Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Ηρεμία στην πολιτική ζωή της χώρας, σαν να περνάμε το «μήνα του μέλιτος».


Δημήτρης Κυπριώτης
Δεν νομίζετε ότι οι ημέρες που ζούμε στην πολιτική ζωή του τόπου, από τις εκλογές μέχρι και σήμερα που διεξάγεται η τριήμερη «ανάγνωση» των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης,  μας προσομοιάζουν  κάτι σαν τον μήνα του μέλιτος;
Τα πάντα κυλάνε ήρεμα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και μεταξύ των βουλευτών του κοινοβουλίου, χωρίς όμως να υστερούν στο πνεύμα αυτό και τα εκτός της Βουλής κόμματα και κινήσεις, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες.
Βέβαια σε αυτό το κλίμα «βοηθάει» και η περίοδος του Καλοκαιριού, αφού πολύς κόσμος έχει αναχωρήσει ή βρίσκεται υπό αναχώρηση, για τις όπως μπορεί ο καθένας διακοπές του.
Έτσι λοιπόν «πήξαμε» στην κυριολεξία από υποσχέσεις, όπως γίνεται συνήθως με την ανάληψη της εξουσίας από νέα κυβέρνηση, από όνειρα και από την προσμονή των πολιτών, ότι κάτι τέλος πάντων θα πάει καλλίτερα από πριν. Βέβαια οι «υποψιασμένοι πολίτες» γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι με τις μνημονιακές δεσμεύσεις και την  επιτροπεία των δανειστών παρούσα, δεν θα υπάρξουν τα αναμενόμενα, αλλά και αυτή η κατηγορία βρίσκεται στην αναμονή.
Βέβαια δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί με ευκολία ότι μέχρι στιγμής η νέα κυβέρνηση δεν έδειξε τίποτα το καινούργιο, έστω και αν στην πράξη αυτό μπορούμε να το μετρήσουμε μόνο από πλευράς, πέραν των υποσχέσεων, σε επίπεδο τύπων, όπως αυτό της οργάνωσης, του σχεδιασμού και γιατί όχι της σοβαρότητας ή κατ΄ άλλους σοβαροφάνειας. Προφανώς όμως όλα αυτά δεν είναι δυνατόν για να μας αλλάξουν διάθεση και μάλιστα από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς να έχουμε δει το παραμικρό έργο, εκτός  όπως είπαμε από λόγια.
Όμως όπως όλοι γνωρίζουμε, ο «μήνας του μέλιτος» και οι έρωτες δεν κρατούν πολύ, αφού η σκληρή πραγματικότητα και τα τεράστια προβλήματα, νάρκες έχουν ονομαστεί, θα προσγειώσουν τη νέα κυβέρνηση και από το σημείο αυτό θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίλυση των προβλημάτων και αυτό δεν αργεί. Τότε θα αρχίσουν να αξιολογούνται τα πολιτικά πρόσωπα και οι τεχνοκράτες που έχει «επιστρατεύσει» ο Κ. Μητσοτάκης και φυσικά θα φανεί τότε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με μιας, μόνο και μόνο με τα πρόσωπα. Τότε θα βγουν στην επιφάνεια και πάλι οι μνημονιακές καταστάσεις, που όσο και να λένε και θέλουν να πείσουν τον κόσμο ότι δεν υπάρχουν, θα αποδεικνύεται ότι αυτές καθορίζουν και τις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης, ίσως με άλλο μείγμα, όπως λένε.
Συμπερασματικά, δεν είναι καθόλου έξυπνο και πρέπον, να θεωρούμε ότι μπορούμε να θριαμβολογούμε, μόνο και μόνο επειδή άλλαξε  η κυβέρνηση. Εκείνο που θα μετρήσει είναι το τι θα δει στην «παλάμη» του ο Έλληνας. Και αν αυτό δεν το δει σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα, τότε η γκρίνια, κατ΄ αρχή,  θα πάρει τη σειρά της….


Δεν υπάρχουν σχόλια: