Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Ιρλανδία: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στους δρόμους οι πολίτες



Ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Έντα Κένι πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, εξασφαλίζοντας την αναμενόμενη στήριξη των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Ήταν η πρώτη ψηφοφορία αυτού του είδους στα 3,5 χρόνια της πρωθυπουργίας του και ανέδειξαν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τελευταία τόσο ο ίδιος, όσο και η συμμαχία της οποίας ηγείται.


Υπέρ της κυβέρνησης ψήφισαν 86 βουλευτές, έναντι 55 κατά. Ο Κένι είναι αρχηγός του κόμματος Fine Gael, το οποίο κυβερνά μαζί με τους Εργατικούς. Οι τελευταίοι κινδυνεύουν να δουν την πολιτική τους ισχύ σχεδόν να εκμηδενίζεται στις βουλευτικές εκλογές του 2016.

Ο Κένι οδήγησε την Ιρλανδία στην έξοδο από το μνημόνιο και επί των ημερών του η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από κάθε άλλη στην Ευρωζώνη.

Όμως πληρώνει την απογοήτευση του εκλογικού σώματος για την άνιση ανάκαμψη: η δημοτικότητα της κυβέρνησης βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

«Κανένας δεν είναι τέλειος. Καμία κυβέρνηση δεν είναι τέλεια. Ούτε εγώ» είπε ο Έντα Κένι στο Κοινοβούλιο, απαριθμώντας τα πολιτικά επιτεύγματα του συνασπισμού του και τονίζοντας ότι είναι ανυπόμονος όσο οποιοσδήποτε άλλος να δει τα οφέλη της ανάκαμψης να γίνονται αισθητά σε ολόκληρη τη χώρα.

«Φυσικά και δεν τα κάναμε όλα σωστά σε αυτή την πορεία. Είμαι ο πρώτος που το αναγνωρίζω αυτό. Πρέπει να μάθουμε και θα μάθουμε από τα λάθη μας για να κάνουμε κάτι καλύτερο για το λαό της Ιρλανδίας» είπε.

Πολιτικοί αντίπαλοι του Ιρλανδού πρωθυπουργού επισημαίνουν από την πλευρά τους πως η πραγματική ψήφος εμπιστοσύνης θα δοθεί στους δρόμους την Τετάρτη, στην τρίτη ημέρα των μαζικών διαδηλώσεων με αφορμή τις χρεώσεις των νοικοκυριών για την ύδρευση.

Οι κινητοποιήσεις είναι οι μεγαλύτερες τα τελευταία χρόνια στην Ιρλανδία. Οι πορείες διαμαρτυρίας που έχουν γίνει τους τελευταίους δύο μήνες στην Ιρλανδία είναι οι πλέον ογκώδεις μετά την περίοδο του ξεσπάσματος της οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ,in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: