Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Γιατί μπαίνει και πάλι ερώτημα αν οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αποστολή «εσωτερικής ασφάλειας»; Περίεργο τουλάχιστον το ερώτημα που τέθηκε στα Γενικά Επιτελεία!




Σημείωση: Στην πρώτη ενημέρωση του πρωθυπουργού προς το υπουργικό συμβούλιο, πριν από λίγες μόνο ημέρες,  σημειώναμε με έκπληξη τις κατευθύνσεις που δόθηκαν προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε ότι αφορά στην αναφορά σε «αποστολές εσωτερικής ασφάλειας». Συγκεκριμένα γράφαμε:
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η αναφορά στις στρατηγικές επιλογές του ΥΠΕΘΑ και μάλιστα σε πρωτεύονται ρόλο, η ανάθεση αποστολής στις Ένοπλες Δυνάμεις, που αναφέρεται στην" Ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα" . Μια αποστολή δηλαδή Ασφάλειας και Τάξης που ανατίθεται αποκλειστικά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, (πλην ειδικών εκτάκτων συνθηκών και συνδρομής). Δεν γνωρίζουμε αν αυτό έγινε εκ παραδρομής ή πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά σε ότι αφορά παρεμβάσεις των ΕΔ στη ζωή των πολιτών;
Οι Στρατηγικές Επιλογές και οι Στόχοι των δύο υπουργείων, στο συγκεκριμένο θέμα, όπως δόθηκαν στις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού:
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Στρατηγικές Επιλογές
• Ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα
Στόχοι
• Εγγύηση της ασφάλειας και της άμυνας της χώρας
Σήμερα με έκπληξη διαβάσαμε στο παρακάτω άρθρο, ότι τέθηκε ερώτημα ανάλογο στα Γενικά Επιτελεία!!! Πολύ περίεργες συμπτώσεις για να είναι λάθος από παραδρομή!
Militaire.gr
Ερώτημα για τη δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να “στείλουν δυνάμεις για περιφρούρηση” σε περιοχές που έχουν κάποιες επιπτώσεις από τη σεισμική δόνηση τέθηκε προς τα Γενικά Επιτελεία! Ποιες περιοχές έχουν υποστεί τόσο σοβαρές ζημιές που να χρειάζεται να βρεθεί στρατός στους δρόμους; Καμία απολύτως! Γι΄ αυτό και το ερώτημα που τέθηκε θα το χαρακτηρίσουμε ύποπτο. Γιατί;
Είναι η πολλοστή φορά από το 2008, που τίθεται θέμα χρησιμοποίησης των ΕΔ σε αποστολές “εσωτερικής ασφάλειας”! Ξεκίνησε το 2008 με τα επεισόδια που ακολούθησαν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Τότε είχε ζητηθεί η έξοδος του στρατού στους δρόμους της Αθήνας. Ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτρης Γράψας απαντά γι΄ αυτό το θέμα στη συνέντευξη που έχει παραχωρήσει στο Militaire magazine, το ηλεκτρονικό περιοδικό του Militaire.gr που σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορήσει.
Ακολούθησαν κι άλλες περιπτώσεις για τις οποίες έχει δημόσια μιλήσει ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης.
Σ΄ όλες σχεδόν τις περιπτώσεις οι Αρχηγοί στάθηκαν στο ύψος τους και επικαλέστηκαν όσα προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρέχουν βοήθεια στο κοινωνικό σύνολο όποτε χρειαστεί αλλά δεν προβλέπεται από πουθενά ότι μπορούν να βγουν στο δρόμο και να αναλάβουν αστυνομικό ρόλο! Ακόμη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στρατιωτικοί είχαν ενταχθεί σε αστυνομικές δυνάμεις για τον απλούστατο λόγο ότι οι στρατιωτικοί δεν νομιμοποιούνται να κάνουν συλλήψεις. Οι στρατιωτικοί είναι εκπαιδευμένοι για άλλες αποστολές.
Συνεπώς δεν είναι κατανοητό το ερώτημα που τέθηκε προς το ΓΕΕΘΑ, από κάποιους κύκλους της Πολιτικής Προστασίας όπως λένε οι πληροφορίες. Το πιο περίεργο είναι ότι τίθεται τέτοιο θέμα για μια κατάσταση απολύτως ελεγχόμενη ,ευτυχώς. Το χτύπημα του Εγκέλαδου δεν προκάλεσε πρώτα απ΄ όλα θύματα, αλλά ούτε καν μεγάλες ζημιές που να δικαιολογούν οποιαδήποτε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, η οποία με τη σειρά της , να δικαιολογεί την “έξοδο του στρατού στο δρόμο”.
Μάλλον άσχημα ξεκινά η νέα κυβέρνηση σ΄ αυτό το θέμα, παίρνοντας ως παράδειγμα όσα κάποιοι επιχείρησαν να περάσουν την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά. Μόνο που είναι παραδείγματα προς αποφυγή κι όχι προς παραδειγματισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: