Ο 24χρονος Τάσος ξυλοκοπήθηκε με καδρόνια, πέτρες γκλομπς και σιδερολοστούς-
Ήταν 11 Αυγούστου του 1996, όταν οι «Γκρίζοι Λύκοι» μαζί με Τούρκους στρατιώτες και λεγόμενους «αστυνομικούς» του ψευδοκράτους διέλυαν τις αυταπάτες, όσων νόμιζαν ότι η τουρκική κατοχή στη Κύπρο, μπορούσε να έχει και άλλο πρόσωπο, πέραν αυτού της βαρβαρότητας.
Ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ, άφησε τη τελευταία του πνοή μια δρασκελιά από την πόλη που στα σοκάκια της λαχταρούσε να περπατήσει ελεύθερος. Την Αμμόχωστο. Ξεψύχησε πεσμένος στο χώμα που αγάπησε, από τα χέρια αυτών που δεν ανεχόταν να συνεχίσουν να το πατούν.
Καδρόνια, πέτρες γκλομπς και σιδερολοστοί τον συνέθλιψαν αλλά δεν τον νίκησαν. Η ηθική ανωτερότητα της ελληνικής ψυχής του έγινε σύμβολο, αντίστασης και αγώνα και έδειξε τον δρόμο της αθανασίας στον Σολωμού που τρεις μέρες αργότερα, στις 14 Αυγούστου, πήρε την ίδια ανηφοριά με ένα τσιγάρο στο στόμα.
Σήμερα, λίγα μέτρα μακριά από την Αμμόχωστο, στο Παραλίμνι της Κύπρου τελούνται τα μνημόσυνα τους.
Απών ο πατέρας του Τάσου, η καρδιά του οποίου δεν άντεξε. Πέρυσι έφυγε για το ταξίδι συνάντησης με τον γιο του. Παρούσα η Αναστασία. Η κόρη του Τάσου Ισαάκ που δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα της. Είδε το φως της ζωής λίγους μήνες μετά τη θυσία του ανθρώπου που την έφερε στο κόσμο. Δεν ένιωσε το πατρικό χάδι, αλλά βίωσε την αγάπη ενός ολόκληρου έθνους και του ελληνικού κράτους που ανέλαβε την ανατροφή της.
Σε δύο ρόδες
Η πορεία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού προς τη θυσία άρχισε με την μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση των μοτοσικλετιστών που ξεκίνησαν από το Βερολίνο με στόχο να καταλήξουν στη κατεχόμενη Κερύνεια τον Αύγουστο του 1996.
Σήμερα οι μοτοσικλετιστές τιμούν τον θάνατο των δύο ηρωο-μαρτύρων με την διαδρομή που ξεκίνησε από τη Πάφο και θα καταλήξει σε λίγη ώρα στο νεκροταφείο Παραλιμνίου όπου θα γίνει το τρισάγιο στη μνήμη των Ισαάκ και Σολωμού. Θα ολοκληρωθεί στο οδόφραγμα της Δερύνειας, στο σημείο που σκοτώθηκαν ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού το 1996.
Δεν θα υποκύψουμε
Αυτή την ώρα γίνεται το μνημόσυνο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου. Τη κυπριακή κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός άμυνας Φώτης Φωτίου, ο οποίος στην επιμνημόσυνη ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Πολιτεία αποτίνει
φόρο τιμής στους ήρωες του Παραλιμνίου, που προασπίστηκαν την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. «Στους ιερομάρτυρες, που δεν συμβιβάστηκαν με τα τετελεσμένα της εισβολής και διατράνωσαν με έργα, την πίστη τους για απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα και επιστροφή στις πατρογονικές εστίες. Στα θύματα του βάρβαρου Αττίλα που όρθωσαν το ανάστημά τους, μπροστά στον πάνοπλο και αλαζονικό κατακτητή, που θεωρεί ότι η γης, ‘μετριέται με το στρέμμα και όχι με της καρδιάς το πύρωμα και το αίμα’».
Όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου «διαφαίνεται πλέον ξεκάθαρα, ότι αυτό που ενδιαφέρει την Τουρκία, δεν είναι το γνώριμο ψευδές σύνθημα της δήθεν προστασίας των τουρκοκυπρίων, αλλά η ενεργειακή της εξασφάλιση που θα της επιτρέψει να υλοποιήσει τους ηγεμονικούς στρατηγικούς της στόχους στην περιοχή».
«Μπροστά στην προκλητικότητα της Τουρκίας», τόνισε ο κύπριος υπουργός άμυνας «απαντούμε ότι, καμία απειλή, καμία κίνηση εντυπωσιασμού και εσωτερικής κατανάλωσης, δε θα αποδειχτεί τόσο ισχυρή, ώστε να κάμψει τις αντιστάσεις μας. Δεν θα απεμπολήσουμε οποιαδήποτε δικαιώματα του λαού μας που κερδήθηκαν και επισφραγίστηκαν με το αίμα των ηρώων μας, σε διαχρονικά θυσιαστήρια».
Εμπαιγμός
Για τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού η Κυπριακή Γενική Εισαγγελία εξέδωσε 11 διεθνή εντάλματα σύλληψης. Οι δολοφόνοι αν και είναι καταζητούμενοι από την Interpol κυκλοφορούν ελεύθεροι καθώς η Τουρκία και κάποια κράτη δορυφόροι της, αρνούνται να εκτελέσουν τα εντάλματα. Ένας από τους δολοφόνους του Ισαάκ, ο Ερχάν Αρικλί συνελήφθη το 2012 στο Κιργιστάν και αντί να παραδοθεί στη Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από παρέμβαση της Τουρκίας αφέθηκε ελεύθερος.
Δημήτρης Κυπριανού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου