Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Οι Πρώτες εκτιμήσεις των σημερινών Εθνικών εκλογών




Του Δημήτρη Κυπριώτη

Οι σημερινές εκλογές επισημοποίησαν, μέχρι στιγμής:

*Την πρωτιά σε 52 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες που κατακτά η ΝΔ με το ποσοστό της διαφοράς από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπερνά το 8%. Αυτό το ποσοστό που ακουμπά το 40% του εκλογικού σώματος, κάνει κυρίαρχη πολιτική τη ΝΔ και της δίνει την αυτοδυναμία που επιζητούσε.

*Την επανάκαμψη του δικομματισμού σε υψηλά ποσοστά, στο ύψος του 70%, με ότι αυτό θα σημάνει στη συνέχεια των χρόνων που θα ζήσουμε.

*Την αντοχή στις πιέσεις των κομμάτων που ακολουθούν  στη συνέχεια , ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, που  φαίνεται ότι αυξάνουν τα ποσοστά τους, έστω και λίγο,  σε σχέση με τις Ευρωεκλογές. Το επόμενο διάστημα η ελληνική κοινωνία θα γίνει «μάρτυρας» στον  «πόλεμο» που θα αναπτυχθεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για την πρωτοκαθεδρία στο λεγόμενο χώρο της κεντροαριστεράς, με την προσπάθεια απορρόφησης του δεύτερου κόμματος  από το πρώτο.  
Αντίθετα το ΚΚΕ δείχνει ότι στα 100 χρόνια ζωής του, εξακολουθεί να είναι μια Αριστερά υπολογίσιμη και σταθερή πολιτική  δύναμη.

*Την εξαφάνιση των πρώην μικρών κομμάτων, πολύ πιθανόν και  την έξοδο από τη Βουλή της Χ.Α , αλλά και την εμφάνιση δύο νέων πολιτικών κομμάτων, την  Ελληνική Λύση και το Μέρα 25, ενώ  επιβεβαιώθηκε  για μια ακόμη φορά η εξαφάνιση από τον πίνακα αποτελεσμάτων της ΛΑΕ αλλά και του σχήματος ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ.

* Τη διατήρηση  της Πλεύσης Ελευθερίας ,με επικεφαλής τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, στα επίπεδα των Ευρωεκλογών, αν  και στις εκλογές αυτές, κατήλθε  με  εντελώς υποτονικά ψηφοδέλτια, από απόψεως αριθμού υποψηφίων,  στο σύνολο της Επικράτειας.

Από την  παραπάνω πρώτη γενική ανάγνωση των μέχρι τώρα  εκλογικών συμπερασμάτων, αλλά και με το γεγονός ότι αύριο συνεδριάζει το Eurogroup, με μοναδικό θέμα στην Ημερήσια Διάταξή του το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και η επόμενη ημέρα, κάνει φανερό ότι θα επιβεβαιωθεί η υποχρέωση της νέας κυβέρνησης να τηρήσει τα υπεσχημένα και την αέναο  Επιτροπεία ή τουλάχιστον μέχρι το 2060!!

Θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες ημέρες να αναπτύξουμε σε βάθος τα συμπεράσματά μας , έχοντας ακούσει και τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: