Με υπογραφή Πούτιν βασικές απειλές της Ρωσίας το NATO και οι ΗΠΑ!
Η Ρωσία υιοθέτησε μια ενημερωμένη εκδοχή του στρατιωτικού δόγματός της, το οποίο αντανακλά στην εμφάνιση νέων απειλών κατά της εθνικής ασφάλειάς της. 

Η στρατιωτική συγκέντρωση του ΝΑΤΟ και η έννοια της αμερικανικής Παγκόσμια Προτροπής για επίθεση, παρατίθενται μεταξύ των απειλών.

Το νέο δόγμα εγκρίθηκε την Παρασκευή από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

 Ο πυρήνας του παραμένει αμετάβλητος από την προηγούμενη έκδοση. 

Ο ρωσικός στρατός παραμένει ένα αμυντικό εργαλείο το οποίο η χώρα δεσμεύεται να χρησιμοποιεί μόνο ως έσχατη λύση.

Επίσης αμετάβλητες είναι οι αρχές της χρήσης των πυρηνικών όπλων στις οποίες η Ρωσία εμμένει. 

Πρωταρχικός στόχος της είναι να αποτρέψει τους πιθανούς εχθρούς από το να της επιτεθούν, αλλά θα τα χρησιμοποιήσει για να προστατεύσει τον εαυτό της από μια στρατιωτική επίθεση – είτε πυρηνική ή συμβατική – που θα απειλεί την ύπαρξή της.

Τα νέα τμήματα του δόγματος σκιαγραφούν την απειλή που η Ρωσία βλέπει στην επέκταση και τη στρατιωτική αναβάθμιση του ΝΑΤΟ και το γεγονός ότι η Συμμαχία αναλαμβάνει «παγκόσμιες λειτουργίες που πραγματοποιούνται με παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Το δόγμα απαριθμεί μεταξύ των μεγάλων ξένων στρατιωτικών απειλών «τη δημιουργία και την ανάπτυξη παγκόσμιων στρατηγικών αντιβαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων που υπονομεύουν την καθιερωμένη παγκόσμια σταθερότητα και ισορροπία δυνάμεων στις ικανότητες των πυρηνικών πυραύλων, την εφαρμογή της έννοιας «άμεσο χτύπημα», την πρόθεση για την ανάπτυξη όπλων στο διάστημα και την ανάπτυξη των στρατηγικών συμβατικών όπλων ακριβείας».

Ένα άλλο νέο σημείο στο δόγμα, είναι ότι ένας από τους στόχους του ρωσικού στρατού είναι η προστασία των εθνικών συμφερόντων στην περιοχή της Αρκτικής.

Το έγγραφο επισημαίνει επίσης την απειλή αποσταθεροποίησης των χωρών που συνορεύουν με τη Ρωσία, ή τους συμμάχους της και την ανάπτυξη των ξένων στρατευμάτων, σε αυτά τα έθνη ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Στο εσωτερικό της χώρας, η Ρωσία αντιμετωπίζει απειλές «δράσεων που στοχεύουν στην βίαιη αλλαγή της ρωσικής συνταγματικής τάξης, αποσταθεροποίησης του πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, αποδιοργάνωσης της λειτουργίας των οργάνων της εξουσίας, κρίσιμων στρατιωτικών και μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων και ενημερωτικής υποδομή της Ρωσίας», αναφέρει το δόγμα.

Η Μόσχα βλέπει σε διεθνή συνεργασία με χώρες που συμμερίζονται την προσπάθειά της να αυξήσει την ασφάλεια, ιδιαίτερα τα μέλη της BRICS, τον ΟΑΣΕ, τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης και άλλους ως κλειδί για την πρόληψη στρατιωτικών συγκρούσεων, δηλώνει το δόγμα.

Παραδοσιακές απειλές που η Ρωσία πρέπει να ασχοληθεί και αναφέρονται στο δόγμα, περιλαμβάνουν τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία, τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής και τεχνολογίας πυραύλων και των δράσεων των ξένων μυστικών υπηρεσιών.