Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ποια θα μπορούσε να είναι η λύση στο σημερινό αδιέξοδο;

 Του Δημήτρη Κυπριώτη*

 Υπάρχει λύση στο αδιέξοδο; Πως θα γίνει; από ποιους;

Ας αναλογιστούμε πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει την απεγνωσμένη φωνή καποιου συμπολίτου μας, μετά από κάποια ομιλία-ενημέρωση  να λέει. Καλές είναι οι αναλύσεις σας και πολύ ωραία ακούγονται, αλλά πέστε μας και τι πρέπει να κάνουμε; Τι πρέπει να γίνει;'' "

Φυσικά  τα ερωτηματικά αυτά τις περισσότερες φορές είναι προσχηματικά και διατυπώνονται για διάφορους λόγους. πχ. Ένας λόγος είναι ότι οι ενημερώσεις που γίνονται από διάφορους ομιλητές(αναφέρομαι στο ΕΠΑΜ) που περιγράφουν την κοινωνική ή  την οικονομική κατάσταση που διερχεται η χώρα,  τις περισσότερες φορές συνοδεύονται από προτάσεις και υπό την έννοια αυτή δεν μπορεί να ευσταθεί το ερωτηματικό, ''τι να κάνουμε''.  

Συνήθως το ερώτημα αυτό διατυπωνεται, γιατί οι προτάσεις που ακούγονται  δεν είναι αυτές που ίσως να ήθελαν να ακούσουν οι ''διαμαρτυρόμενοι'', επειδή αυτές,  τους βγάζουν ενδεχομένως απο τις καθημερινές και καθιερωμένες συνήθειές τους.Επίσης, όπως έχει διαπιστωθεί,  ένας άλλος λόγος είναι ότι οι προτεινόμενες λύσεις απαιτούν και συμμετοχή, οπότε είναι δύσκολο να αντιληφθούν οι μονίμως αναμένοντες λύση από τρίτους, ότι χρειάζεται να βάλουν και οι ίδιοι ''πλάτη'' στα προτεινόμενα και αυτό τους φαίνεται βουνό!

Παρά ταύτα  για να μην μακρυγορούμε και εμείς και ξεφεύγουμε από το ερώτημα ''Τι πρέπει να γίνει'' σήμερα κιόλας για να φύγει η χώρα από την τραγική κατάστση που βρίσκεται, απανταμε ευθέως.

  1. Η Κατάλληλη προετοιμασία.
    
      Η Ελλάδα,  οι Έλληνες, αν πραγματικά θέλουν  να υπάρξει λύση στα σημερινά αδιέξοδα, πρέπει πριν από όλα να προετοιμασθούν κατάλληλα και όπως αρμόζει για μια σύγκρουση συμφερόντων. Και αυτό, γιατί λύση χωρίς  σύγκρουση με κατεστημένες καταστάσεις, όπως και με εγχώρια και ξένα συμφέροντα, δεν μπορει να υπάρξει.

 2. Τα κατάλληλα βήματα.
     
      Το πρώτο μεγάλο βήμα, είναι να δοθεί ένα οριστικό τέλος  με το χρέος της χώρας με τη μη αποδοχή και την  μονομερή διαγραφή του.
     
      Αμέσως αρχίζουν οι διαδικασίες για την έκδοση εθνικού νομίσματος, ώστε να μπει αυτό στην κυκλοφορία, το συντομότερο δυνατόν.

    Εδώ ενδεχομένως να υπάρξουν δυσκολίες στην αγορά, όχι όμως μεγαλύτερες από τις σημερινές και αυτές θα είναι  μέχρι να κυκλοφορήσει το νέο νόμισμα. Έχει ήδη υπολογισθεί από ιδικούς,  ότι η κυκλοφορία του εθνικού νομίσματος θα χρειαστεί ένα διάστημα από 8-12 μήνες.Στο χρονικό αυτό διάστημα, η εξυπηρέτηση, αλλά και οι πάσης φύσεως  δοσοληψίες, θα γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος και με το σύστημα του αλληλόχρεου λογαριασμού.

    Ταυτόχρονα γίνεται η άρση  κάθε πολιτικής λιτότητας και κάθε μνημονίου που εχει επιβληθεί, που θα συνοδεύεται και από  σειρά  μέτρων, που θα βοηθάνε στη δημιουργία ευνοικού οικονομικού  κλίματος και ανάπτυξης μέσω των  δημόσιων επενδύσεων με  το κράτος μπροστά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τελειώνουμε με την ανεργία! 
Μετά από αυτά,  ακολουθούν και πολλά άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα βηματα, που όλα μαζί στοχεύουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με γρήγορους ρυθμούς.

3.Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά;

   Όλα αυτά βέβαια θα μπορούν  να γίνουν μόνο με την καθοδήγηση  μιας κυβέρνησης, που θα έχει εκλεγεί με αυτήν την καθαρή βάση και δε θα φοβάται να οδηγήσει τη χώρα έξω από την ΟΝΕ. 

    Όπως μπορεί να αντιληφθεί ο κάθε ένας, μιλάμε για διακυβέρνηση της χώρας από μια ''λαοπρόβλητη'' κυβέρνηση, που θα έχει τη δύναμη, τα ''κότσια'' θα λέγαμε, να αντιπαρατεθεί και να επιβάλλει όρους στους δανειστές και όχι για κυβερνήσεις ''μαριονέτες'', που εκτελούν με ''πάθος και αυταπάρνηση τας έξωθεν εντολάς''!
  
* Ο Δημήτρης Κυπριώτης
είναι μέλος της ΠΓ του Ε.ΠΑ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια: