Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΟΣΕ: Ό,τι προαιρείσθε… έστω και ένα ευρώ!


^F4CECCF039E72B01610D263AA361AF98D8A284266F634A1BF5^pimgpsh_fullsize_distr
της Ιωάννας Κουρή

Η θητεία της νέας κυβέρνησης ξεκίνησε με άμεσες δηλώσεις περί της παύσης των ιδιωτικοποιήσεων. Όπως είχε άλλωστε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τον προεκλογικό του αγώνα. Ήδη από τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης εγγυήθηκε την ακύρωση των σχεδίων αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), ενώ έβαλε στον πάγο την πώληση του Ελληνικού και των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές, μέχρις ότου να βρεθούν τα νομικά επιχειρήματα που θα ακυρώνουν τις συμβάσεις πώλησης. Από την άλλη, είχαμε μια αποφασιστική κίνηση από πλευράς της αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, κυρίας Ν. Βαλαβάνη, η οποία ζήτησε την άμεση παραίτηση των διευθυντικών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το επίσημο ταμείο διαχείρισης της περιουσίας του ελληνικού κράτους θα κλείσει οριστικά.

Παρά ταύτα, μετά από αυτές τις αρκετά ενθαρρυντικές ενέργειες και δηλώσεις, μαθαίνουμε – κάπου στα μέσα του προηγούμενου μήνα – ότι η διαταγή παραίτησης των διευθυντών του ΤΑΙΠΕΔ ακυρώθηκε. Μαθαίνουμε ακόμη ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα καταργηθεί – όπως μας είχαν αφήσει να πιστεύουμε – αλλά θα αντικατασταθεί από ένα νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που θα λειτουργεί νόμιμα και προς όφελος του Έλληνα πολίτη.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 24, παρ. 2, σε ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών – αλήθεια, τι σχέση μπορεί να έχει αυτό το ταμείο με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές; – όχι μόνο δεν καταργείται το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αντιθέτως, φαίνεται μάλλον να διευρύνεται. Η ΕΤΑΔ ΑΕ – στην οποία ανήκουν όλα τα ακίνητα του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των Ολυμπιακών Ακινήτων, καθώς και η περιουσία του ΕΟΤ – απορροφάται από το ΤΑΙΠΕΔ. Στα δημόσια ακίνητα που μεταβιβάζονται με αυτό το άρθρο στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκουν και τμήματα της δημόσιας κτήσης (ακτές , δάση, λιμάνια, σπήλαια κ.α.) που είναι βάσει του Συντάγματος αναπαλλοτρίωτα. Θα πρέπει εδώ να υπογραμμίσουμε ότι, με βάση το ίδιο άρθρο 24, παρ. 1, στο ΤΑΙΠΕΔ περιέρχεται και σχεδόν ολόκληρο το παράκτιο μέτωπο Σαρωνικού.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο 3986/2011 του ΤΑΙΠΕΔ, όπως ισχύει σήμερα, προβλέπεται η αξιοποίηση – συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης – των ακινήτων που περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου τα ποσά που θα εισπραχθούν να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους. 

Πέραν αυτού, η νέα κυβέρνηση θεωρεί πως με την προώθηση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων η χώρα μας θα προσελκύσει επενδύσεις, πράγμα που θα τονώσει την οικονομία και θα φέρει την πολυπόθητη ανάκαμψη. 

Αν παραβλέψει κανείς την αντίφαση που προκύπτει ανάμεσα στις σημερινές τοποθετήσεις της κυβέρνησης και της έντονης αντίθεσης απέναντι στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που εξέφραζε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τη νίκη του στις εκλογές, θα ήταν χρήσιμο να εξετάσουμε εάν η ιδιωτικοποίηση ορισμένων δημόσιων αγαθών θα ήταν ωφέλιμη για τη χώρα και τους πολίτες της.
Expensive-Train-Tickets

Με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, ότι δοθείσης της ευκαιρίας, θα πουλούσε τον ΟΣΕ έστω και για ένα ευρώ, αν δίνονταν εγγυήσεις για έργα, θα άξιζε να αναφερθούν ορισμένα πράγματα για την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρομικών δικτύων. 

Υπάρχει κάποιο άλλο ευρωπαϊκό κράτος που να έχει ιδιωτικοποιήσει με επιτυχία τους σιδηροδρόμους του; Ακόμη, είναι όντως ζημιογόνος ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος, όπως διαρκώς φημολογείται τα τελευταία χρόνια; Τελικά, εάν υπάρχει κάποιο αξιόπιστο μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, ίσως μπορούσε να υιοθετηθεί και από την κυβέρνηση, εφόσον μιλάμε για έναν ζημιογόνο οργανισμό…


Μία πλέον χαρακτηριστική περίπτωση ιδιωτικοποίησης σιδηροδρομικού δικτύου είναι εκείνη των σιδηροδρόμων της Μ. Βρετανίας το 1993, επί πρωθυπουργίας John Major (28/11/1990 – 2/5/1997), παρά τις έντονες αντιδράσεις του λαού της χώρας.

Τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης δεν ήταν ακριβώς τα αναμενόμενα, αφού, όσο οι σιδηρόδρομοι παρέμειναν σε ιδιώτες, προκλήθηκαν 3 δυστυχήματα, με συνολικά 42 νεκρούς και 600 τραυματίες, ενώ το δίκτυο έγινε ιδιαίτερα δυσκίνητο.

Δραστηριοποιήθηκαν πάρα πολλές ιδιωτικές εταιρείες, με έναν εξωφρενικό αριθμό από αυτές να διαχειρίζονται ξεχωριστά τους συρμούς, τα δίκτυα των γραμμών και τις εργασίες συντήρησης. 

Για να καταλάβει κανείς το χάος που προκλήθηκε, αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο για τη συντήρηση των συρμών και των δικτύων δραστηριοποιούνταν 2.000 εταιρείες, ενώ κάθε εταιρεία είχε τη δυνατότητα να δίνει υπεργολαβίες σε άλλες εταιρείες, οι οποίες μπορούσαν με τη σειρά τους να δίνουν νέες υπεργολαβίες σε τρίτες! 

Περιορίστηκε έτσι σημαντικά η δυνατότητα ελέγχου των συστημάτων, με επακόλουθη μείωση της ασφάλειας για τους εργαζομένους και το κοινό. Καθώς υπήρχε, όπως είναι φυσικό στον ιδιωτικό τομέα, απόκλιση συμφερόντων μεταξύ των εταιρειών που διαχειρίζονταν τη συντήρηση, τους συρμούς και τα δίκτυα, προέκυψε ένας περίπλοκος και δυσκίνητος οργανισμός με τεράστιες δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων. 

Κι αφού ο ιδιωτικός τομέας έχει ως άξονα την δημιουργία κέρδους, οι εμπλεκόμενες εταιρείες έλαβαν σημαντικές επιδοτήσεις από το Βρετανικό Δημόσιο, ώστε να μην επωμιστούν οι ίδιες τα κόστη συντήρησης και τη δημιουργία νέων δικτύων, αφού κάτι τέτοιο θα απέτρεπε την κερδοφορία τους.

Ως αποτέλεσμα, το Βρετανικό κράτος πλήρωσε, μέσα σε τρία χρόνια, στις εταιρείες ό,τι είχε καταφέρει να κερδίσει από την εκποίηση των σιδηροδρόμων. 

Τελικά, η χώρα υιοθέτησε ένα ημικρατικό σύστημα για τη διαχείριση των τραίνων, που και πάλι κοστίζει πολύ περισσότερα στο φορολογούμενο απ’όσα θα κόστιζε ένας αντίστοιχος κρατικός φορέας.
oseTRAIN
Αντίστοιχη προσπάθεια για την αποκρατικοποίηση των σιδηροδρόμων γίνεται τελευταίως και στην Ελλάδα. Η πρόταση για την εκποίηση του δικτύου δεν είναι ιδέα του κ. Βαρουφάκη, αφού εδώ και αρκετά χρόνια τα ΜΜΕ μας παρουσιάζουν τον ΟΣΕ ως τον πλέον ζημιογόνο δημόσιο οργανισμό στην Ευρώπη, με βρώμικους συρμούς, μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια και καταχρεωμένο. 

Αυτό που φροντίζουν όμως να μας αποκρύψουν είναι το γεγονός ότι το 80% του χρέους του ΟΣΕ προέκυψε από δανεισμό για την υλοποίηση έργων υποδομής. Καθώς η πολιτεία δεν επιδοτούσε τον οργανισμό, τον εξανάγκαζε σε δανεισμό.

 Όπως είναι αναμενόμενο, τα ΜΜΕ εστιάζουν την κριτική τους στους υψηλούς μισθούς των εργαζομένων και τα αυξημένα κόστη λειτουργίας, ως απόρροια της κρατικής φύσης του ΟΣΕ. Συγκαλύπτουν έτσι σοβαρότατα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται ντόπιοι και ξένοι πολιτικοί και μεγαλοεπιχειρηματίες. 

Κανείς δεν ενημέρωσε τον Έλληνα πολίτη για τα τεράστια ποσά που ξοδεύονται στην κατασκευή γραμμών που δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ, αλλά ούτε και για το γεγονός ότι πολλοί από τους συρμούς ενοικιάζονται από το Ελληνικό Δημόσιο σε τιμές στις οποίες θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί. 

Και φυσικά, κανείς δεν αναφέρει την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος για την παραγγελία ηλεκτραμαξών από τη Siemens, οι οποίες δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ, αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες γραμμές για αυτό το είδος των συρμών. 

Τέλος, είναι μάλλον κοινό μυστικό η εκμίσθωση έργων σε εργολάβους οι οποίοι, αφού εισπράξουν την αμοιβή τους, δεν τα παραδίδουν ποτέ.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η προτεινόμενη «εξυγίανση» του ΟΣΕ αποτελεί απλώς πρόφαση για την εκποίηση του δικτύου, αφού, εάν το κράτος στόχευε στην πραγματική εξυγίανση του οργανισμού, θα φρόντιζε πρώτα και κύρια να αναδείξει τα σκάνδαλα, αποδίδοντας τις ανάλογες ευθύνες, και στη συνέχεια να προχωρήσει σε κρατικές επενδύσεις και δημόσιο έλεγχο, για την εύρυθμη λειτουργία των σιδηροδρόμων, ενέργειες στις οποίες δεν προβαίνει ούτε και η νέα κυβέρνηση. 

Αντιθέτως, παρατηρούμε μια ολοένα εντεινόμενη προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης του ΟΣΕ, με περικοπές προσωπικού, αύξηση της τιμής του εισιτηρίου και κλείσιμο μεγάλου μέρους των γραμμών.

Τελικά, αυτό που δημιουργεί ερωτηματικά είναι για ποιον λόγο η νέα κυβέρνηση, αντί να αναδείξει το πρόβλημα στην ολότητά του, επί της ουσίας παρακαλά να βρεθεί επενδυτής που θα αγοράσει τον ΟΣΕ;

Παρεμπιπτόντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι στην περίπτωση που μια δημόσια επιχείρηση ιδιωτικοποιηθεί, τα όποια σκάνδαλα έχει διαπράξει το πολιτικό προσωπικό παραγράφονται…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: