υψηλά ποσοστά, όχι μόνο γιατί υπάρχουν πολλοί αναποφάσιστοι, αλλά κυρίως γιατί με τον τρόπο που τίθεται το ερώτημα στον ψηφοφόρο '' τι ψηφίζεις'';  και η δημοσκόπιση έχει προβλέψει να  του περιορίσει την απάντηση εκ των προτέρων σε συγκεκριμένα κόμματα, είναι πολύ φυσιολογικό να δίνονται και απαντήσεις του τύπου '' δεν ξέρω'', '' δεν έχω αποφασίσει'' και άλλα παρόμοια αόριστα. 

Το συμπέρασμα από όσα αναφέρθηκαν  παραπάνω είναι, ότι  μέχρι την ημερομηνία των εκλογών, θα πρέπει οι ψηφοφόροι να μην μπορούν να βλέπουν τίποτα το νέο ή στην καλλίτερη περίπτωση να τους αποτρέπουν από το πάνε στην κάλπη, αφού αυτή θα περιέχει μία από τα ίδια. 
Οι εταιρείες βέβαια, δεν έχουν  κανένα πρόβλημα να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των πελατών τους!

ΥΓ: Απλή υπενθύμιση μόνο μιας αντίστοιχης έρευνας του καθ. κ Πανά για το Πανεπιστήμιο Αθηνών που έγινε πριν από τις γιορτές, που κατά περίεργη; σύμπτωση τα ποσοστά στις ίδιες εκλογικές Περιφέρειες κυμαινόντουσαν στο + 20%! Όμως αυτά τα ποσοστά μοιραζόντουσαν σε κόμματα με ονοματεπώνυμο, που κατά διαβολική σύμπτωση είναι εξωκοινοβουλευτικά που υποστηρίζουν, πλεόν των άλλων, το εθνικό νόμισμα. 

Και σε αυτο το ποσοστό του 20%, ένα μεγάλο  μέρος που υπερέβαινε το 7% , δινόταν στο ΕΠΑΜ!! Δηλαδή, πολύ πάνω από αυτό που δίνεται σε πολλά κόμματα στην παρούσα δημοσκόπιση!
Δημήτρης Κυπριώτης.

Δημοσκόπηση GPO: Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ στο Λεκανοπέδιο με διαφορά
Ενισχύει την πολιτική του θέση στο Λεκανοπέδιο της Αττικής ο ΣΥΡΙΖΑ καθ οδόν προς τις Ευρωεκλογές – σε “δεινή” θέση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, στα ύψη η αδιευκρίνιστη ψήφος σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για το newpost.

Διευρύνει το προβάδισμα του έναντι της Νέας Δημοκρατίας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, που ούτως ή άλλως κατέχει από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει Ευρωεκλογών σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 8 και 14 Ιανουαρίου.

 Συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 20% στην πρόθεση ψήφου έναντι 13,5% της Νέας Δημοκρατίας, στην Α Αθηνών παίρνει το προβάδισμα με ποσοστό 18,5% έναντι του 18% της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στη Β Αθηνών η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται με ποσοστό 22,5% έναντι του 16,4% της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ιστορικό ναδίρ τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, που στην Περιφέρεια Αττικής αποσπά μόλις το 2,9% , στην Α Αθηνών το 3,6% και στη Β Αθηνών το 3,9%. Παραπλήσια και τα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ, που συγκεντρώνει αντιστοίχως 3%, 3,6% και 3,5%. Αξιοσημείωτα είναι τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, που παραμένει τρίτο κόμμα αποσπώντας στην Περιφέρεια Αττικής το 8,6%, στην Α Αθηνών το 9,1% και στη Β Αθηνών το 7,9%. Τέταρτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΚΕ με 4,8% στη Περιφέρεια Αττικής, 5,5% στην Α Αθηνών και 7% στη Β Αθηνών. Οι ΑΝΕΛ, τέλος, συγκεντρώνουν 4% στην Περιφέρεια Αττικής, 4,3% στην Α Αθηνών και 4,5% στη Β Αθηνών.

Ενδεικτικό, πάντως, της πολιτικής ρευστότητας και της σύγχυσης του εκλογικού σώματος είναι το γεγονός, ότι βάσει των ευρημάτων, αυτή έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων στην Περιφέρεια Αττικής και στην Α Αθηνών, ενώ “υπολείπεται” του ΣΥΡΙΖΑ στη Β Αθηνών. 

Συγκεκριμένα στο “ δεν έχω αποφασίσει ακόμη ή δεν απαντώ “ προσχωρεί το 23,9% στην Περιφέρεια Αττικής, το 21,7% στην Α Αθηνών και το 19% στη Β Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: