Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Προσοχή στους πολίτες και στην επί θύρες ανάπτυξη

του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου*

Στις 8 Ιανουαρίου 2014, η Ελλάδα εγκαινίασε την έναρξη της 5ης Προεδρίας της, της Ε.Ε. με θεαματικές εκδηλώσεις που έγιναν στο Ζάππειο και στο Μέγαρο Μουσικής. Από όσους έχουν συμβάλλει στην καταστροφή της χώρας κατά τα τελευταία έξη χρόνια, σχεδόν κανείς δεν έλειψε. Γιορταζόταν ένα παράδοξο. Μία χώρα προήδρευε ενός οργανισμού που την κατέστρεφε, μαζί με τον λαό της.

Η δημοκρατία και η ελευθερία αναφέρθηκαν στις ομιλίες των παρισταμένων. Η αστυνομία, όμως, απαγόρευσε κάθε διαδήλωση με την δικαιολογία «την ανάγκη προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητος των παρισταμένων στις εν λόγω εκδηλώσεις επισήμων προσώπων......». Η ίδια αστυνομική διαταγή αναφέρει επίσης «ότι ο ανωτέρω κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί με άλλο ηπιότερο τρόπο, λόγω της εκτιμωμένης συμμετοχής μεγάλου αριθμού πολιτών σε αυτές και της αναμενόμενης έντασης των συναθροίσεων.... ». 
 
Συνεπώς η αστυνομία και η κυβέρνηση εγνώριζαν από πριν ότι....ένας μεγάλος αριθμός πολιτών είναι δυσαρεστημένοι με όσα συμβαίνουν στην χώρα τους και ότι μια μεγάλη πλειοψηφία Ελλήνων θα διαδήλωναν κατά των εκδηλώσεων. 
 
Και αντί να ακυρώσουν τις εκδηλώσεις η ακόμα να ξαναχαράξουν μια νέα στρατηγική που να πλησιάζει περισσότερο τις επιθυμίες του λαού που δήθεν αντιπροσωπεύουν, οι άρχοντες  των Αθηνών προτίμησαν να απαγορεύσουν τον λαό και να συνεορτάσουν με τους καταστροφείς του. Είναι αυτό Δημοκρατία; 
 
Σε διασκέψεις κορυφής της Ε.Ε., που έγιναν στο παρελθόν στην Ελλάδα, λήφθηκαν και τότε μέτρα ασφαλείας ,αλλά όχι μέχρι του σημείου απαγόρευσης της λαϊκής έκφρασης. Περισσότερο από 5000 πολίτες αψήφισαν την απαγόρευση και διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας.

Στις πολλές ομιλίες που ακούσθηκαν έγινε αναφορά στην Ελληνική κρίση, στις προσπάθειες του Ελληνικού λαού, στην πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί και ότι  επί τέλος η ανάπτυξη κτυπάει την πόρτα. Δυστυχώς όμως η ανάπτυξη χτυπάει την πόρτα εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς ποτέ να την διαβεί.

Ας αρχίσουμε με τον Ολλι Ρεν, το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ασχολείται με την Ελλάδα και που είναι επίσης υποψήφιος για την θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις 9 Δεκεμβρίου 2010,προέβλεψε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για την Ελλάδα από το 2011 και εφ’ εξής. Μερικές μέρες αργότερα, στις 12 Δεκεμβρίου, προέβλεψε την ανάπτυξη για το 2012. Στις 9 Δεκεμβρίου του 2012,βλέποντας ότι η ανάπτυξη δεν ήρθε, προέβλεψε ανάπτυξη για το 2013. Φέτος βέβαια προέβλεψε ανάπτυξη για φέτος.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 6 Δεκεμβρίου 2010, προέβλεψε και αυτός ανάπτυξη για το 2011 (βασιζόμενος προφανώς σε όσα του είπε ο Ολλι Ρεν). Προηγουμένως στις 29 Νοεμβρίου 2010,η Επιτροπή είχε προβλέψει ότι το 2012 η Ελλάδα θα είχε ανάπτυξη της τάξεως του 1,1%.Την 5ην Νοεμβρίου 2013,η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2014 κατά 1,1%.Την 5ην Νοεμβρίου 2013, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ελληνική οικονομία  θα αναπτυχτεί το 2014 κατά 0,6%.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) έκανε επίσης εσφαλμένες εκτιμήσεις. Στις 25 Μαΐου 2009,προέβλεψε την επιστροφή της Ελλάδος στην ανάπτυξη στο τέλος του 2010.Στις 18 Δεκεμβρίου 2010 αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το δεύτερο ήμισυ του 2011.Στις 11 Απριλίου 2011,μια νέα έκθεση προβλέπει ανάπτυξη για το 2012 ενώ άλλη έκθεση που εκδόθηκε το 2012 προέβλεπε ανάπτυξη για το 2013.Η έκθεση της 8ης Οκτωβρίου 2013 προβλέπει φυσικά επίτευξη ανάπτυξης το 2014 κατά ο,6%.Ανάλογες εσφαλμένες προβλέψεις έκανε και ο ΟΟΣΑ. Και συνεχίζουμε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ,πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος, την παραμονή πρωτοχρονιάς του 2010 είπε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012 και ότι το 2011 θα είναι το τελευταίο έτος της ύφεσης. Ο Παπαδήμας, ο τεχνοκράτης πρώην Πρωθυπουργός, στις 29 Σεπτεμβρίου 2010, προέβλεψε ανάπτυξη για το 2011.Ο Σαμαράς, ο σημερινός Πρωθυπουργός, μιλώντας στις 7 Μαρτίου 2013,στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, προέβλεψε ανάπτυξη στο τέλος του 2013  ενώ τον Σεπτέμβριο του 2013 αναθεώρησε την ημερομηνία στο 2014.Την ημερομηνία αυτή επανέλαβε στην ομιλία του στις τελετές της 8ης Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, όλοι έχουν παραδεχθεί ότι έκαναν λάθη. Το Δ.Ν.Τ. ήταν το πρώτο να το παραδεχθεί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόσφατα δήλωσε ότι η Τρόικα είναι μια αναποτελεσματική λέσχη που εργάζεται με έλλειψη διαφάνειας και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, που ερμηνεύει λανθασμένα βασικούς δείκτες ως και τα ολέθρια αποτελέσματα των προγραμμάτων της. Με μια λέξη –ανικανότητα.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ανέφερε ότι όσοι ευθύνονται για την καταστροφή θα πρέπει να ανευρεθούν. Ένας άλλος  Γερμανός πολιτικός ο Ελμαρ Μπρόκ, ανέφερε ότι δεν υπάρχει εγχειρίδιο για την διαχείριση κρίσεων και συνεπώς πως να γνώριζαν τι να κάνουν και τα λάθη ήσαν έτσι αναπόφευκτα. Με μία λέξη- ανικανότητα.

Τουλάχιστον για τούς Ευρωπαίους πολίτες είναι φανερό ότι με τέτοιου είδους δραστηριότητες και ενέργειες, η ανάπτυξη θα παραμείνει εκεί που είναι, προ των πυλών.

Ευτυχώς για τους πολιτικούς και τους τεχνοκράτες, δεν χρειάζεται η γνώμη των πολιτών για την διακυβέρνηση κρατών η διεθνών οργανισμών. Σε μια μεγαλοπρεπή άγνοια και αποστασιοποιημένη από την πραγματικότητα, η άρχουσα τάξη αυτοδοξάζεται με τις εκδηλώσεις της, ενώ ο ενοχλητικός λαός έχει αποκλεισθεί.

Γι’ αυτό κανείς δεν τους παίρνει πια στα σοβαρά. Εάν η σημερινή άρχουσα πολιτική τάξη εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα τότε σήμερα θα στεκόταν στις ουρές των Ευρωπαίων ανέργων η θα ήταν στις φυλακές για ψευδείς διαβεβαιώσεις. Πλην όμως, συνεχίζει με τα λάθη της να καταστρέφει ό,τι απέμεινε από κάτι που ήταν κάποτε μία καλή ιδέα, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τραγωδία είναι ότι δεν το καταλαβαίνει.

*Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος
Πρέσβυς ε.τ., Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΕΠΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια: