Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί απεργώ!


 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο αγαπητός φίλος και συναγωνιστής Ηλίας Σταμπολιάδης, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης για την απόφασή του να απεργήσει, δέχθηκε τις παρατηρήσεις  του συναδέλφου του,  γνωστού στον πανεπιστημιακό χώρο κ. Γρυσπολάκη, ενεργούντος ως θεματοφύλακας των ηθικών αξιών εκπαίδευσης και προστάτης της γνώσης των φοιτητών! για να πάρει τις κατάλληλες απαντήσεις που αξίζουν στην περίπτωση. Βέβαια καθόλου δεν είμαστε βέβαιοι αν αγγίζουν αυτές έστω και στο ελάχιστο τον υπόψη κύριο! Από τη θέση μας αυτή συγχαίρουμε τον άξιο δάσκαλο για τη στάση του και προσβλέπουμε σε ανάλογους μιμητές!

Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι την Τετάρτη 12/9/2012 συμμετείχα σε 24ωρη απεργία και ως εκ τούτου δεν έδωσα το διαγώνισμα στο μάθημα «Εμπλουτισμός Μεταλλευμάτων». Είναι θέμα της Πρυτανείας ή του Τμήματος να ορίσει ή όχι άλλη ημερομηνία εξέτασης.
Γνωρίζετε ακόμη το επισυναπτόμενο κείμενο που έστειλα στις 10/9/2012 «Η κάθαρση ως προϋπόθεση της Εθνικής Αναγέννησης» όπου εν ολίγοις αναφέρω ότι για να απαιτήσουμε από τον απλό πολίτη να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του πρέπει, αφενός μεν η ίδια η πολιτεία να είναι οργανωμένη στις αρχές του δικαίου, αφετέρου δε και οι κυβερνώντες να αποτελούν παράδειγμα νομιμοφροσύνης. Στον τόπο μας  με τη μεταπολίτευση κυβέρνησαν κυβερνούν άνδρες φαύλοι, που ψευδόμενοι έχουν καταλάβει την εξουσία την οποία και λυμαίνονται επωμίζοντας τα βάρη, της διαπλεκόμενης πολιτικής τους, στις πλάτες του λαού.
Εις απάντηση, την οποία παραθέτω υπογραμμισμένη, ο συνάδελφος Ιωακείμ Γρυσπολάκης  προσποιούμενος ότι η χώρα έφθασε στην άβυσσο από μόνη της, ο λαός εκμαυλίστηκε διότι  τον τσίμπησε μύγα και ξαφνικά άρχισε να ζει με δανεικά σε υψηλότερο επίπεδο από την παραγωγικότητα του, ενώ η χώρα αποβιομηχανοποιείτο, χωρίς ουδεμία ευθύνη των κυβερνώντων , θέλει να μας δώσει συμβουλές για το που βρίσκονται οι βάρβαροι.
 
Ο βάρβαρος είναι μέσα μας έλεγε ένας φιλόσοφος. Ας τον αποβάλλουμε και ας προσπαθήσουμε να ανορθώσουμε την κοινωνία μας, ας πάψουμε να καταστρέφουμε τη δημόσια περιουσία, ας βάλουμε στοίχημα να μην χάνουμε ώρες εργασίας και μαθημάτων, ας βάλουμε ως στόχο τη μάθηση και ας πούμε την αλήθεια στους νέους: δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε με δανεικά και εκείνοι δεν μπορούν να ζουν και να βιώνουν χωρίς υποχρεώσεις απέναντι στην κοινωνία.
Μόνον τότε θα είμαστε σε θέση να αποκρούσουμε τους ενδεχόμενους εξωτερικούς βαρβάρους. Όταν εμείς είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Πολιτεία και σεβόμαστε τους νόμους της. Αυτό σημαίνει ΠΟΛΙΤΗΣ, αυτή την παρακαταθήκη μας άφησε ο Σωκράτης όταν ήπιε το κώνειο. Τα δικαιώματα κάθε πολίτη έπονται των υποχρεώσεών του απέναντι στην Πολιτεία, δηλαδή στην οργανωμένη με Σύνταγμα και νόμους Κοινωνία.

Πέρα από αυτό, σχολιάζοντας και καταδικάζοντας το δικαίωμα μου για  απεργία (βλέπε κατωτέρω επίσης σε υπογράμμιση) διερωτάται εάν με την πράξη αυτή έβλαψα τον κ. Σαματά, την κα.  Μέρκελ και το ΔΝΤ ή τελικά οι μόνοι ζημιωμένοι είναι οι φοιτητές που ήλθαν τζάμπα  από την υπόλοιπη χώρα και έχασαν την ευκαιρία να τελειώσουν τις σπουδές τους μία ώρα αρχύτερα.
 
Και κάτι ακόμη: μαθαίνω ότι εν όψει της οριστικοποίησης των μέτρων των 11,5 δισ και της ενδεχόμενης μείωσης των μισθών μας κάποιος αρνήθηκε σήμερα να δώσει εξετάσεις στους φοιτητές του που ήρθαν από άλλα μέρη της χώρας για να εξεταστούν. Εναντίον ποιού στρέφονται αυτές οι ενέργειες; εναντίον της Μέρκελ ή του ΔΝΤ; εναντίον του Σαμαρφά ή του Βενιζέλου; Στρέφονται κατά των φοιτητών που θέλουν να τελειώσουν και να βγουν στην παραγωγή. Στρέφονται εναντίον των οικογενειών των φοιτητών, στρέφονται κατά της ίδιας της κοινωνίας και ιδιαίτερα εναντίον των ανέργων. Στρέφονται τέλος εναντίον όλης της Κοινωνίας

Για να αρχίσουμε από τους φοιτητές, αυτοί ως έπρεπε, διαμένουν στα Χανιά όχι στην υπόλοιπη Ελλάδα και μάλιστα εν μέσω εξεταστικής. Είναι αλήθεια όμως ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση ήλθε ένας φοιτητής αεροπορικώς από το βαθύ Κολωνάκι και αυτός διαμαρτυρήθηκε,  ίσως διότι ξύπνησε νωρίς να προλάβει το αεροπλάνο. Οι επιπτώσεις στους υπόλοιπους μπορούν να αξιολογηθούν συγκριτικά από  το άλλο  μάθημα που έδωσα στις 5/9/2012. Οι εγγεγραμμένοι ήταν 100 και προσήλθαν 21. Εξ αυτών προάγονται δύο ενώ λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά που αναφέρει ανωτέρω ο συνάδελφος Ιωακείμ σαν κοινωνική μέριμνα του διδάσκοντος εν ώρα κρίσεως θα περάσω ακόμη 3-4 μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Ερχόμενοι τώρα στα οικονομικά είναι αλήθεια ότι με την απεργία ωφέλησα κατά ένα ημερομίσθιο τον κ. Σαμαρά, την κα.  Μέρκελ και το ΔΝΤ που ξεζουμίζουν τον λαό για να βρουν 11,5 ή κατ’ άλλους περισσότερα δισ € έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία μας εξοφλώντας στο ακέραιο δάνεια του Ανδρέα και όχι μόνο, με επιτόκια 17% έως 24%. Χρήματα που δεν μπήκαν στη χώρα για παραγωγικές επενδύσεις αλλά σπαταλήθηκαν στη διαφθορά και την εξαγορά συνειδήσεων των ψηφοφόρων τους. Αντιθέτως ουδείς ενδιαφέρεται για την αξιοπιστία του κράτους έναντι των εργαζομένων που επί μία ζωή κατέβαλαν τις εισφορές τους και σήμερα ως συνταξιούχοι βλέπουν δραστικές περικοπές σε αντίθεση με τους τοκογλύφους που απαιτούν ολόκληρο το σπάταλο γεύμα τους.
Δεν απεργώ για τη μείωση των αποδοχών, έχω μάθει να ζώ με λιγότερα, και θα το δεχόμουν εάν οι «θυσίες» ήταν για την αποκατάσταση ζημιών της πατρίδας (τσουνάμι, σεισμοί, επιδημία, επιδρομή αλλοφύλων κλπ.) αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι καταλήστευση του τόπου.
Απεργώ λοιπόν σαν το μόνο μέσο που έχω να διαμαρτυρηθώ ενεργά και με κόστος, αν και μικρό,  ενάντια στην επιτελούμενη διάλυση του τόπου. Το πρόβλημα των φοιτητών μας δεν είναι πως να τελειώσουν σύντομα τις σπουδές τους ή πως τα κόμματα να ψαρέψουν περισσότερους πρωτοετείς  βγάζοντας τραπεζάκια έξω. Οι μακροχρόνιες σπουδές τους οφείλονται στον εκμαυλισμό που τους έχει υποβάλει το σύστημα που από καιρό σχεδιάζει την υποδούλωση τους. Για το θέμα αυτό νομίζω ότι και ο συνάδελφος Ιωακείμ έχει μιλήσει σε ανυποψίαστο χρόνο. Το πρόβλημα τους είναι ότι οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμη επαγγελματική συνείδηση και όσοι έχουν είναι απογοητευμένοι για το που θα βρουν εργασία. Η δήθεν καθυστέρηση των σπουδών με την απεργία είναι πρόφαση εν ανομίες διότι θα οριστεί άλλη ημέρα εξετάσεων. Εδώ δώσαμε θέματα σε «Εμβόλιμες» και «Απαλλακτικές» εξετάσεις, ένα ακόμη μέσο εκμαυλισμού της νεολαίας που έχει εφεύρει το σύστημα. Δυστυχώς με την ανοχή μας το υπηρετούσαμε μέχρι τώρα ένεκεν τάχα νομιμοφροσύνης. Έχουμε ευθύνη που δεν επαναστατήσαμε νωρίτερα.
Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε τους φοιτητές πρέπει να τους κάνουμε αξιόμαχους με γνώση της ιστορικής αλήθειας, για το πως φθάσαμε έως εδώ. Εφόσον πετύχουμε την κάθαρση και την τιμωρία των ενόχων τότε θα πάμε μπροστά. Δεν μπορούμε να ανεβάσουμε καινούργιο έργο με τους ίδιους ηθοποιούς και το ίδιο σενάριο.
 
Ηλίας Σταμπολιάδης
13/9/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: