Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Η Διάσκεψη του Βερολίνου και η μεταμοντέρνα αποικία


Σημείωση: Με την Ελλάδα απούσα, λόγω βέτο Τουρκίας που εισακούστηκε απόλυτα από την οικοδεσπότη χώρα τη Γερμανία, η Ελλάδα παρά το τηλεφώνημα Κ. Μητσοτάκη προς Μέρκελ και την προειδοποίση για Βέτο, αν τυχόν το θέμα συζητηθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ,  είναι χωρίς πρακτική αξία, αφού τέτοιο θέμα(Κυρωση ή απόρριψη Μνημονίου Τουρκίας Λιβύης) δεν πρόκειται να τεθεί. Αυτό που τρέχει και η ΕΕ δια των εκπροσώπων της είναι η καταπαυση του πυρός στη Λιβύη, μαζί με τα ενδιαφερόμενα μέρη και εδώ η Ελλάδα είναι παρούσα, αντιμετωπιζόμενη ως αποικία!!
Δ.Κυπριώτης

Ακουθεί απόσπασμα σχετικού αλρθρου του Στ. Λυγερού 
Δεν χρειαζόταν ο αποκλεισμός από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για να φανεί το πως η Γερμανία αντιμετωπίζει την Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε ότι λίγα χρόνια την είχε αποκλείσει από το Berlin Process για τα Δυτικά Βαλκάνια, παρότι είναι η πιο παλιά χώρα-μέλος της ΕΕ, γειτνιάζει άμεσα και έχει συμφέροντα στη συγκεκριμένη περιοχή. Και μόνο σε επόμενη φάση δέχθηκε την Ελλάδα σαν παρατηρητή!
Η πραγματικότητα είναι ότι το Βερολίνο αντιμετωπίζει την Ελλάδα σαν μεταμοντέρνα αποικία του. Αυτό έχει καταστεί σαφές από πλήθος γεγονότων. Ίσως το πιο σοκαριστικό από αυτά είναι ότι στα χρόνια του τρίτου Μνημονίου η καγκελάριος είχε πει στους Κινέζους συνομιλητές της πως για τα ελληνικά θέματα το Πεκίνο πρέπει να συνομιλεί με το Βερολίνο κι όχι με την Αθήνα!!! Μοιάζει αδιανόητο, αλλά μου το είχε τότε εξομολογηθεί ανώτατος παράγοντας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου το είπε ο Κινέζος ομόλογός του.
Ο τρόπος που οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν την Ελλάδα, όμως, είναι η μία όψη του νομίσματος. Υπάρχει και η άλλη. Πώς έδρασε-αντέδρασε η Αθήνα; Μήπως ο Μητσοτάκης ή ο Δένδιας επικοινώνησαν το προηγούμενο διάστημα με τους Γερμανούς ομολόγους τους για να αποτρέψουν τον αποκλεισμό, για τον οποίο γράφουμε εδώ και καιρό; Μήπως όταν ο αποκλεισμός επισημοποιήθηκε ακούσατε να έγινε ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας;
Το σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι οι Γερμανοί (και όχι μόνο) αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν "μεταμοντέρνα αποικία" τους, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται περίπου σαν τέτοια. Και εάν θεωρείται βαρύ τον όρο "μεταμοντέρνα αποικία" μπορείτε για παρηγοριά να τον αντικαταστήσετε με το πιο κομψό όρο "κράτος-πελάτης", που τόσο αγαπούν οι Αμερικανοί.

Περισσότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: